Hirdetés
. Hirdetés

Összeomlóban a RISC processzorok piaca

|

Egyre több szerverre van szükség, ám az x86-os processzorok kiszorítják a konkurenciát.

Hirdetés

Odáig jutottunk, hogy habár a világszerte eladott szerverek piaca folyamatosan növekszik (mennyiség és érték tekintetében egyaránt), RISC CPU-kra egyre kevésbé van igény. A harmadik negyedéves adatok legalábbis ezt mutatják, számolt be a Gartner a korábbi, éppen ezért nem meglepő trendek folytatásáról.

Mintegy 2,4 milliósra hízott az év harmadik negyedében összesen leszállított szerverek száma, ami 7,2 százalékos növekedést jelent az tavalyi év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a RISC és Intel Itanium lapkákra alapuló csúcskategóriás szerverek és mainframe-ek a növekedés ellenére 6,8 százalékos piacvesztést voltak kénytelenek elszenvedni. Eközben az x86-os processzorok részesedése 7,6 százalékkal nőtt.

Főleg az ázsiai, csendes-óceáni régiónak köszönhető a bővülés, ahol 23,9 százalékos emelkedést mért a Gartner. Európában és az Egyesült Államokban inkább stagnálás volt jellemző. Még így is 13 milliárd dolláros bevételt hozott a szegmens, ami 5,2 százalékos éves szintű növekedésnek felel meg, a 2010-es adathoz viszonyítva. E tekintetben egyébként a RISC és Itanium alapú kiszolgálók szállítása is bővülést mutatott fel: értékszinten 2,4 milliárd dollárt értek el ezek a rendszerek, nem túl progresszív, 3,5 százalékos többletet elérve a tavalyi hasonló időszak adataihoz képest. A trendet az IBM vezette, amely 27 százalékos rekordnövekedést ért el a kategóriában. Az Oracle ugyanakkor bevételcsökkenésről volt kénytelen beszámolni.

Győztesnek kihozni a Hewlett-Packardot ebben a kategóriában csak unortodox módon lehet, ugyanis harmadik lett. A cégé azonban az elsőség a darabszámot tekintve, bár ezt csökkenő tendencia mellett tudta csak felmutatni a vállalat. A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 3,1 százalékkal estek a szerverszállítások, ezzel a vállalat a piac 32,3 százalékát tudhatja magáénak. Az ezen a téren másodiknak számító Dell 3,2 százalékos bővüléssel 21,8 százalékos piaci részesedést harcolt ki magának, míg az IBM harmadik lett, 12,1 százalékos (romló) teljesítményével.

szerverek
szerverek

Az x86 napjai is meg vannak számlálva?
Amint arról nemrég írtunk, Spanyolországban egy olyan kísérleti szervermegoldással próbálkoznak, mely az x86-os utasításkészletet nem támogató ARM lapkákra alapul. Egyelőre csupán prototípus létezik abból a szuperszámítógépből, melyet a spanyolországi, pontosabban katalán Barcelona Supercomputing Centerben terveznek összeállítani. Ennek érdekessége, hogy négymagos ARM CPU-ból építették. A brit processzorgyártó lapkájának jellegzetessége, hogy igen keveset fogyaszt, ugyanakkor nagyon hatékony. Voltaképp azt az űrt tölti be, amire az Intel az Atom processzorokat szánta a netbookokban. Az összetett feladatok elvégzésére és magas terhelésre tervezett szerverprototípus az Nvidia Tegra 3 lapkáira alapul. A platform alig pár hete mutatkozott be, mint az okostelefonok és táblagépek új „szíve és lelke". ARM processzort és az Nvidia saját fejlesztésű diszkrét grafikus processzorát ötvözi egy rendszerben, így a két egység számos feladat ellátására képes - többek között fel tudja gyorsítani a tudományos és matematikai számításokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.