Hirdetés
. Hirdetés

NFC: Nincs Felesleges Cetli

|

A mobiltechnológiák egyik legújabb képviselője az NFC: ez a három betű már nem csak a kommunikációt újítja meg, de a telefonunkba költözhet az aláírásunk és a pénzünk is.

Hirdetés

A mobiltelefonok a kilencvenes években megújították a távközlést, most húsz év múlva pedig újra megváltoztatják az életünket. Az okostelefonok komplett miniszámítógépeket adnak a kezünkbe, s megjelent egy új számítógép-kategória a táblagépek formájában. Az egyre olcsóbb és többet tudó készülékek megjelenéséből nem csak az egyéni felhasználók profitálhatnak, hanem a vállalatok is.

 

Az okostelefonokat és tableteket adatgyűjtésre, mérőórák leolvasására, jegyellenőrzésre és egyéb célokra is alkalmazhatják a közlekedésben, parkolásban, logisztikában és más területeken. Saját fejlesztéseinkben mi magunk is egyre gyakrabban támaszkodunk rájuk. Az elektronikus szállítólevél-rendszerünket kimondottan táblagépeken való felhasználásra terveztük, a kártyamegoldásaink pedig egyre hangsúlyosabban mozdulnak el az okostelefonok irányába.

A mobileszközökben egyre jobban terjedő NFC-technológia még jobban kiszélesíti a telefonok és tabletek tudását. Elég összeérinteni két készüléket, és máris megtörténhet az adatcsere. Fotókat, zenéket, dokumentumokat egyaránt rendkívül könnyen küldhetünk át így egy másik eszközre. A SIM-kártyával rendelkező készülékek egyúttal egy biztonságos tárolóegységgel is rendelkeznek, ahol értéket képviselő információk is elhelyezhetők: bankkártyák, elektronikus pénz, vagy épp közlekedési jegyek. Ezek akár távolról is letölthetők az eszközökre egy TSM-szolgáltatón keresztül.

Hirdetés

Ugyanezen technológia segíthet abban, hogy az élet egyre több területén elhagyhassuk hagyományos aláírásunkat, s elektronikus aláírással váltsuk ki. Az okostelefonokra letölthetjük, és a készüléken tárolhatjuk az elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítványokat és magánkulcsokat. Az NFC-kommunikáció pedig lehetővé teszi, hogy akár egy másik készüléken elhelyezett dokumentumot írjunk alá az eszközzel. Bár az elektronikus aláírási megoldások már szervesen beépültek ezekbe az eszközökbe (például csak elektronikusan aláírt alkalmazás futtatható rajtuk), az ehhez szükséges megbízható, tanúsított alkalmazások még hiányoznak.

Pedig ezek segítségével nagy lépést tehetnénk a papírmentes adminisztráció felé. Pár éven belül a mobileszközön tárolt bankkártyánkkal fizethetünk az üzletekben. Ez a tranzakció úgy lesz teljes, ha a pénztárgép által kiállított nyugta vagy számla elektronikus formában készül el és töltődik a telefonra a fizetést követően. A bizonylat hitelességét a kiállító elektronikus aláírása igazolja, amit a fizetési alkalmazás ellenőriz. Ezzel az alkalmazással minden kiadásunkat részletesen nyilván tudjuk tartani, s akár évekkel később is ellenőrizhetjük őket. Az eszközök ilyen szintű együttműködéséhez alapvető feltétel, hogy megszülessenek a szükséges adatformátum- és adatcsereszabványok, valamint az ezeket támogató alkalmazások.

A közösségi közlekedésben ugyancsak a telefonunk segítségével utazhatunk majd. A készüléken megtervezhetjük az utazásunkat, megnézhetjük, mikor érkezik a következő jármű az állomásra, majd a járműveken található validátorokhoz érintve az eszközt, ki is tudjuk fizetni az utazást. Az ellenőr pedig saját telefonját a mienkhez érintve ellenőrizni tudja, hogy nem bliccelünk-e.

Paradox módon a technológia elterjedése az üzleti adminisztrációban várható a leglassabban. Ennek oka, hogy ezen a téren az asztali számítógépek egyeduralma lassabban törik meg. Az utazó üzletemberek azonban egyre gyakrabban használnak mobileszközöket a céges információk eléréséhez, amit speciális mobil-kliensalkalmazásokkal támogatnak a szoftverszállítók. A mobilaláírásra így egyre nagyobb szükség lesz. Ma még gyakran előfordul az az egyre anakronisztikusabb helyzet, hogy az aláírásra jogosult vezető távollétében nincs, aki aláírja a cég irodáiban található szerződéseket, ajánlatokat vagy épp megrendeléseket.

A mobileszközökre kifejlesztett elektronikus aláírási megoldások segítségével ez a helyzet is kezelhetővé válik a cég számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.