Hirdetés
. Hirdetés

Nem tért magához a hazai nyomtatópiac

|

Az idei első negyedév nem hozott optimizmusra okot adó fordulatot a lézer illetve egyéb fényforrást alkalmazó új nyomtatóeszközök hazai piacán, állítja a Xerox. Durva számok a cikkben.

Hirdetés

nyomtatók

A legfrissebb iparági statisztikák szerint, az eladási számokat tekintve, a 2011-es első negyedéves állapotokhoz képest általánosan 27 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye az esztendő első három hónapjában. A4-es készülékekből közel 30 százalékkal kevesebbet adtak el idén január–március közt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nagyobb darabszám növekedés főleg a színes A4-es formátumú nyomtatók és multifunkciós (MFP) berendezések szegmenseiben volt tapasztalható. Emellett a tavalyi első negyedévhez képest 3 százalékkal több fekete-fehér MFP fogyott. Az A3-as készülékeknél mintegy 13 százalékkal csökkentek az eladott darabszámok az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Általános érvényű megállapítás az, hogy idehaza a dokumentumkezelési piacot továbbra is az erős verseny jellemzi. Mindezt tetézi az, hogy az elhúzódó gazdasági válság hatásai miatt nem bővültek a közbeszerzések, továbbá a vállalati és lakossági piacon is lanyhuló kereslet tapasztalható a nyomtatóeszközök iránt.

Fontos fejlemény az is, hogy az egy–egy darabos gépeladásoknál az ár a legfőbb szempont, ezért a belépő szintű A4-es és A3-as formátumú nyomtatók és multifunkciós berendezések iránt mutatkozik a kiemelkedőbb kereslet. A nagyobb tételszámú beszerzéseknél (beleértve a közbeszerzéseket) viszont egyre jobban előtérbe kerül a teljes birtoklási költségszámítás (TCO) is, azaz a cégek, intézmények kezdenek odafigyelni a megvásárolandó eszközök fenntartásához kapcsolódó kiadásokra.

A Xerox Magyarország marketingvezetője, Udvardi Gábor a helyzetet elemezve kifejtette, hogy a Xerox itthoni képviselete a legtöbb szegmensben stagnálással, illetve kisebb növekedéssel zárta az idei év első három hónapját. A vállalat a teljes színes A3-as formátumú multifunkciósok hazai piacán 9,3 százalékkal növelte piaci részesedését. Ezen kívül a fekete - fehér A4-es készülékeladások esetében is közel 30 százalékos bővülést könyvelhetett el a cég. 2012-ben a Xeroxnál a funkcionalitásban fejlettebb MFP-k állnak a középpontban, illetve bíznak a szilárdtintás gépek eladásainak felfutásában is. Utóbbiakhoz tartozik a közelmúltban bevezetett ColorQube 8900 A4-es formátumú szilárdtintás multifunkciós nyomtató, amely akár fekete-fehér áron nyomtat és másol színesben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.