Hirdetés
. Hirdetés

Rekordot döntött a 4iG-csoport

|

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a vállalat.

Hirdetés

A 4iG Nyrt. növekedési stratégiájának megvalósított céljainak köszönhetően 2022-ben technológiai-infokommunikációs szolgáltatóvá fejlődött és Magyarország mellett a Nyugat-Balkán egyik meghatározó telekommunikációs szereplőjévé vált - foglalta össze a vállalat eredményeit:

"A digitalizáció mellett a cégcsoport működési fókuszának kiszélesítése a távközlési szegmensre, a bevételek és jövedelmezőség átalakulása, továbbá az év során kötött stratégiai partnerségek - Rheinmetall, magyar állam - szilárd alapot biztosítanak a 4iG jövőbeli sikeres működéséhez. A Vodafone Magyarország megvásárlásával a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs cégcsoporttá vált Magyarországon, ugyanakkor tovább bővítette kompetenciáit az informatika és az űripar területén."

Mint írták, mindez jelentősen hozzájárult a bevételek és a vállalatcsoport jövedelemtermelő képességének ugrásszerű növekedéséhez és új rekordok eléréséhez. 2022-ben 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált értékesítés nettó árbevétele 277,3 milliárd forint volt, EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot. Az EBITDA-marzs a telekommunikációs szektor esetében kimagasló, 33,3 százalék volt, az EBITDA-arányos működési cash-flow a teljes csoportra vetítve 43,8 százalékot tett ki. A csoport bevételeinek 72%-át, míg az EBITDA 90%-át a távközlési szegmensben működő leányvállalatok biztosították.

Mivel a csoport albán leányvállalatai, valamint az Antenna Hungária év közben kerültek a 4iG tulajdonába, ezért a társaság közzétette, hogyan alakult volna a csoport konszolidált árbevétel és EBITDA, amennyiben az érintett cégek már 2022. januárjától a vállalatcsoport kötelékében működnek: a normalizált proforma értékesítés nettó árbevétele 304,8 milliárd, míg a normalizált pro-forma EBITDA meghaladta volna a 82,8 milliárd forintot.

Hirdetés

Amennyiben a Vodafone-akvizíció már 2022. januárjában megvalósul, a csoport pro-forma értékesítés nettó árbevétele meghaladja az 585 milliárd, míg EBITDA-ja megközelíti a 182 milliárd forintot. Az előzetes adatok alapján a 4iG 2023-ban egyike lehet a legnagyobb forgalmú és legeredményesebben működő hazai vállalatoknak.

A Cégcsoport tárgyidőszaki 21 milliárd Ft-os negatív adózott eredménye nem tükrözi a társaság valós működési teljesítményét, azok többségében az elmúlt évi akvizíciókhoz köthető egyszeri tételekből, vagy egyéb pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásokból származnak. Ennek megfelelően a társaság 31,6 milliárd Ft-os pozitív működési cash-flow-val zárta az évet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.