Hirdetés
. Hirdetés

Spórol az oktatási szoftverlicenceken az NFM

|

Továbbra is fizet az oktatási licencekért az állam, hogy az oktatók és diákok legálisan használhassák a szoftvereket, de pár száz millió forintot lefaragott Nyitraiék államtitkársága a tavalyi 1,5 milliárd forintos költségből. Erősítik a nyílt forráskód szerepét.

Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának tájékoztatása szerint a korszerű informatikaoktatást és a választás szabadságát elősegítve továbbra is biztosítja a jogtiszta licenc-használatot a hazai köz- és felsőoktatásban, ugyanakkor a gyártósemlegesség és a nyílt forráskódú alkalmazások megismertetése érdekében a tárca a HuEdu- és az OpenEdu-csomagokat teszi hozzáférhetővé az oktatási intézmények számára.

Az NFM az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel juttatja zárt forráskódú licencekhez az oktatási intézményeket. A minisztériumi tájékoztatás szerint a Digitális Megújulás Stratégiának megfelelően a cél a nyílt és zárt forráskódú termékek piaci egyensúlyának elősegítése, a beszerzések ár-érték arányának javítása, az oktatásban az informatikai tudás- és eszköztár fejlesztése, sokszínűbbé tétele.

A korábbi szerződés értelmében tavaly 1,5 milliárd forintba került a zárt forráskódú oktatási licencek beszerzése. A kormány által idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett a költségvetés számára. Az új szerződés alapján a köz- és felsőoktatási intézményekben 75 ezer felhasználó számára válnak elérhetővé a nyílt forráskódú szoftverek.

Az állam által finanszírozott használati jogok körének az ár-érték arány javítása érdekében lezajlott felülvizsgálata eredményeként a licencelési alap a gépszámról az oktatói létszámra helyeződött át. A felsőoktatásban ésszerűsödött a szerver licencek költségeihez való hozzájárulás. Az otthonhasználat támogatásának csökkentése mellett a rászorulók számára továbbra is biztosított lesz a hozzáférés. Az egészségügyben azok az orvosok is használhatják a licenceket, akik valamely oktatási intézmény teljes- vagy részmunkaidős oktatójaként tevékenykednek. Az új konstrukcióban kialakított árak a köz- és felsőoktatási intézményeken kívül többek között a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, valamint az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. számára is érvényesek.

A céloknak megfelelő jelentős változás, hogy ettől az évtől nyílt forráskódú szoftvereket, és a hozzájuk kapcsolódó támogatási és oktatási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek állami finanszírozás mellett a köz- és felsőoktatási intézmények. A közoktatásban egy speciális oktatást támogató csomag, a felsőoktatásban pedig egy nyílt forráskódú rendszer áll a diákok, tanárok és dolgozók rendelkezésére.

Az NFM jelezte: arra törekszik, hogy a különböző technológiák versenye élénküljön az oktatási szférában is. Az új konstrukció szerint a szerver szoftverek esetében az intézmények önállóan döntenek majd és szerzik be a tevékenységükhöz legjobban illeszkedő, azt leghatékonyabban támogató informatikai megoldásokat. "Fontos és előremutató változás, hogy a megállapodás alapot teremt az oktatási ágazat számára a számítási felhő használatára. Ez az új informatikai technológia idő- és költséghatékonyan nyújt magasabb minőséget, ami további megtakarítást jelenthet az elkövetkező években".

A Tisztaszoftver programhoz kapcsolódóan a HuEDU és az OpenEDU programok révén hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé válnak a nyílt forráskódú szoftverek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások az alap-, közép- és felsőoktatási intézmények számára. A támogatási programot is magába foglaló új kezdeményezéseknek köszönhetően az oktatási intézmények anyagi lehetőségeiktől függetlenül hozzáférhetővé tehetik a legmodernebb informatikai megoldásokat és a nyílt forráskódú alkalmazásokat, biztosíthatják diákjaiknak a magas szintű informatikai tudás megszerzéséhez elengedhetetlen feltételeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.