Hirdetés
. Hirdetés

Ötven kiló legó - az okos szünetmentes

|

Adataink védelmén nemcsak az adatok számunkra megfelelő redundanciáját, avagy kellő számú másolatát értjük, hanem az azokat tároló berendezések (amennyiben szükséges) biztonságos tápellátását is.

Hirdetés

Az elektromos hálózati hibák elleni védelmet biztosító eszközök, túlfeszültség és áramkimaradás elleni berendezések hivatottak a biztonság e szegmensét megteremteni. E feladatokat ma már természetesen a szünetmentesek látják el, amelyeknek több csoportja létezik. A gyártók az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével más-más módon oldották meg, hogy a védendő berendezések tápellátása a lehető legtöbb szempontból optimális legyen és a lehető legjobban hasonlítson a hálózati ellátáshoz.

Hirdetés

Mára az úgynevezett Smart szünetmentesek nemcsak gondoskodnak a folyamatos működésről, de akár ki is javítják a hálózat esetleges hibáit. Korrigálják a feszültségingadozást és garantálják a megfelelő frekvenciát, jelalakot.

Természetesen az otthoni és kisvállalati eszközök is kellő biztonsággal látják el feladatukat, az igazi nagyágyúk azonban a szervertermekbe, szerverek védelmére tervezett berendezések. Ezek nemcsak méretükben, hanem tudásukban és megoldásaikban is a kisebb társaik előtt járnak - alkalmazkodva a nagyobb terheléshez és a fokozottabb igénybevételhez.

Ötven kiló legó?

A piacon kapható termékek közül ezúttal az APC SMX2200HV modelljét próbáltuk ki, amely hatalmas dobozban közel 50 kilós szerkezetként és legószerűen csomagolt építőelemekkel ellátva érkezett szerkesztőségünkbe. Impozáns, tekintélyt parancsoló modellként tekintettünk rá, de mivel a külcsín ezeknél az eszközöknél nem mérvadó, a hangsúlyt a belbecsre fordítottuk, noha a berendezés amúgy tetszetős és az APC új dizájnjához igazodik.

A dobozban mellékelve a szükséges csavarok, pántok, díszburkolatok - a készülék állítva, fekve vagy rackszekrényben egyaránt használható. Természetesen szoftverek és egy szerelési útmutató, valamint a megfelelő kábelek is helyet kaptak a csomagban.

Nagy részét a szerelvényeknek nem használtuk fel a kipróbáláshoz, hiszen maga a szünetmentes egység ezek nélkül is kiválóan működik - akár álló, akár fekvő üzemben.

Beüzemeléskor érdemes áttanulmányozni a használati utasítás ide vonatkozó részét. Ez nemcsak gyorsítja az összeszerelés folyamatát, de a biztonságra és az elektromos érintésvédelemre is felhívja a figyelmet a testi épségünk és az egység védelmének érdekében egyaránt.

A kisebb modelleknél megszokott akkuleválasztó csatlakozó ennek a típusnak az esetében számomra kissé furcsán lett kialakítva, véleményem szerint ezt másképp, a gyártó más típusainál már bevált módon is alkalmazhatták volna. Noha a megoldást más gyártó is igénybe veszi, azaz nem gyártóspecifikus, azonban egyszerűbb és hasonlóan biztos módszerekkel szintén találkoztunk már a kínálatban. Mint mindennek, ennek is megvan az oka: ilyen terhelések mellett ennél kisebb csatlakozó alkalmazása nem lenne biztonságos megoldás.

A tesztelt modellt (és hasonló kategóriájú, más modelleket) csak a mellékelt hálózati kábellel (IEC 320 C20) tudjuk az elektromos hálózatra csatlakoztatni, ennek hiányában biztosan nem használhatjuk, ez a csatlakozó ritkábban fordul elő irodánkban. Egyszerű ennek az oka: míg kisebb eszközöknél használhatjuk a szabvány (IEC 320 C13), pc-s körökben megszokott csatlakozókat, e típusoknál a terhelés nagysága és a biztonsági előírások miatt a gyártók nem preferálják, ha ismeretlen minőségű kábelt használunk.

Power on

Bekapcsolás után a rendszer egy konfigurációs beállítással indul, a nyelv (a magyar nyelv nem támogatott), a dátum és a kimeneti feszültség beállítása után a rendszer üzemkész. Ez utóbbi beállítás hordoz némi veszélyeket. Figyeljünk rá kellő gonddal! Első ránézésre talán furcsa lehet, de a kijelző 90 fokkal elforgatható, ennek fekvő (rackszekrényben) módban látjuk hasznát.

A szünetmentes nem igazán tudott mit kezdeni a rákötött egy számítógép-egy monitor párossal, látszik, hogy a teljesítményleadását nem ilyen kis felvételre tervezték, de a három gép-három monitor már kellő értékeket produkált.

Működése halk, annak ellenére, hogy hűtőventilátorokban nincs hiány, a ventilátorok intelligens szabályzása megoldott, akkus üzemmódnál kapcsolnak csak be. Diszkrét csipogás és narancssárga jelzőfény jelzi az elektromos hálózat hiányát és az akkuról való működést, természetesen a tetszetős, kék háttérvilágítású LCD minden fontos információt közöl. Már amennyiben látható helyen használjuk a berendezést.

Kifogni nem lehet rajta, a 3 gép közel 600 wattnyi terhelése nem okozott gondot: egy órán keresztül állta a sarat, ez gyakorlatilag a maximális terhelhetőség (1900 Watt) harmada volt. Ennyi idő elég szokott lenni a rendszer kritikus berendezéseinek biztonságos leállításához, de amennyiben ezt nem tehetjük meg, elvégzi helyettünk a mellékelt szoftver.

 

Az APC SMX2200HV igazi tudása használat közben mutatkozik meg. A gép hátoldalán található 10 csatlakozó 3 csoportra van osztva, ezzel határozhatjuk meg kritikus töltöttség esetén az eszközök lekapcsolásának sorrendjét. (Hamarabb kapcsolhatunk le egy nyomtatót vagy telefonközpontot, esetleg a switcheket, több időt adva például az adatbázis- vagy fájlszerverünk számára.)

Az első csoportban négy IEC 320 C13 szabványú csatlakozó, a másik két csoportban a fenti két csatlakozón kívül még egy-egy nagyobbacska IEC 320 C19 szabványú csatlakozó kapott helyet. Mindegyik egység külön elektronikus biztosítékkal van védve, megkönnyítve az esetleges túlterhelés vagy más probléma miatti újraindítást. Az indításokkal kapcsolatban lehetőségünk van a hideg, azaz tápellátás nélküli, tisztán akkumulátoros indulásra is.

Az eszköz úgynevezett „lineinteractive” vagy vonalinteraktív módban működik, aminek lényege, hogy amennyiben a bejövő feszültség a megadott tartományon belül esik (ezt menüben állíthatjuk), az eszköz semmi mást nem tesz, „csak” a hálózati tüskéket szűri és a lehető legoptimálisabb szinuszos jelet nyújtja a kimenetén az eszközök felé, ebben segít az úgynevezett Automatic Volt Regulator, vagyis az automatikus feszültségszabályozó rendszer. Magától értetődően a betáplálás megszűnése esetén az eszköz a másodperc tört része alatt (átlagosan 3 ms) vált akkus üzemmódra.

Egy izzónál kevésbé fontos a szinuszos jel alakja, valamint a tehetetlenségből adódóan ritkán venni észre tápellátási zavarokat, de egy komoly adattároló már érzékeny lehet ezekre a zavarokra, a szünetmentesek éppen ezért fontosak a rendszerünk működéséhez és biztonságának fenntartásához.

Mivel ezen eszközök elhelyezése nem mindig „személyhez kötött”, így előfordulhat, hogy a szünetmentessel bekövetkezett hibákat nem, vagy csak későn - amikor az egység már nem látja el a feladatát - vesszük észre. Az APC SMX2200HV modellje nem ilyen, mivel a készülék minden kommunikációs csatornán képes állapotát jelezni felénk, legyen az egy géppel összekötött USB-kapu vagy soros port, de természetesen a hálózatos kommunikáció (bizonyos modelleknél külön kártya kell) sem idegen az eszköztől. Így SNP-n keresztül, vagy a saját PowerChute programjával minden számunkra és a szünetmentes épsége szempontjából fontos információ kinyerhető.

Az értesítési módokat megválaszthatjuk, ha viszont egy helyiségben vagyunk az eszközzel, az adatokat a kijelzőről is leolvashatjuk, mindazonáltal egy email-értesítés mindenképpen figyelemfelkeltőbb.

Spórol nekünk

A szabadalmaztatott zöld üzemmódnak köszönhetően ez a szünetmentes igazán hatékonyan óvja pénztárcánkat, valamint növeli saját élettartamát oly módon, hogy azokat a benne található elektromos egységeket, amelyeket az eszköz az adott üzemmódban nem használ, kikapcsolja, csökkentve így a felesleges hőleadást és áramfelvételt. Természetesen odafigyel az akkumulátorok hőmérsékletére, így azok túlmelegedése esetén csökkentett töltőfeszültséggel tölti azokat.

Összességében elmondhatjuk, hogy az APC SMX2200HV szünetmentese a rákötött eszközeinket kellően magas szinten védi ahhoz, hogy más adatmentési technológiákkal együtt használva kellő biztonságban érezhessük rendszereinket. Teljesítménye nem a kis vállalatok infrastruktúráját célozza, de egy nagyobb rackszekrény vagy néhány szerverből álló park kiszolgálására optimális megoldást kínál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.