Hirdetés
. Hirdetés

Növelte profitját az Oracle

|

Öt százalékkal, 5,1 milliárd dollárra csökkent az Oracle forgalma a szoftvercég első üzleti negyedévében, de a nyereség a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva 4 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra nőtt.

Hirdetés

A szerdán közzétett gyorsjelentés az elemzők előzetes várakozásainak megfelelően alakult. Az új licencértékesítések tavalyhoz képest 17 százalékkal csökkentek, ami továbbra is azt mutatja, hogy a folytatódó recesszió közepette az ügyfelek továbbra is kivárnak az új szoftverberuházásokkal. Az új szoftverlicenc-eladások csökkenésében az is szerepet játszott, hogy más szállítók is kevesebb szoftvert értékesítettek, így kisebb volt a kereslet az Oracle-adatbázisok iránt is.

Az amerikai szoftverszállító elnöke, Safra Catz szerint elsősorban a üzemi eredményhányad jelentős javulásának köszönhetően tudta a csökkentő forgalom ellenére is növelni a nyereséget. Az Oracle javuló eredményeiben közrejátszott a szoftverlicenc frissítésből és támogatásból származó forgalom bővülése is, amely 6 százalékkal, 3,1 milliárd dollárra nőtt. Az ezzel kapcsolatos költségek csak 226 millió dollárt értek el, azaz az Oracle ezen a téren 90 százalék feletti nyereséghányadot produkált.

Az IBM a fő vetélytárs
A gyorsjelentést egy nappal azt követően tették közzé, hogy az Oracle bemutatta az első, a Sun Microsystems-szel közösen adattárház-kezelésre, illetve online tranzakció-feldolgozásra (OLTP) kifejlesztett célhardverét, az Exadata Database Machine Version 2-t. Az Oracle néhány hónapja jelentette be, hogy fel kívánja vásárolni a Sunt, az akvizíciót azonban még az európai versenyhatóságok vizsgálják. Az Oracle vezetői egyelőre nem kívántak további részleteket elárulni az ügylettel kapcsolatban, csak annyit mondtak, hogy dolgoznak az integráció tervezésén.

Az amerikai Computerworld tudósításában megemlíti: a telefonos sajtóbeszélgetésen Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója folyamatosan az IBM-et támadta, amellyel az Oracle a szoftverpiac mellett immár a hardverek terén is fel kívánja venni a versenyt. Úgy fogalmazott, hogy a nemrég továbbfejlesztett adatbázis és közteszoftver termékeikkel jó pozícióból szállnak harcba az IBM-mel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.