Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország bitcoinért adná az olajat és a gázt

|

Miközben a Nyugat részéről tovább erősödnek a szankciók.

Hirdetés

Úgy tűnik, Oroszország elfogadhatja a bitcoint olaj- és gázexportjának fizetőeszközeként, mivel a nyugati országok tovább szigorítják a szankciókat. Az orosz Állami Duma energetikai bizottságának elnöke csütörtökön egy videóra vett sajtótájékoztatón lefordított megjegyzésekben azt mondta, hogy ha "baráti" országokról, például Kínáról vagy Törökországról van szó, Oroszország hajlandó rugalmasabb lenni a fizetési lehetőségek terén. Pavel Zavalnij elnök szerint a vevő nemzeti fiat valutáját - valamint a bitcoint - alternatív fizetési módként fontolóra veszik az orosz energiaexport kifizetésének lehetőségekor.

"Már régóta javasoljuk Kínának, hogy a rubel és a jüan nemzeti valutában történő elszámolásra térjen át" - mondta Zavalny kommentárjában. "Törökországgal ez pedig líra és rubel lesz". Ám itt nem állt meg a hagyományos valutáknál. "Bitcoinnal is lehet üzletelni" - mondta.

Hirdetés

A Bitcoin árfolyama egyből felszökött, amikor a Zavalny megjegyzéseiről szóló hírek először keresztezték a híreket.

Az energetikai elnök szerdán megismételte Vlagyimir Putyin elnök ígéretét is, miszerint a "barátságtalan" országoknak orosz rubelben kell fizetniük a gázért. Putyin bejelentése az európai gázárakat az egekbe szöktette, mivel aggódtak, hogy a lépés súlyosbíthatja az amúgy is nyomás alatt lévő energiapiacot.

"Ha vásárolni akarnak, akkor fizessenek vagy aranyban, vagy fizessenek úgy, ahogy nekünk kényelmes, és ez a nemzeti valutánk" - mondta Zavalnij az elnök előző napi figyelmeztetését megismételve.

Bár az Egyesült Államok megtiltotta az orosz olaj importját a Moszkva Ukrajna elleni háborújára adott válaszlépés részeként, a CNBC-nek nyilatkozó források szerint nem valószínű, hogy az Európai Unió követni fogja ezt a példát, mivel nagymértékben függ az orosz energiától, részben az otthonok fűtésére a téli hónapokban.

"Oroszország egyértelműen más devizák felé akar diverzifikálni" - közölte Nic Carter, a Coin Metrics társalapítója. A CNBC-nek elmondta, hogy Oroszország már 2014 óta készült erre a fajta átállásra, amikor elkezdett minden amerikai kincstárjegyet eladni. "Mindazonáltal, az ország nem volt teljesen felkészülve arra, hogy a külföldi devizaeszközöket befagyasztják" - mondta Carter, aki egyben a Castle Island Ventures alapító partnere is.

Úgy tűnik, Oroszország most már komolyan gondolja, hogy eltávolodik a dollártól. "Van valamijük, amire a világnak szüksége van" - mondta Carter. "Oroszország a világ első számú földgázexportőre".

Mindez azt mutatja, hogy Putyin megváltoztatta a hangnemét a bitcoinnal kapcsolatban. Az orosz vezető ugyanis 2021-ben a CNBC műsorvezetőjének, Hadley Gamble-nek azt mondta, hogy bár hisz a bitcoin értékében, de nincs meggyőződve arról, hogy felváltja az amerikai dollárt az olajkereskedelem rendezésében. Rá egy évre már a Kreml felső vezetése is mérlegeli, hogy a főbb exportcikkek kifizetésének egyik formája lehet. Nem világos azonban, hogy a bitcoin relatív likviditáshiánya miatt képes lenne-e támogatni ekkora volumenű nemzetközi kereskedelmi tranzakciókat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.