Hirdetés
. Hirdetés

Nyomás alatt a Samsung és a Google érdekházassága

|

A Samsung sokat fektetett a One UI fejlesztésébe, hogy megmutassa, milyen lehet a tökéletes egyéni Android felhasználói felület.

Hirdetés

Gyakran úgy érezni, hogy a Samsung - az android alapú telefonok legnagyobb gyártója - és a Google - az Android platform tulajdonosa - között érdekházasság van. A Samsungnak megvan a saját elképzelése az okostelefon-szoftverekről, a Google viszont nyilvánvalóan teljesen irányítani szeretné a platform jövőjét. A nagy vitát eddig megúszták, de meddig maradhat fenn ez a béke?

Az elmúlt néhány évben a Google mindinkább a Pixel készülékekre helyezte a hangsúlyt. A minden évben kiadott Pixel zászlóshajók célja, hogy bemutassák a tökéletes Android készüléket. Ezek stock Androidot, a platform gyári változatát futtatják, amit sok Android-rajongó vásárló nagyon szeret. Néhányan közülük úgy vélik, hogy minden Android okostelefonon stock Androidnak kellene futnia. A Google nem osztja ugyanezt a gondolatmenetet, azonban a stock Androidra való nagymértékű átállás komoly problémát jelentene a Samsung számára - írja a Sammobile.com portál.

A koreai vállalat mindig is a saját felhasználói felületét fektette az Android operációs rendszer tetejére. Most éppen One UI néven fut ez a skin. A Samsung sokat fektetett a One UI fejlesztésébe, hogy megmutassa, milyen lehet a tökéletes egyéni Android felhasználói felület.

Hirdetés

A One UI lényegesen felhasználóbarátabb a stock Androidnál, és rengeteg további funkciót is kínál. Még a Google is arról ismert, hogy a One UI funkcióiból merít ihletet a nagyobb Android OS frissítésekhez. A Samsung nem utasítja el kategorikusan a tiszta Android rajongóinak igényeit. Például 2015-ben a Galaxy S4 Google Play kiadását stock Androiddal dobták piacra.

Sokak számára ez egy precedens értékű eset, amelyet mindig a cég orra alá dörgölnek. Csakhogy azóta a Samsung egyéni skinjei már nem önmagukban működő dolgok. A One UI bevezetése az okoseszközök Samsung-alapú ökoszisztémájának megteremtéséről szól. A stock Androiddal ellátott új Galaxy készülékek pedig nem lennének képesek teljes mértékben kihasználni a Samsung ökoszisztémáját, ami ellentétes a gyártó érdekeivel.

A Pixel zászlóshajók a nagy rajongói táboruk ellenére nem tudnak és akarnak jelentős piaci részesedést lecsípni a Samsungtól. A Galaxy csúcskészülékek mára legendás státuszt értek el, míg a Pixel eladásai ehhez képest olyan alacsonyak, hogy valószínűleg még a Google pénzügyi adataiban sem jelennek meg. Azaz elég valószínűtlen, hogy a Google a saját hardverének erőltetésére készülne.

Továbbá, bár a Google birtokolja az Androidot, de az továbbra is nyílt forráskódú projekt marad. A Google korábban sokad dolgozott a "tökéletes telefon" folyamatos megújításán, de az elmúlt években már nem voltak kiemelkedő, úttörő fejlesztései. Ezért megjelent az aggodalom, hogy talán már öt éven belül - ami a felhasználói felületet illeti - minden androidos okostelefon ugyanúgy fog kinézni.

Egyes szakértők úgy értékelik, hogy a két óriás partnersége veszélybe kerül, ha nem tudják eldönteni, ki irányítja a fejlődés további menetét. A Sammobile.com értékelése szerint ideális esetben a Google-nek fel kellene adnia a Pixel okostelefonok projektjét, és meg kellene maradnia az Android fejlesztésénél a legjobb képességei szerinti. A Samsung számára létezik elvben egy másik út, a Tizen OS visszatérése, de erre nagyon kevés az esély, ha egyáltalán van ilyen. Azaz a Google és Samsung közötti kötélhúzást nem ez fogja eldönteni, hanem a közös érdek, amely a teljes ökoszisztéma fenntartásához fűződik. A konkrét megoldás azonban ma még nem látható.

Ez a helyzet egyben arra is rávilágít, hogy miért az Apple a mobilipar egyik legnagyobb szereplője, még akkor is, ha messze nem tökéletes. A szoftver és a hardver feletti kontrollja lehetővé teszi, hogy gyorsan lépjen és gyorsan hozzon olyan döntéseket, amelyek pozitív hatással vannak a vásárlók életére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.