Hirdetés
. Hirdetés

PowerPoint-nézegető a Gmail rendszerében

|

A Google szerint a Windows Vista beépített indexelő-kereső szolgáltatása sérti a trösztellenes megegyezéseket. A feltételezett támadásra a Gmail saját PowerPoint-olvasóval válaszol.

Hirdetés

A PC World beszámolója szerint egyértelműen igazolható, hogy a Vista alatt erőteljesen lelassul a versenytárs Google Desktop, mely XP és Vista alatt is nyújtja a keresőszolgáltatásokat. Ennek ellenére valószínűtlen, hogy az USA szövetségi trösztellenes hivatala nekiesne a Microsoftnak, amíg az lehetővé teszi a Vistába épített Instant Search alternatíváinak telepítését és futtatását. A Google jelenlegi kijelentései korántsem olyan horderejűek, mint amiket annak idején, a böngészőháború időszakában a Netscape tett, és amelyek végül törsztellenes rendelkezésekhez vezettek.

A Google állítása szerint az, hogy a két szoftver nem működik együtt, a Microsoft versenyt gátló taktikája miatt lehet. A Microsoft képviselője szerint azonban pusztán véletlen szoftverdizájn-okokra vezethető vissza, hogy a Vista beépített Desktop Search szolgáltatása jelentősen lelassítja a Google alternatíva működését, szó sincs arról, hogy a Microsoft lassító kódot rejtett volna el a Vistában. Még ha tökéletes is lenne a Microsoft szoftvere, akkor is előfordulhatna, hogy a Google alkalmazása nem megfelelően szólítja meg a rendszert, illetve az is lehetséges, hogy mindkét gyártó jóhiszeműen kivitelezte saját megoldását, csak éppen azok nem a legjobban illenek össze.

A Google mindenesetre még áprilisban keresetet nyújtott be a szövetségi és állami trösztellenes hivatalnak, amelyben arról igyekszik meggyőzni a hatóságokat, hogy a Vista megnehezíti a felhasználók számára alternatív keresőalkalmazások használatát. A kereset szerint a Vista egyes kereső szövegdobozai - például a Start menüben és a Windows Explorerben - csak és kizárólag a Windows keresőjét szólítják meg. Nagyon nehéz (szinte lehetetlen) kikapcsolni a Vista indexelőmotorját, ami azt jelenti, hogy a versenytárs alkalmazás - esetünkben a Google Desktop - keresője ráadásként fut, ezzel pedig lényegesen lelassul a rendszer.

A Google-t mindesetre nem kell félteni: a küzdelem újabb állomásaként a Gmail online levelezőkliens kedd óta PowerPoint-nézegetővel kedveskedik felhasználóinak. A Google alkalmazása lehetővé teszi, hogy a Microsoft Office telepítése nélkül, a böngészőn belül lapozgassuk a levelekhez csatolt ppt-fájlokat. Mint ismeretes, a Google Docs és a Google Spreadsheets segítségével már többé-kevésbé hasonló módon kezelhetjük a World és Excel csatolmányokat, az áprilisi, San Franciscó-i Web 2.0 konferencián pedig Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat nemsokára kihozza a prezentációk létrehozására és kezelésére szolgáló online megoldását.

A PowerPoint fájlok lapozgatása egyelőre csak az angol nyelvű Gmail-felületen lehetséges, a felhasználók véleménye pedig eléggé megosztott vele kapcsolatban. Van, aki szerint nem életszerű, hogy az ember a Google szerverein tárolja a dokumentumait, így a hasonló online szolgáltatások nem válhatnak az MS Office vagy az Open Office komoly vetélytársaivá. Mások még azt is hozzáteszik, hogy a Gmail éppen a Microsoft malmára hajtja a vizet, hiszen így lehetővé válik a PowerPoint anyagok platformfüggetlen küldözgetése és olvasása. Az ötlet támogatói viszont úgy gondolják, hogy a Google-nak esze ágában sincs elcsábítani azokat, akik eddig is megvásárolták az MS Office csomagot; szerintük arról a tömegről van szó, akik az Encyclopćdia Britannicát sem vették meg soha, most pedig naponta használják a Wikipédiát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.