Hirdetés
. Hirdetés

Osztott tároló talpig flashben

|

Memóriaalapú tárolásra hangolt, szélesebb skálán méretezhető rendszerekkel bővítette FAS tárolóvonalát a NetApp - a csúcskategóriában és belépő szinten egyaránt. A felhő jegyében megújulnak a cég virtualizációs és felügyeleti szoftverei is.

Hirdetés

Egyre keresettebbek a piacon a tisztán flash-alapú, illetve hibrid, HDD- és SSD-meghajtókat ötvöző tárolók a piacon, amit a NetApp is tapasztal ügyfélkörében. A cég idén április végén zárult 2014-es pénzügyi évében több mint 300 ezer tárolótömböt értékesített, és ezek 70 százaléka hibrid kialakítású volt.

A NetApp az elmúlt évben világszinten összesen 93 petabájt flash kapacitást értékesített – mondta Thomas Stanley, a NetApp globális indirekt értékesítési csatornájáért felelős alelnöke a cég regionális partnertalálkozóján, amelynek Budapest adott otthont a termékbejelentést megelőző héten.A most bemutatott FAS8080EX csúcskategóriás, osztott tárolótömb tisztán flash-alapú meghajtókkal is konfigurálható – ebben a formájában ma még ínyencségnek minősül, amit viszonylag kevés szervezet engedhet meg magának, idővel azonban, a nem is olyan távoli jövőben az adatközpontokban túlsúlyba fognak kerülni a hozzá hasonló, csupa SSD-meghajtót tartalmazó tárolórendszerek.

 

Februárban a NetApp az Intel Ivy Bridge processzoraival és nagyobb memóriával szerelt modellekkel frissítette FAS8000-es sorozatát. A most forgalomba kerülő FAS8080EX a korábbi 6290-es tárolót váltja, és 75 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál nagyjából ugyanazon az áron. A FAS8080EX ugyanis másodpercenként 4 millió I/O (adatírási, illetve -olvasási) művelet végrehajtására képes, amit 16 Gbps sávszélességű Fibre Channel és 10 Gbps átviteli sebességű Ethernet kábeleket is fogadó, rugalmas hálózati portjai is támogatnak.Tisztán flash-alapú meghajtókkal konfigurálva egy FAS8080EX tároló 4,6 petabájt tárkapacitást kínál, míg hibrid kiszerelésben 70 petabájt a teljes tárkapacitása, de ez még nem szab korlátot a lehetőségeknek.

A FAS8080EX akár 24 node-os NAS klaszterré vagy maximum 8 node-ból álló SAN fürtté is bővíthető, amelyben a szervezetek keverhetik a tisztán flash-alapú és a hibrid node-okat, így a munkaterhelést például az aktuális teljesítményigényeknek megfelelően, rugalmasan mozgathatják a klaszteren belül.A csúcskategóriás modellel egy időben jelentette be a NetApp belépő szintű FAS2500 tárolóját, amely a korábbi, 2200-as rendszer örökébe lép. A FAS2500 ötször több flash memóriával konfigurálható, ami node-onként 4 terabájt kapacitást jelent, és kétszer annyi – négy helyett nyolc – node-ot magába foglaló klaszterré bővíthető, mint elődje.

Egy középvállalat akár egyetlen FAS2500 tároló bevezetésével minden adatbázisát memóriába helyezheti, ami új fejezetet nyit a szegmens számára a vállalatirányítás, az ügyfélkapcsolatok kezelése és az analitika terén.

Thomas Stanley nem mulasztotta el, hogy erre a partnerek figyelmét felhívja a konferencián. Az EMEA térségben a NetApp bevételeinek 87 százaléka a partnerektől származik, és a középvállalati szegmens ebben a régióban különösen nagy üzleti lehetőséget jelent. A cég 17 665 középvállalati ügyfelet mondhat magáénak térségünkben, ezüst vagy ennél magasabb fokozatú partnerei szintén ebben a szegmensben értik el bevételük 18-32 százalékát.

A flash-alapú technológia mellett a NetApp számára a felhő tartogatja a másik nagy lehetőséget. A felhőalapú tárolók piaca évi 20 százalékkal nő, az előrejelzések szerint 2017-re el fogja érni a 20 milliárd dollárt. A cég célja, hogy mindhárom zónában, a magán-, a nyilvános és a hibridkörnyezetekben egyaránt támogassa a tárolást. Később az év folyamán bejelenti a Clustered Data ONTAP operációs rendszer új verzióját, a Cloud ONTAP-ot, amely a magánfelhőktől kezdve a legnagyobb szolgáltatók globális felhőjéig kezelni fogja a tárolókat, valamint érkezik majd az OnCommand Cloud Manager felügyeleti szoftver is. A Data ONTAP operációs rendszert tavaly a régióban több mint 3500, világszinten 13 ezernél több szervezet vezette be. Ezen a platformon a vállalatok és intézmények több mint 1 exabájt adattömeget menedzselnek.

Hirdetés

Az IDC idén márciusban közreadott adatai (Worldwide Quarterly Disk Storage Systems Tracker) szerint tavaly a nyílt, hálózati lemezes tárolók piacán a NetApp 13,3 százalékos részesedésével a második legnagyobb szállító volt, a listát az EMC vezette 35,6 százalékkal, míg a harmadik helyen az IBM 12,1 százalékkal követte őket. A NetApp bevételei azonban az április végén zárult 2014-es pénzügyi évben stagnáltak (egészen pontosan az előző pénzügyi évben elért 6,33 milliárd dollárról 6,32 milliárd dollárra csökkentek), ezért az idei termékbejelentésekkel megfelelő muníciót akar adni partnereinek, akiktől szintén nagyobb teljesítményt vár.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.