Hirdetés
. Hirdetés

Safari 3.0 - Apple böngésző Windows rendszerre

|

A WWDC konferencia nyitónapján az Apple bejelentette, hogy a Mac gépeken elterjedt Safari böngészőt PC-re is elkészíti - a windowsos Safari bétája tegnap óta le is tölthető.

Hirdetés

A június 11. és 15. között zajló San Fransicó-i WWDC (Worldwide Developers Conference) fejlesztői konferencia egyik (legalábbis PC-s szempontból) legérdekesebb bejelentése volt a Macintosh gépeken már régóta hódító Safari böngésző hármas változatának windowsos verziója. Az egyelőre bétaállapotban elérhető szoftver még igencsak kezdetleges, rengeteg oldalt nem jelenít meg jól és persze még stabilitási problémái is akadhatnak - ez azonban érthető, hiszen nem végleges alkalmazásról van szó. Az Apple által a "világ leggyorsabb böngészőjének" titulált Safari windowsos bétaváltozata társlapunk, a PC World oldaláról is letölthető. A szoftver a Windows XP és a Windows Vista rendszerek, valamint a Mac OS X 10.4.9-es vagy későbbi változatai alá telepíthető.

safari.jpg

Steve Jobs Apple-vezér prezentációja során elmondta, hogy ettől a lépéstől a Safari piaci részesedésének jelentős növekedését várják. A Net Applications legfrissebb mérési eredményei szerint egyébként a Safari jelenleg a piac kevesebb mint 5 százalékát uralja, szemben az Internet Explorer 78,7 százalékával és a Firefox 14,5 százalékával. Jobs szokás szerint visszafogottan nyilatkozott: elmondta, hogy a PC-s Safari több mint kétszer gyorsabb az Internet Explorernél, másfélszer gyorsabb a Firefoxnál, és az Apple nemcsak a legjobb windowsos böngészőt, de általában a világ leginnovatívabb böngészőjét tudhatja magáénak.

saf01.jpg

saf02.jpg
Az Engadget Web felvételei

A böngészővel kapcsolatos első vélemények egyelőre meglehetősen vegyes képet mutatnak, a Jobs előadásáról részletesen beszámoló Engadget Web egyik hozzászólója egyenesen "bénának" nevezi a Mac OS X 10.5 (Leopard) bemutatója után "És még valami..." címmel tett bejelentést. Abban azonban mindenki egyetért, hogyha a windowsos Safari nem is hasít ki jelentősebb szeletet a böngészőpiacból, arra mindenképpen jó lesz, hogy az Apple-től független fejlesztőket a nemsokára bemutatkozó iPhone felé terelgesse.

saf03.jpg

Az Apple új kibocsátásával kapcsolatos érdekesség, hogy mindössze néhány órával a Safari 3 windowsos bétájának bejelentése után egy szakember már fel is fedezett egy hibát a böngészőben, amelynek segítségével sikerült azt összeomlasztania. Aviv Raff saját oldalán tette közzé a felfedezést, és elmondta: mindössze 3 percébe került, hogy felfedezze a sérülékenységet, és bár Mac OS X alatt még nem tesztelte a hibát (vagyis nem világos, hogy az kizárólag a Windows alá készülő Safari-változatot érinti-e), mindenesetre jó esély van rá, hogy segítségével kártékony kódokat lehet az áldozatok PC-jére juttatni.

Raff szánalmasnak nevezte az Apple szlogenjét, amely szerint a Safari "az első naptól biztonságos", de azt is hozzátette, hogy nem kíván rászállni a cégre, hiszen korábban már a Microsoft és a Mozilla szoftvereivel kapcsolatban is közzé tett néhány sérülékenységet. "Mindenkinél találni bugokat, de nem mindenki mondja, hogy terméke a legelső naptól kezdve teljesen biztonságos. Az is lehet persze, hogy most a nulladik napon vagyunk" - tette hozzá Raff.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.