Hirdetés
. Hirdetés

SpaceX részvényeladási ajánlatai arra utalnak, hogy a vállalat értéke 140 milliárd dollár

|

Elon Musk SpaceX vállalata olyan áron kínálja eladásra a belső részvényeket, amely az ügyet ismerő személyek szerint mintegy 140 milliárd dollárra emelné a szorosan vett vállalat értékét.

Hirdetés

A Space Exploration Technologies, ahogy a vállalat hivatalos neve szól, 77 dollárért kínálja a részvényeket darabonként - közölték az inkognitójukat megőrző források, ami érthető, hiszen szerintük az információ nem nyilvános. A 140 milliárd dolláros érték a PitchBook adatszolgáltató szerint a júliusi 127 milliárd dolláros értékeléshez képest jelentős emelkedés.

Az elmúlt hetekben a SpaceX többféle árról is folytatott tárgyalásokat, de végül 140 milliárd dolláros értékelésben állapodott meg a vételi ajánlatban - mondták az ügyet ismerő emberek. Azt nem lehetett azonnal megtudni, hogy a vállalat ezen az értékelésen próbál-e majd tőkét szerezni egy elsődleges finanszírozási körben.

Hirdetés

A kaliforniai Hawthorne-ból irányított SpaceX uralja a kereskedelmi célú űrindítások piacát. A vállalat a magánszektorbeli ügyfelek, a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal és más kormányzati szervek számára küld hasznos terhet a Föld körüli pályára. A NASA számára űrhajósokat is szállít a Nemzetközi Űrállomásra és vissza, és az első olyan privát űrturisztikai küldetést is végrehajtotta, amelynek során civilek több napig keringtek a Föld körül.

A világ egyik leggazdagabb embere, Elon Musk által vezetett vállalat emellett egy több ezer Starlink műholdból álló konstellációt épít, amely szélessávú internet-lefedettséget sugároz a Föld alá. Musk korábban azt mondta, hogy a Starlinket egy nyilvános tőzsdei bevezetés keretében lehetne kivonni a cégből, amint a pénzforgalom kiszámíthatóbbá válik. Musk 2021 júniusában pedig arról beszélt, hogy a vállalatnak 20-30 milliárd dollárt kell befektetnie ahhoz, hogy a Starlink versenyképességét fenntartsa. Musk részesedése a SpaceX-ben mintegy 47 milliárd dollárt érhet a Bloomberg szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.