Hirdetés
. Hirdetés

Repülőrajt - 90 millió eladott Vista 2007-ben?

|

Tegnap New Yorkban indult útjára a Windows Vista: 5 éves fejlesztőmunka és számos halasztás után elsőként a válallati felhasználók kaphatják kézbe a Microsoft új operációs rendszerének végleges változatát.

Hirdetés

Csütörtökön Steve Ballmer elnök-vezérigazgató a vállalat New York-i rendezvényén a Vista, az Office 2007 és az Exchange 2007 egyidejű megjelenését minden idők legnagyobb szabású microsoftos termékkibocsátásának nevezte. "Érdekes érzés végre itt lenni - és ez minden, amit a múlttal kapcsolatban mondani akarok" - fogalmazott Ballmer, aki korábban már megígérte: soha többé nem fordul majd elő, hogy ekkora hézag legyen a cég két nagy horderejű termékbevezetése között. Mint ismeretes, a Windows XP, vagyis a Vistát megelőző kliens operációs rendszer még 2001 októberében debütált.

A mostani egyúttal a Windows 95 és az Office 95 bő egy évtizeddel ezelőtti közös kiadása óta az első alkalom, hogy a szoftveróriás legfontosabb termékei egyszerre kerülnek piacra. Az Exchange Server 2007 elérhetősége - szintén a fenti ügyfélkör számára - december második hetében esedékes. A mennyiségi licenccel nem rendelkező ügyfelek körében a Windows Vista és a 2007-es Office rendszer január 30-tól lesz elérhető. "Az új termékekben megtestesülő innováció át fogja alakítani az informatikát" - hangsúlyozta Ballmer. "Rendkívüli összegeket fordítottunk kutatásra és fejlesztésre, s a Windows Vista, a 2007-es Office rendszer és az Exchange Server tesztelése alaposabb volt, mint eddig bármely szoftveré."

James McQuivey, a Bostoni Egyetem kommunikációs tanszékének vezetője szerint a Vista november végi indulása egyelőre túlértékelt esemény; nagy dobás a Microsoft részéről, de a vállalati ügyfelek egyelőre várakozó álláspontra helyezkednek, és hosszasan mérlegelik majd, mikor lesz szükségük a Vista bevezetésére - ha egyáltalán szükségesnek ítélik azt. A Microsoft új termékeivel kapcsolatos kampánya során nem kímélte a pénztárcáját, ami a potenciális üzleti partnerek meggyőzését illeti, ám egyelőre úgy tűnik, csak 2008-ban jön el a Vista ideje. A cég addig csak a kíváncsi otthoni felhasználókkal kapcsolatban számíthat sikerekre, ezen a területen azonban akár még túl is teljesítheti előzetes terveit.

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb elemzése arra világít rá, hogy 2007-ben várhatóan 90 millió Windows Vista példányt tud értékesíteni a Microsoft. Ez pedig nagyobb szám, mint amit maga a szoftveróriás előirányzott magának, a cég ugyanis 67 millió Vistára számít jövőre - mondta Chris Liddell, a vállalat pénzügyi igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a Microsoftnál a jelenlegi pénzügyi év végére 13-15 százalékos bevételnövekedésre számítanak.

Az IDC munkatársai továbbá úgy látják, hogy a különböző Vista változatok közül leginkább a Basic fogy majd jól: ez a verzió 67 százalékát teszi majd ki az összes eladott Vistának. A második legnépszerűbb kiadás az IDC szerint a Windows Vista Home Premium lesz 30 százalékkal, míg a Windows Vista Ultimate alig két százalékát teszi majd ki az összes eladott operációs rendszernek. Ebből tehát jól kitűnik, hogy az elemzők szerint elsősorban a kisfelhasználói szegmensben fog jól fogyni a Vista - nagyvállalati szinten viszont egészen más lesz a helyzet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.