Hirdetés
. Hirdetés

Rekordbevétel a Microsoftnál

|

A Microsoft bejelentette, hogy éves eredményei 2008-ban a cég története során először lépték át a 60 milliárd dolláros határt.

Hirdetés

A vállalat a 2008-as pénzügyi évre számított, 60 milliárd dolláros rekordbevétele 18 százalékos emelkedést jelent az előző pénzügyi évhez képest, ami a nettó nyereséget nézve ennél is meggyőzőbb: a 2007-es 14 milliárd dollárból idén 17,6 milliárd lett, vagyis több mint 25 százalékos növekedésről van szó. Mindehhez a sikeres negyedik negyedév 15,84 milliárd dolláros bevétellel járult hozzá, ami 18 százalékkal több az előző év megfelelő időszakának eredményénél. (A negyedik negyedév és ezzel a teljes pénzügyi év június 30-án zárult; a részvényenkénti osztalék a növekedés ellenére is elmaradt a várakozásoktól, így a Microsoft papírjai a bejelentés napján a kevésbé meggyőző 27,52 dolláros árfolyamon zártak.)

Chris Liddel pénzügyi igazgató emellett nyilvánosságra hozta a Yahoo!-nak tett ajánlat részleteit is. Eszerint a Microsoft a kereső üzletágért egymilliárd dollárt ajánlott készpénzben, és további 3,9 milliárd Yahoo!-részvényt vásárolt volna meg 19,5 dolláros áron. Liddel elmondta, hogy az ajánlat ezen felül 10 éves garantált hirdetési bevételt is tartalmazott, melynek értéke 19,5 és 26,5 milliárd dollár között lett volna, az oldal teljesítményétől függően. A Microsoft feltételei között nem szerepelt a Yahoo! vezetőségének leváltása.

Visszatérve az éves eredményekre, a Microsoft elsősorban az Office, a szerveralkalmazások, az Xbox konzolok és játékok, valamint a Windows Vista iránti erős keresletet jelölte meg a masszív eredmények forrásaként. Utóbbi mindenképpen meglepő lehet, ha a termék sajtóvisszhangjára gondolunk, azonban a vállalat adatai szerint a mai napig 180 millió Vista-licencet értékesítettek. (Arról nem közöltek adatokat, hogy ezek közül hány esetben éltek az XP-downgrade lehetőséggel a vállalati felhasználók.) A 2008-as pénzügyi év központi eseménye a Windows Server 2008 és a Visual Studio 2008 bejelentése volt; az SQL Server 2008 már csak szeptemberben, vagyis a 2009-es pénzügyi évben érkezik.

A vállalat jelenleg öt üzletággal rendelkezik: ezek a Client (kliens), a Server and Tools (szerver és eszközök), a Microsoft Business (üzleti), az Entertainment and Devices (szórakoztató) és az az Online Services Business (online szolgáltatások) divíziók. Míg az első négy pozitív működési eredménnyel zárta az évet, a legfiatalabb, az online szolgáltatásokért felelős üzletág a növekvő bevételek ellenére is gyengélkedett - az előző évhez képest 100 százalékkal több üzemi veszteséget termelt, ami a negyedik negyedéves összehasonlításban 132 százalékot tett ki.

A vállalat a 2009-es pénzügyi évre 67-68 milliárdos bevétellel számol.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.