Hirdetés
. Hirdetés

Silicon Valley Bank: így következett be az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankösszeomlása mindössze 48 óra alatt

|

Az SVB összeomlásának gyökerei a magasabb kamatlábak által gerjesztett zavarokból erednek.

Hirdetés

Szerdán a Silicon Valley Bank egy jól tőkésített intézmény volt, amely pénzeszközöket akart szerezni. A pánik azonban, amelyet az SVB által kiszolgált és táplált kockázati tőkés közösség váltott ki, 48 órán belül véget vetett a bank 40 éves működésének.

A szabályozó hatóságok pénteken bezárták az SVB-t, és lefoglalták a betéteit. Ez pedig így a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb és a valaha volt második legnagyobb bankcsőd az USA-ban. A pénzügyi vállalat lefelé tartó spirálja szerdán késő este kezdődött, amikor meglepte a befektetőket azzal a hírrel, hogy 2,25 milliárd dollárt kell felvennie mérlegének megerősítésére. Ezután pedig bekövetkezett egy nagyra becsült bank - amely technológiai ügyfeleivel együtt növekedett - gyors összeomlása.

"Ez egy hisztéria által kiváltott összeomlás volt, amelyet a VC-k okoztak. Ez az egyik olyan tökéletes esetként fog bevonulni a történelembe, amikor egy iparág az orrát veri be, hogy az arcát kímélje" - mondta Ryan Falvey, a Restive Ventures fintech befektetője a CNBC-nek.

Ez az epizód a legújabb következménye a Federal Reserve azon intézkedéseinek, amelyekkel az elmúlt négy évtized legagresszívabb kamatemelési kampányával igyekszik megfékezni az inflációt. A következmények messzemenőek lehetnek, és aggodalomra ad okot, hogy a startupok az elkövetkező napokban nem lesznek képesek kifizetni az alkalmazottaikat, a kockázati befektetők nehezen tudnak majd forrásokat szerezni, és az amúgy is megtépázott ágazatot még mélyebb rosszullét fenyegeti - írja az üzleti csatorna honlapja.

Az SVB összeomlásának gyökerei a magasabb kamatlábak által gerjesztett zavarokból erednek. Mivel a startupok kivonták betéteiket, hogy a tőzsdei bevezetések és a magánforrás-gyűjtés hűvös környezetében a felszínen tartsák vállalatukat, az SVB tőkehiányban találta magát. Kénytelen volt eladni az összes értékesíthető kötvényét 1,8 milliárd dolláros veszteséggel - közölte a bank szerdán késő este.

A hirtelen megjelent friss tőkeszükséglet, amely a kriptofókuszú Silvergate bank összeomlása után jött, csütörtökön újabb betétkivonási hullámot indított el, mivel a VC-k utasították a portfóliócégeiket, hogy mozdítsák el a forrásokat. Az SVB ügyfelei szerint Greg Becker vezérigazgató nem keltett bizalmat, amikor a csütörtök délután kezdődött telefonbeszélgetés során arra biztatta őket, hogy "maradjanak nyugodtak". A részvények zuhanása töretlenül folytatódott, és a rendes kereskedés végére elérte a 60 százalékot. Lényeges, hogy Becker nem tudta biztosítani a hallgatókat arról, hogy a bejelentett tőkeemelés lesz az utolsó a bank számára - mondta egy, a híváson részt vevő személy a CNBC-nek. Összességében az ügyfelek csütörtökön 42 milliárd dollárnyi betétet vontak ki, egy kaliforniai hatósági bejelentés szerint.

Hirdetés

A bejelentés szerint az SVB-nek aznap záráskor 958 millió dollár negatív készpénzegyenlege volt, és nem tudott elegendő biztosítékot szerezni más forrásokból - közölte a szabályozó hatóság.

Ryan Falvey, aki korábban volt az SVB alkalmazottja úgy véli, hogy a bank hirtelen bukásának egyik fő oka a technológiai befektetői közösség erősen összefonódott jellege. A prominens alapok, köztük a Union Square Ventures és a Coatue Management az elmúlt napokban e-maileket küldtek a startupok teljes névsorának, amelyben arra utasították őket, hogy a bankroham miatti aggodalmak miatt vonják ki az SVB-ből az alapokat. A közösségi média csak fokozta a pánikot - jegyezte meg. "Amikor azt mondod, 'Hé, vigyétek ki a betéteket, ez a dolog csődbe fog menni', az olyan, mintha tüzet kiáltanál egy zsúfolt színházban. Ez egy önbeteljesítő jóslat" - mondta Falvey.

Egy másik kockázati befektető, a TSVC partnere, Spencer Greene szintén kritizálta azokat a befektetőket, akik "tévedtek a tényekkel kapcsolatban" az SVB álláspontját illetően. "Nekem úgy tűnik, hogy nem volt likviditási probléma, amíg néhány VC nem szólt. Felelőtlenek voltak, aztán ez önbeteljesítővé vált" - mondta Greene.

Csütörtök este az SVB egyes ügyfelei e-maileket kaptak, amelyekben biztosították őket arról, hogy a banknál "a szokásos üzletmenet" zajlik. "Biztos vagyok benne, hogy hallottál ma némi zajt az SVB-ről a piacokon, ezért szerettem volna, hogy némi kontextust adjak. Az SVB-nél minden a szokásos módon zajlik. Érthető módon felmerülhetnek kérdések, és szeretnék rendelkezésre állni, ha bármilyen aggálya lenne - írta az egyik SVB bankár egy ügyfélnek a CNBC által megszerzett üzenet másolata szerint.

Péntekre, amikor az SVB részvényei tovább süllyedtek, a bank lemondott a részvények eladására irányuló erőfeszítésekről. Ehelyett inkább vevőt keresett. A betétek menekülése azonban megnehezítette az eladási folyamatot, és ez az erőfeszítés is kudarcba fulladt - jelentette a hírcsatorna.

"A hirtelen betétkivonás miatt a bank képtelenné vált arra, hogy esedékességkor teljesítse kötelezettségeit. A bank mostantól fizetésképtelen" - közölte a kaliforniai pénzügyi felügyelet.

A bank bedőlésével végződő roham után azok, akik az SVB-nél maradtak, bizonytalan helyzettel néznek szembe a pénzük visszaszerzését illetően. A biztosított betétek várhatóan már hétfőn elérhetővé válnak, de az SVB-nél tartott betétek java nem volt biztosított, és nem világos, hogy e pénzek mikor szabadulnak fel - zárta beszámolóját a CNBC.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.