Hirdetés
. Hirdetés

Piacvesztésben a VIA és a SiS

|

Az NVIDIA és az ATI az alaplapi lapkakészletei komolyan veszélyeztetik a kisebb cégek utolsó mentsvárát, az olcsó, integrált alaplapok piacát.

Hirdetés

Abban az időszakban, amikor az AMD az Athlon processzorokat bevezette a piacra, egy AMD processzorhoz való alaplap következésképp egyet jelentett egy VIÁ-s megoldással. De ezek az idők a rég tovatűntek. Hiába egyezett meg a VIA peren kívül az Intellel és így vált legitim előállítójává az addig bizonytalan jogi alapokon nyugvó Intel CPU-khoz való lapkakészleteinek - melyeket nem is igazán mertek az alaplapgyártók felhasználni, a termékeiken - ez a piac egyre zsugorodik. Köszönhető mindez annak, hogy az Intel a teljes termékskálán - a belépő szinttől a csúcskategóriáig - kínál lapkakészleteket illetve, hogy teljes gőzre kapcsolt ebben az üzletágban a jelképesen már nagyon régen ott lévő ATI, és a legújabb versenyző, az NVIDIA is.

A helyzetet persze tovább bonyolítja az AMD és az ATI házassága. A frissen összebútorozottaktól az Intel - érthetően - meg is vonta a támogatást, ami aggályokra ad okot az ATI grafikuskártyáknak az Intel termékekkel való jövőbeni kompatibilitását illetőleg, de egyúttal azt is jelenti, hogy az AMD innentől szeretné "házon belül előállított" termékekkel lefedni az egész piacot.

A VIA és a SiS így a lapkakészlet üzletben a legolcsóbb, 60-80 dolláros, integrált alaplapok szegmensébe szorult. Ezt az utolsó menedéket fenyegeti most az NVIDIA az augusztus végén megjelenő, nForce 6100 IGP termékcsaláddal. Még az idén a család két tagját kívánják bemutatni, melyek "minden egyben" megoldást kínálnak a legolcsóbb, belépőszintű és a középkategóriás gépekhez.

Az előzetesen kiszivárgott információk szerint az új készletek jobb teljesítményt nyújtanak majd, mint a tajvani cégek termékei, hasonló, vagy akár még alacsonyabb áron. Ráadásként 2007 elején pedig további két taggal bővül majd a kínálat. Az alaplapgyártók szerint a két cég úgy veheti fel a versenyt az NVIDIÁ-val, ha még a 6100 megjelenése előtt frissíti kínálatát. Ez nem feltétlenül új termékek kifejlesztését jelenti, hanem a jelenleg meglévő északi- és déli híd kínálatuknak, a gyártók igényeinek jobban megfelelő párosításait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.