Hirdetés
. Hirdetés

Peking újabb súlyos csapást mér a kínai Big Tech-re

|

Kína állami piacfelügyelete közölte, hogy az ország monopóliumellenes jogszabályainak megsértése miatt bírsággal sújtja az Alibaba e-kereskedelmi óriáscéget, valamint más Big Tech nagyvállalatokat, köztük a Baidut és a JD.com-ot.

Hirdetés

A kínai állami piacszabályozási hivatal (SAMR) 78 300 dolláros bírságot szabott ki több vállalatra is, mondván, hogy nem jelentettek be 43, 2012-ig visszamenőleg kötött üzletet a megfelelő hatóságoknak.

A napvilágot látott trösztellenes jogsértési ügyek között szerepel a Beijing Baidu Wangxun Technology és a Nanjing Wangdian Technology közös bevásárlása a Nanjing Xinfeng Network Technology-ban, az AutoNavi Software Holdings felvásárlása az Alibaba által, valamint a Tencent akvizíciója a China Medical Online-ban.

Hirdetés

A bejelentett ügyek mindegyike olyan tranzakciót jelent, amelyet be kellett volna jelenteni, de nem tették meg. A SAMR megjegyezte, hogy a lista számos céget és hosszú tranzakciós időszakot tartalmaz.

"A monopóliumellenes törvények végrehajtásának mélyreható előrehaladásával tovább nőtt a vállalati szereplők akvizíciós nyilatkozatainak tudatossága, proaktívan kiválogatva és bejelentve a korábban jogellenesen nem bejelentett piaci szereplők koncentrációját és aktívan együttműködnek a vizsgálatokkal" - közölte a felügyelet szombaton a hivatalos WeChat-fiókján.

A büntetések a legújabb fejleménye annak a nagyszabású szigorításnak, amelyet a technológia-központú vállalkozások ellen folytat Peking, a nemzetbiztonság fokozására irányuló országos lépés közepette. Az ország technológiai óriáscégei, különösen a pénzügyi szektorban tevékenykedők, növekvő hatalmuk miatt az állami hatóságok szigorú megfigyelése alatt állnak.

Októberben a SAMR 533,5 millió dolláros bírságot szabott ki a Meituan ételkiszállítási platformra. A monopolisztikus gyakorlatok miatt kiszabott büntetés volt a második legnagyobb bírság a kínai platformgazdaságra azóta, hogy az Alibaba áprilisban rekordösszegű, 2,8 milliárd dolláros trösztellenes bírságot kapott kizáró gyakorlata miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.