Hirdetés
. Hirdetés

Nemcsak hálával tartoznak a Microsoftnak?

|

Steve Ballmer szerint a Linux operációs rendszerek sértik a vállalat szellemi tulajdonhoz fűződő jogait. A Microsoft-vezér a Red Hat disztribúcióval kapcsolatban is szívesen kötne a Novellhez hasonló megállapodást.

Hirdetés

Ballmer tegnap a Seattle-ben megrendezett Professional Association for SQL Server (PASS) konferencián a Microsoft a Novellel november 2-án kötött megegyezésének hátteréről beszélt. Véleménye szerint "a Linux vállalatának szellemi tulajdonát használja", így a Microsoft "saját részvényeseinek érdekeit szem előtt tartva jogosan törekszik fejlesztéseinek fejében a megfelelő gazdasági ellenszolgáltatás elérésére."

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Microsoft a szóban forgó megállapodás értelmében 440 millió dollárt fizet a Novellnek, hogy ügyfeleinek jogosultságot szerezzen a SUSE Linux frissítéseit és technikai támogatását biztosító kuponokra, valamint vállalta, hogy a SUSE szoftvert ajánlja majd a Linux iránt érdeklődő Windows-felhasználóknak. A szerződés kulcsfontosságú eleme, hogy a Novell viszont 40 milliót fizet a Microsoftnak az esetlegesen felmerülő szabadalmi problémák rendezése fejében. Ez az a pont, melyet a szabad szoftver védelmezői leginkább kifogásolnak, szerintük olyan keresztlicenc-megállapodásról van szó, amely sérti a linuxos általános nyilvános licencet (General Public License - GPL). A redmondiak azonban kérdésesnek tartják, hogy a Linux kernel megsérti-e a Microsoft szabadalmait.

Ballmer ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a Novell a 40 millióval csupán azt biztosítja, hogy bárki, aki SUSE Linuxot használ, teljesen "fedezve érezhesse magát" ebből a szempontból. Pamela Jones, a szabad szoftverek jogi kérdéseivel foglalkozó Groklaw.net blog szerkesztője szerint azonban Ballmer nyilatkozatai "félelemről, bizonytalanságról és kétségekről" árulkodnak. "Hagyjuk csak, hogy pereskedjen, ha azt hiszi, jogosak a követelései; majd meglátjuk, az ügyfeleinek hogy fog tetszeni mindez" - tette hozzá Jones.

A Microsoft vezérigazgatója a konferencián arról is szót ejtett, hogy vállalata más Linux-disztribútorokkal, például a Red Hattel is szívesen kötne hasonló megállapodást. Mark Webbink, a Red Hat helyettes vezető jogásza e-mailben adott válaszában úgy fogalmazott, hogy cége nem látja semmiféle szükségét a Novell-Microsoft megállapodáshoz hasonló kapcsolatok kialakításának, bár a Red Hat továbbra is a nyílt szabványokra épülő együttműködésre törekszik a Microsofttal.

Ballmer a konferencia többszáz fős közönsége egyik tagjának adott válaszában feltette a kérdést: "A jelenlevők közül hányan futtatnak Windows Servert adatközpontjukban?" A résztvevők majd mindegyike felemelte a kezét. "És Linuxot?" Erre ugyanannyi kéz emelkedett a levegőbe. "Nos, nem erre számítottam, de rendben van. Önök közül kit foglalkoztatott valaha is a kettő közötti együttműködés lehetősége?" - vágta ki magát a Microsoft-vezér. A többség megint igennel szavazott.

Pamela Jones szerint azonban ködösítésről van szó: Ballmer ugyanis semmiféle konkrétummal nem szolgált azzal kapcsolatban, hogy a Linux-kernel forráskódja pontosan hol sérti a Microsoft szabadalmait. Rick Sherlund, a Goldman, Sachs & Co. elemzője is kiemelte, hogy a Microsoft és a Novell helyzete speciális, mivel a két vállalat közös múltjának eseményei nagyrészt a bírósági termeken belül zajlottak, és a Novell maga is egyre terebélyesedő szabadalmi portfolióval rendelkezik, így semmi értelme egy kalap alá venni a november eleji megegyezést a többi Linux-disztribúció, például a jelenleg vezető Red Hat helyzetével. Ez annál is inkább helytálló lehet, mivel sokak szerint az, hogy a rivális Oracle az utóbbi időben igencsak belehúzott Linux-fronton, szinte egymás karjába lökte a feleket.

Ballmer mindenesetre egyértelművé tette vállalata elképzeléseit. "Eddig csak a SUSE ügyfelei fizették meg rendben a Microsoft szellemi tulajdonának használati jogát, (...) a SUSE Linux-szal kapcsolatos megegyezésünk pedig korántsem kizárólagos" - mondta a Microsoft vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.