Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország elfordul a piacgazdaságtól

|

A belföldi igények és a technológiai szuverenitás az ország elsődleges szempontja a kereskedelmi minisztérium szerint.

Hirdetés

Oroszországnak gazdaságpolitikájában a hazai szükségletek előtérbe helyezésére kell összpontosítania - mondta pénteken az ország ipari és kereskedelmi minisztere, Denisz Manturov az Állami Duma plenáris ülésén.

"A belföldi igények kielégítését tekintjük gazdaságunk legfőbb prioritásának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bezárkózunk, és nem növeljük exportpotenciálunkat. Éppen ellenkezőleg. Különösen, tekintettel az új piacokkal való kölcsönös együttműködésről szóló tárgyalásokra. Mindenekelőtt a Közel-Kelet, Délkelet-Ázsia, Afrika és Dél-Amerika országaival" - jelentette ki a tisztviselő. Megjegyezte, hogy e cél elérése érdekében Oroszországnak módosítania kell iparpolitikáját.

Hirdetés

"A piacorientált iparpolitikáról a technológiai szuverenitást biztosító politikára kell áttérni" - jelentette ki Manturov, hozzátéve, hogy ezt az elképzelést az orosz kormány teljes mértékben támogatja. A tisztviselő úgy véli, hogy az importált gépeket és berendezéseket fokozatosan orosz változatokra kell cserélni, megjegyezve, hogy "az iparnak gyakorlatilag önállóan kell biztosítania valamennyi fogyasztói ágazat működését és fejlődését".

"Fel fogjuk gyorsítani a saját gyártmányok előállítását az importált alkatrészek kiváltására" - mondta Manturov, hozzátéve, hogy a kormány további forrásokat fog elkülöníteni a nagy állami projektek támogatására. Az orosz termékek számára alternatív logisztikai csatornák létrehozását is tervezik, új piacokat szem előtt tartva - mondta.

A miniszter öt stratégiailag fontos területet vázolt fel, ahol a technológiai szuverenitás kiemelten fontos. Ezek a nemzetbiztonság és a védelem, ahol prioritást élvez majd az orosz gyártmányú csúcstechnológiájú fegyverek létrehozása; az energiaágazat, amelynek égető szüksége van a hazai gyártású berendezésekre, mivel az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt az energetikai vállalatok nehezen jutnak külföldi gyártású alkatrészekhez és berendezésekhez; valamint a hajóépítés, a repülőgépipar és a vegyipar.

Ahogy a miniszter még májusban kijelentette, Oroszországnak nem célja az iparban a teljes importhelyettesítés. Kifejtette, hogy vannak olyan iparágak, ahol Oroszország nemzetbiztonsági aggályok miatt kénytelen az importot helyettesíteni, míg más iparágakban a nemzetközi együttműködést fenntartják és fenn is fogják tartani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.