Hirdetés
. Hirdetés

PC vs. Notebook

|

Növekszik a kereslet a Microsoft operációs rendszereivel szállított gépek iránt - derült ki az Albacomp sajtóeseményén.

Hirdetés

Az Albacomp Zrt. becslése szerint 2006 első félévében mintegy 100-110 ezer asztali PC talált gazdára Magyarországon, ezzel szemben 2007 azonos időszakában mintegy 20 százalékos csökkenés mellett már csupán 80-85 ezer gépet értékesítettek. A vállalat e trend hátterében három fő okot lát. Egyrészt a vásárlók a PC-k helyett a folyamatosan csökkenő árú notebookokat választják, másrészt a megszorításoknak köszönhetően kevesebbet költenek ilyen berendezésekre. A harmadik ok a Sulinet program vége, amely olyan értékesítési csúcsot generált 2006 végén, amely az idei első félévben természetes módon csökkentette a keresletet.

A cég becslése szerint 2006 első félévében körülbelül 70-80 ezer notebookot értékesítettek a hazai piacon, ehhez képest idén 40-50 százalékkal több (100-120 ezer) gép talált gazdára, ami azt jelenti, hogy a nyugat-európai és amerikai trendeknek megfelelően a notebook eladások megelőzték a PC eladásokat.

A félév során kiemelkedő volt a kisméretű, 12"-os noteszgépekkel elért 200 százalékos növekedés, de továbbra is a legnépszerűbbek a 15,4"-os, széles ("wide") kijelzővel szerelt gépek. A 17"-es laptopok iránti kereslet érezhetően csökken. A processzorok terén komoly elmozdulás tapasztalható a Celeron-ról a Dual Core irányába. Az Albacomp a második félévtől nagyobb hangsúlyt helyez a Santa Rosa technológiával szerelt gépekre, de az eladások jelentős részét még a hagyományos NAPA technológiával szerelt készülékek fogják kitenni.

A virtuális magánhálózatok (VPN) térnyerése miatt egyre inkább növekszik az igény, hogy a felhasználó bejelentkezéskor ne csak pusztán jelszó beírással, hanem egyéb biztonságosabb módon, például ujjlenyomattal is azonosítsa magát. Ennek megfelelően 2007 második felében jelenik meg az Albacomp új 12"-os notebookja, mely beépített ujjlenyomat olvasót és 3G kártyát is fog tartalmazni.

A vállalat tapasztalatai szerint csökken a kereslet a nem Microsoft operációs rendszerrel szerelt gépek iránti kereslet. Cégen belül a Linux-szal szemben Windows-os gépek aránya 50 százalék fölé emelkedett. Ami a Vistát illeti, 100-ból átlagosan 85 felhasználónak nem okoz gondot az átállás, nem tapasztal rendellenességet, kompatibilitási problémát. Ez annak köszönhető, hogy nagyjából ilyen arányban oszlanak meg az alap funkciókat igénybe vevő felhasználók, és az úgynevezett hardcore userek, akik speciális vagy gépigényes alkalmazásokat is futtatnak.

Az Albacomp a PC piacot a csökkenő trend ellenére továbbra is fontosnak tartja, hiszen a noteszgépek előretörése ellenére számos területen - például grafikai és tervezési munkáknál, nagyobb adatbiztonsági igények (például merevlemez tükrözés), utólagos bővítési igények, illetve a rengeteg fiatalt lekötő játékok esetén - a jövőben is elsősorban az asztali gépek adnak megfelelő teljesítményt, illetve rugalmasságot.A lakossági szegmensben a magasabb kategóriájú gépek iránt észrevehetően nő a kereslet. A vevők növekvő mértékben vásárolnak erősebb processzorral, különálló videó kártyával, több memóriával és nagyobb merevlemezzel szerelt, drágább gépeket. Azonos teljesítmény mellett azonban a notebookok ára még mindig legalább 20-30 százalékkal meghaladja a desktopok árát, és utólagos bővítési lehetőséget sem kínálnak.

Podcast: Pukler Gábor vezérigazgatót a Vistáról alkotott véleményéről kérdeztük.

Podcast: Pukler Gábor vezérigazgatót az olcsó és a drágább termékek közötti minőségbeli különbségekről kérdeztük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.