Hirdetés
. Hirdetés

Nem az Apple a legértékesebb!

|

Ősi riválisa még mindig tartja elsőségét.

Hirdetés

Szemben a legtöbb, az elmúlt napokban megjelent beszámolóval, a Columbia Journalism Review (CJR) szerint nem az almás logóval rendelkező vállalat az első a piaci kapitalizációt tekintve. Azaz nem az Apple a világ valaha volt legértékesebb vállalata - a CJR ugyanis rávilágított, hogy az elterjedt hírrel szemben ők az infláció hatását is figyelembe vették. A dollár (is) sokat romlott az elmúlt több mint egy évtizedben, ha ezzel számolunk, akkor pedig máris nem a Steve Jobs alapította cég az első. Hanem melyik..?

Nos, a 622,5 milliárd dolláros piaci érték (hétfői záróár) valóban nominális rekord, ekkora számot még egyetlen cég sem tudhatott magáénak. De ha az infláció hatását is figyelembe vesszük, akkor a Microsoft 1999-es értéke még ennél is magasabb. Redmondot akkor a piac 620,6 milliárd dollárra értékelte részvényei alapján, ami mostanra, akkori árfolyamon már 853,4 milliárd dollárt érne. Az Apple-nek tehát még bő 200 milliárd dollárt erősödnie kell, ha reálértéken nézve is le akarja nyomni a Microsoft ezredfordulós eredményét.

Mindazonáltal ehhez igen jó úton halad az iPhone-ok fejlesztője. A múlt hét végén ismét rekordot döntött a részvények értéke: egyetlen Apple papírért 648 dollárt adtak. És ezt még tovább tudta növelni a tegnapi nappal (ami csak nálunk volt ünnepnap, az USA-ban minden ment a maga útján), hiszen akkor 2,6 százalékkal (17 dollárral) növekedett a papírok ára.

Apple részvényárfolyam 2012.08.14-20.
Apple részvényárfolyam 2012.08.14-20.

Apple részvényárfolyam - új rekord, de a Microsoft még messze van (forrás: Google Finance)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.