Hirdetés
. Hirdetés

Rejtett költségek a felhőben

|

A nyilvános felhőben elérhető szolgáltatásokat első látásra vonzóvá teszi, hogy hardver- és szoftverberuházás nélkül használatba vehetők és méretezhetők. A vállalatoknak azonban kevésbé nyilvánvaló költségvonzatokat is mérlegelniük kell ahhoz, hogy egy bonyolult vállalatirányítási rendszer felhőbe költöztetése valóban kifizetődjön.

Hirdetés

Napjaink gyorsan változó üzleti környezetében a vállalatoknak olyan rendszerekre van szükségük, amelyek agilitást kölcsönöznek számukra a gyors válaszadáshoz, anélkül, hogy nagy infrastrukturális beruházásokat, illetve költséges külső tanácsadói szolgáltatásokat igényelnének az adat-, folyamat- és információáramlás módosításához, amit a változáskezelés megkövetel – mutatott rá a webalapú pénzügyi rendszereket szállító Unit4 Coda.

A mind szélesebb körben terjedő, SaaS típusú, felhőalapú megoldásokban a vállalatok vonzó megoldást látnak, mivel a szolgáltatásként adott szoftver bevezetéséhez sem hardvert, sem szoftverlicenceket nem kell vásárolniuk. További előny, hogy az alkalmazás ezen a módon hosszas és költséges projekt megvalósítása helyett néhány kattintással használatba vehető, és később ugyanilyen könnyen méretezhető. Az előfizetéses szolgáltatás ráadásul a szoftverkarbantartást és támogatást is egyszerűbbé és olcsóbbá teszi.

A szakértelem…
Egy olyan összetett, több terület folyamatait támogató és számos beállítást, illetve több-kevesebb egyedi fejlesztést tartalmazó rendszer, mint egy ERP-csomag felhőbe költöztetésének mérlegelésekor azonban a vállalatok gyakran figyelmen kívül hagynak néhány nagyon fontos szempontot. Ilyen tényező egyrészt a vállalatirányítási rendszer házon belüli működtetéséhez, karbantartásához szükséges emberi erőforrás, másrészt a változáskezelés költsége.

Míg egy viszonylag egyszerű felépítésű, kiforrott alkalmazás – pl. levelező vagy ügyfélkapcsolat-kezelő rendszer – üzemeltetéséhez szükséges szaktudás széles körben elérhető, ezáltal olcsóbb, a bonyolult és testre szabott ERP-rendszerek működtetése, frissítése, a fejlesztések tesztelése és a fellépő hibák javítása mély szakmai ismereteket, magasan képzett szakembereket követel. A jelenlegi piaci körülmények között meglehetősen nyomott hardverárak és szoftverlicenc-díjak mellett nem meglepő, ha egy vállalatirányítási rendszer birtoklási összköltségének legnagyobb hányadát a működtetéséhez szükséges emberi erőforrás költsége teszi ki.

Ennek tükrében még kézenfekvőbb megoldásnak tűnhet, hogy a vállalat a házon belüli bevezetés helyett a felhőben, szolgáltatásként használja az ERP-rendszert, mivel azt a szolgáltató fogja karbantartani. Az így elérhető, jelentős költségelőnyök azonban könnyen elveszhetnek, ha a szolgáltatásként használt vállalatirányítási rendszer rugalmatlan, és csak drága tanácsadói-fejlesztői erőforrások bevonásával igazítható az üzlet változó igényeihez, vagy ami ennél is rosszabb, bizonyos kereteken túl alkalmatlannak bizonyul a változások kezelésére.

…és a változások ára
A SaaS-szolgáltatók sokfelhasználós (multi-tenant) környezetek működtetésével érik el a kimagasló költséghatékonyságot, amely kínálatukat vonzóvá teszi. Ebben a modellben a szolgáltató minden ügyfele ugyanazt a szoftvert használja, ami lehetetlenné teszi a kódszintű módosításokat. Ezért az előfizetői szerződés aláírása előtt mérlegelni kell, hogy a szolgáltatás az adott keretek között hosszabb távon is kellő rugalmasságot adhat-e a változások kezeléséhez, és a beállítások milyen költségek mellett módosíthatók.

Hirdetés

A gyakori változtatásokat és egyedi funkciókat igénylő vállalatok számára a SaaS-szolgáltatások egyfelhasználós változata lehet a megfelelő választás. Ebben a modellben a szolgáltató minden ügyfele külön szoftvert használ, és csupán az adatközpont infrastruktúráján osztozik. A méretgazdaságosságból adódóan ez még mindig költségelőnyöket biztosít, de az egyfelhasználós konstrukciók előfizetői díja magasabb, mint a sokfelhasználósaké.

Érdemes arról is előre meggyőződni, hogy a felhőszolgáltatásként használt alkalmazás, illetve az abban kezelt adatok milyen könnyen hozhatók vissza házon belülre, magánfelhő- vagy hagyományos IT-környezetbe. A változó üzleti igények és körülmények miatt erre bármikor szükség lehet, és nem mindegy, hogy a nyilvános felhőből való „alászállás” mennyibe fog kerülni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.