Hirdetés
. Hirdetés

Rekordösszeg kutatás-fejlesztésre

|

Máire Geoghegan-Quinn uniós biztos bejelentése szerint az Európai Bizottság csaknem 6,4 milliárd eurót kíván kutatási és innovációs célokra fordítani a 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogram (FP7) keretében 2011-ben. Ez a rekordösszegnek számít a K+F területén.

Hirdetés

Az EU kb. 16 ezer résztvevőre, kutatóintézetekre, egyetemekre és ipari szereplőkre számít, köztük 3000 kis- és középvállalkozásra. A támogatások odaítélésére az elkövetkezendő 14 hónapban kerül sor. Számos felhívás már július végén napvilágot lát. Az Unió azt várja, hogy e csomag hatására több mint 165 ezer álláshely keletkezik.

Számos szakterületről lehet majd támogatásra pályázni a program keretében. Az egészség témakörére például több mint 600 millió eurót fordítanak. Az információs és kommunikációs technológiák kutatására további 1,2 milliárd euró áll rendelkezésre, ami lehetővé teszi, hogy a Bizottság teljesítse az európai digitális menetrendben vállalt ígéretét az IKT támogatásának éves növelésére.

Az európai vállalkozások 99 százalékát kitevő, és így az európai innováció motorját jelentő kis- és középvállalkozások is kitüntetett figyelmet kapnak. A KKV-k számára csaknem 800 millió euró válik elérhetővé, és most először több területen elkülönített források állnak a rendelkezésükre. Lesznek olyan kutatási területek, mint például az egészség, a tudásalapú biogazdaság, a környezet vagy a nanotechnológia egyes témakörei, ahol a kkv-k részvétele el kell, hogy érje az adott összköltségvetés 35 százalékát.

Az IKT-ra vonatkozó költségvetésből hozzávetőleg 600 millió eurót az új generációs hálózati és szolgáltatási infrastruktúrákra, robotrendszerekre, elektronikus és fotonikus alkatrészekre, valamint digitális tartalmakhoz kapcsolódó technológiákra szánnak. Több mint 400 millió euró pályázható annak kutatására, hogy az IKT hogyan segítheti elő az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtését, valamint a lakosság elöregedése jelentette kihívás kezelését. A jövő internetével foglalkozó magán-állami partnerség céljára 90 millió eurót különítenek el 2011-re.

A hetedik keretprogram 2011. évi pályázati költségvetése 12 százalékkal több a 2010. évinél (5,7 milliárd), és 30 százalékkal haladja meg a 2009-est (4,9 milliárd). A pályázati felhívások részben előkészítik az ?Innovatív Unió" kezdeményezést is, amelyet 2010 őszén indít útjára az EU. (További információ: ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm.)


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.