Hirdetés
. Hirdetés

Nem adja fel a Firefox

|

Az okostelefonokon futó verzió kimúlt ugyan, de útválasztókon, tableteken és minden egyben kialakítású gépeken továbbélhet a Mozilla operációs rendszere.

Hirdetés

Kiszivárgott belső dokumentumokra hivatkozva a Hipertextual portál azt állítja, hogy a Mozilla - jóllehet lemondott róla, hogy böngésző alapú platformját megpróbálja meghonosítani az okostelefonokon - a Firefox OS-t tervei szerint routereken, HDMI kulcsokon, tableteken és billentyűzet-alapú, all-in-one PC-ken fogja kínálni.

A felvázolt elképzelések közül talán a Firefox Pi a legígéretesebb, amely nem más, mint egy Raspberry Pi mini-PC-t tartalmazó, internetelérésre alkalmas billentyűzet. A hivatkozott dokumentumok szerint a felhasználók a billentyűzet csatlakoztatásával akár régi, analóg tévékészülékeken is böngészhetnék a világhálót.

Terveket szőhet a Mozilla egy Firefox OS-alapú útválasztó, a Firefox Hub vonatkozásában is. A hálózati eszköz beépített funkciókkal védené a személyes adatokat, a szülői felügyelet is beállítható lenne rajta, automatikus frissítéseket kapna, alkalmas lenne webszerver hosztolására, és tartalmazna egy webalapú kontrollert is az okosotthonokat benépesítő eszközök menedzseléséhez. Mindez erősen emlékeztet a Google OnHub routereire, amelyek a Chromium OS-re épülnek.

Szerepel a dokumentumokban továbbá egy böngészőalapú Firefox Pad tablet is, amellyel a Mozilla az idősebb, a digitális technológia irányában későn nyitó felhasználókat célozná meg. Az egyszerűen és könnyen kezelhető táblagép szintén beépített képességekkel védené a felhasználók személyes adatait. A Firefox Stick néven emlegetett eszköz pedig lényegében a Mozilla tévékészülékeken futó Firefox OS operációs rendszerének HDMI portra csatlakoztatható kulcsra telepített változata lenne.

Mindezt persze fenntartással kell kezelni, mivel a kiszivárgott dokumentumokban leírt terveket a Mozilla nem erősítette meg hivatalosan, és az sem világos, hogy azok mikor keletkeztek. Megvalósításukhoz egy hardvergyártó partnerre is szüksége lenne a cégnek, mivel ilyen kapacitással maga nem rendelkezik, vagy legalábbis azzal eddig nem foglalkozott. Ugyanakkor a Mozilla azt maga is elismerte, hogy a Firefox OS-csapat folytatja munkáját, hogy különböző, hálózatra csatlakozó eszközökkel kísérletezzen, ezért nem lenne meglepő, ha a jövőben az említett projektek közül néhány megvalósulna.

Nemes célok vezérelték annak idején a Mozillát, amikor a Forefox OS-sel egy olcsó, a személyes adatokat fokozottan védő, nyílt platformot akart kínálni okostelefonokon, az Android által uralt piacon azonban nem tudott labdába rúgni. A többi eszköztípuson könnyebben versenybe szállhat, így legalább esély van rá, hogy a Firefox OS életben maradhat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.