Hirdetés
. Hirdetés

Okosan spórolhatunk a telekom-költségeken

|

A cégek számára a kommunikációs kiadások általában a költségek tetemes részéért felelnek, pláne akkor, ha nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkeznek.

Hirdetés

Ezen a héten Solt Ádám, távközlési szakértő kommentálja szakcikkünket:

Díjcsomagolás - úton Európában

Mára nemcsak a mobilhang-, hanem a mobiladat-roaming költségei is számottevően csökkentek az Európai Unióban. Mindezek dacára nem árt odafigyelniük a cégeknek, hogy milyen szolgáltatói szerződést kötnek, milyen díjcsomagot választanak, illetve hogyan használják mobileszközeiket külföldön. Fokozott alaposságot igényel, ha valaki az Európai Unión kívülre utazik.

Hirdetés

A céges telefonok, számítógépek és más eszközök adatforgalma rengeteg pluszköltséget generálhat, amelyet egyébként némi odafigyeléssel meg lehet spórolni, a legtöbb cég azonban ennek ellenére nem fordít kellő figyelmet a telekommunikációs kiadások racionalizálására. Érdekes, hogy miközben minden cég a költségei lefaragásán dolgozik, egy ilyen fontos területen, mint a távközlés, a hűségidő lejártával nem tájékozódnak az esetleges kedvezőbb lehetőségekről. Pedig elég lenne 10 percet rászánni az internetet.hu portál segítségével, ahol 40 szolgáltató legfrissebb ajánlatait lehet összehasonlítani és megrendelni.

Mikor, mennyit, minek?

Az első kérdés rögtön az lehet, mi alapján választ egy vállalat mobilszolgáltatót. A legtöbben a legalacsonyabb percdíjat keresik, sokszor azonban nem veszik figyelembe, hogy a céges telefonokat az alkalmazottak pontosan mire használják. Fontos szempont lehet, hogy mikor bonyolódik a legtöbb hívás, a szolgáltatók ugyanis hajlamosak akciós ajánlataikat ehhez igazítani - ha csúcsidőben magasabb a percdíj, akkor hétvégén és éjszaka olcsóbban telefonálhatunk, ha pedig többe kerül a hálózaton kívüli hívás, akkor valószínűleg azon belül nem kell majd annyit fizetni, mint egyébként. A beszélt percek mennyisége sem mindegy, hiszen ha sokat használjuk a telefont, érdemesebb olyan csomagot választani, ahol néhány ezer forint havidíjért cserébe jóval olcsóbb percdíjakat kapunk.

 

Azért is nagyon fontos igényeink meghatározása, mert a hazai szolgáltatók átlagos percdíjai nagyon hasonlóak, a legtöbb esetben néhány forint csak az eltérés közöttük. Több telefon és lebeszélt perc esetén a nagyvállalatoknál ugyanakkor ez komoly különbségeket jelenthet a kiadásokban.

Határon túl és tova

A legtöbb pénzt persze az viheti el, ha külföldről vagyunk kénytelenek beszélni vagy internetezni. Bár az Európai Bizottság terveiben a kontinens piacának egységesítése céljából szerepel a roamingdíjak teljes eltörlése, ez egyelőre nem valósult meg. A törekvésnek ugyanakkor már érzékelhetjük első jeleit - július elejétől minden uniós tagállamban kevesebbe kerülnek a más tagállamokba indított hívások. Persze ez még mindig elmarad a belföldi tarifáktól, így általában jobban járunk, ha megkerüljük a roamingot, ha pedig elhagyjuk az Uniót, nem is nagyon marad más lehetőségünk.

Erre létezik egy nagyon egyszerű megoldás - ha külföldre látogatunk, keressünk egy kedvező árakkal dolgozó helyi szolgáltatót, és vásároljunk helyben feltöltőkártyás mobilnetet. Így olcsón juthatunk hozzá a szükséges netkapcsolathoz, és a roaming-percdíjak miatt sem kell idegeskednünk, hiszen a net segítségével sokkal olcsóbban telefonálhatunk Skype-on vagy Viberen.

Roaming - itt a búcsú ideje?

Persze minden szempontból kényelmesebb lenne, ha az Unió valóban múlt időbe tenné a roamingdíjakat - és jelen állás szerint erre minden esély megvan. Ha az Európai Parlament rábólint a készülőben lévő törvénytervezetre, 2014 júliusától végre a mobilszolgáltatók is kénytelenek lesznek lebontani a határokat.

A szolgáltatók nyilván nem ujjonganak örömükben, hiszen a méregdrága roaming bevételük tekintélyes részét adja jelenleg, az előrejelzések szerint azonban ők sem járnak majd rosszul. A külföldi percdíjak kötelező csökkentése ugyanis minden bizonnyal azt vonja majd maga után, hogy az ügyfelek az országhatárokon kívül jóval többet használják majd mobiljukat, mint eddig. A forgalomnövekedés pedig értelemszerűen a bevételeket is növeli, így a telekom-szolgáltatóknak mindössze rövid távon kell némi (körülbelül 2%-os) veszteséggel számolniuk.

Egy röpke év múlva tehát az Unión belül már bátran cseveghetünk bárhonnan - ha viszont messzebbre visz utunk, tartsuk észben eztán is, hogy a helyben vett nettel mennyivel jobban járhatunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.