Hirdetés
. Hirdetés

Rittal hűtés a Lefdal Mine adatközpontban

|

Az alagútrendszer 75 kamrát foglal magában ötemeletnyi kiterjedésben.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között megnyitották Európa egyik legnagyobb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb adatközpontját, a Lefdal Mine Datacentert Norvégia egyik felhagyott bányájában. A 120000 m2-es adatközpont potenciálisan mintegy 200 megawatt beépíthető kapacitással rendelkezik, és kizárólag megújuló energiaforrásokat használ működéséhez. A hűtést például a közeli fjordokból származó hideg tengervíz biztosítja, amit a Rittal LCP berendezések közvetítenek a rackekhez. Az energiaköltségek ennek megfelelően drasztikusan alacsonyak, és a rendszer PUE értéke 1,15 alatt van.

A rugalmasság elsőrendű kérdés volt az adatközpont létrehozásában. A tárnákban rendelkezésre álló 16 méteres belmagasság tökéletesen skálázható rendszermegoldások telepítését is lehetővé tette. A szükséges alapinfrastruktúrát nagy sűrűségű IT konténerekbe telepített RiMatrix S standardizált komplett adatközponti rendszerek biztosítják.

     

A precízen összehangolt Rittal rendszereknek köszönhetően a Lefdal Mine mintegy 40 százalékkal gazdaságosabban működik, mint bármely más adatközpont Európában. Ebben nagy szerepe van a hűtési megoldásnak. A fjord hideg tengervizét keresztülvezetik egy zárt csőrendszeren, amely minden egyes emeletet és "utcát" lehűt a levegő/víz hőcserélőkön keresztül, majd ezt a vizet még átvezetik az adatközponti modulokba épített LCP hűtőberendezéseken is. A bánya a tengerszint alatt fekszik, így a 7,5 °C-os, korlátlanul rendelkezésre álló tengervíz mozgatásához szükséges energia is minimális.

A további felhasznált energia is 100 százalékban megújuló szél- és vízi energia. A bánya környékére telepített több vízerőmű ad redundáns áramellátást. A környék teljes energiatermelése kb. 12,7 terawattóra, és az elmúlt tíz évben a statisztika szerint a rendelkezésre állás 99,97 százalék volt. Ez megfelel a Tier III követelményeknek is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.