Hirdetés
. Hirdetés

Rekord alacsony volt a felszámolások száma tavaly

|

Míg 2014-ben több mint 17 500 ilyen eljárás indult, tavaly csak alig 10 ezer, azaz 44 százalékkal kevesebb cég szűnt meg felszámolással.

Hirdetés

A Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentése szerint ilyen alacsony még 2008-ban sem volt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon. 2012-ben, a legnehezebb évben a tavalyihoz képest több mint kétszer annyi, csaknem  23 ezer felszámolási eljárás indult. A felszámolások csökkenésével a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött.  

A kényszertörlések száma 2015-ben 27 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési-eljárások száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, 2014-ben még több mint 42 ezer ilyen eljárást kezdeményeztek, azonban 2015-ben alig haladta meg számuk a 31 ezret. Tavaly az év elejét és végét összehasonlítva havonta csökkenő trendet mutatott a kényszertörlési eljárások száma, csak szeptemberben mutatkozott eltérés a nyáron felhalmozódott ügyek számának megugrása miatt.

A végelszámolások száma is csökkent tavaly, bár csak minimális mértékben. 2015-ben és 2014-ben is valamivel kevesebb mint 8 ezer végelszámolás történt, ami a felszámolásokhoz hasonlóan alacsonyabb a 2008-as válság előtti szintnél is. Végelszámolások tekintetében is a 2012-es év volt a csúcs, amikor a végelszámolások száma jelentősen meg is haladta a felszámolásokért. Abban az évben közel 3 és félszer több végelszámolás indult, mint 2015-ben, közölte a Bisnode.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.