Hirdetés
. Hirdetés

Nem is gondolná, mi húzza le a Microsoft nyereségét

|

Az egyik legfontosabb üzletág lassuló növekedése miatt fáj a redmondiak feje.

Hirdetés

A Microsoft közölte, hogy az Azure felhőalapú számítástechnikai üzletágának bevételnövekedése lassulni fog a jelenlegi időszakban, és figyelmeztetett a vállalati szoftvereladások további lassulására, ami aggodalmat kelt a kereslet meredekebb csökkenésével kapcsolatban azon termékek iránt, amelyek az elmúlt években lendületet adtak a vállalatnak.

Amy Hood pénzügyi igazgató elmondta, hogy az Azure eladások a jelenlegi időszakban 4-5 százalékponttal lassulnak a második pénzügyi negyedév végéhez képest. Ez az üzletág jelentette a fénypontot a Microsoft gyenge eredményjelentésében, amelynek más részlegeit a személyi számítógépes szoftverekkel és videojátékokkal kapcsolatos eladások visszaesése hátráltatta.

A vállalat lehangoló előrejelzése a figyelmet ismét ráirányította a szoftveróriás kihívásaira, mivel a vállalati ügyfelek visszafogják a kiadásaikat. A második negyedévben elért 2 százalékos árbevétel-növekedés hat éve a leglassabb volt, és a Microsoft a múlt héten közölte, hogy 10 ezer dolgozót elbocsát.

Korábban a vállalat közölte, hogy a december 31-én zárult időszakban a korrigált nyereség részvényenként 2,32 dollár volt, miközben az árbevétel 52,7 milliárd dollárra emelkedett. A Bloomberg felmérése szerint az elemzők átlagosan 2,30 dolláros részvényenkénti nyereségre és 52,9 milliárd dolláros bevételre számítottak. Az árfolyamhatások nélkül az Azure bevételei 38 százalékkal nőttek a teljes negyedévben, ami némileg felülmúlta az elemzői előrejelzéseket - jelentette a Bloomberg.

Hirdetés

A Microsoft gyorsuló felhőüzletágának köszönhetően évekig tartó kétszámjegyű bevételnövekedés és a COVID-19 világjárvány technológiai költekezési hullámának idején tapasztalt erőteljes növekedés után Satya Nadella vezérigazgató elismerte, hogy az iparág a lassulás időszakán megy keresztül, és alkalmazkodnia kell.

"A világjárvány idején erős gyorsulás volt. Azt hiszem, ma egy olyan szakaszon megyünk keresztül, amikor a kereslet némileg normalizálódik. Többet kell majd tennünk kevesebbel, fel kell mutatnunk a saját termelékenységnövekedésünket a saját technológiánkkal" -- mondta Nadella a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon a hónap elején.

Az Azure évek óta a Microsoft legjobban teljesítő üzletága, amely a bevétel felívelését azóta táplálja, hogy Nadella 2014-ben átvette a vállalat irányítását, és a céget a felhőalapú számítástechnikai piac felé orientálta. Most a Microsoft a mesterséges intelligencia-alkalmazások felé fordul, hogy még nagyobb Azure-keresletet generáljon. Nadella szerint az Azure Machine Learning szolgáltatásból származó bevétel több mint kétszeresére nőtt öt egymást követő negyedévben.

Még akkor is, ha a Microsoft csökkenteni kívánja a személyzeti és ingatlankiadásokat, a vállalat továbbra is a hosszú távú lehetőségekbe fog befektetni - mondta Hood egy interjúban. A mesterséges intelligenciára való összpontosítás részeként a Microsoft közölte, hogy növelni fogja részesedését az OpenAI-ban, és az új befektetés több év alatt 10 milliárd dollárt tesz ki.

"Alapvetően hiszünk abban, hogy a következő nagy platformhullám az MI lesz. És erősen hiszünk abban is, hogy a vállalati értékek nagy részét az teremti meg, ha képesek vagyunk elkapni ezeket a hullámokat, és ezek a hullámok hatással vannak a technológiai stackünk minden részére, valamint új megoldásokat és új lehetőségeket teremtenek" - jelentette ki Nadella. Elmondta, hogy még túl korai lenne számszerűsíteni, hogy ez mit fog jelenteni az Azure iránti keresletre nézve.

A szoftvergyártó azt is tervezi, hogy folytatja a felhőszolgáltatásokat nyújtó adatközpontok bővítését célzó kiadásokat. Hood egy elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetésen azt prognosztizálta, hogy a harmadik negyedévben növekedni fognak a tőkekiadások.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.