Hirdetés
. Hirdetés

SUSECON Digital 2020: Agilis adatközpont hibrid felhőből

|

A gyors alkalmazásszállítás, az egyszerű és válságtűrő működés kedvéért hibrid környezetben modernizálják adatközpontjaikat a vállalatok a SUSE friss felmérése szerint. A korszerűsítéshez a szállító jelentősen bővítette Microsoft Azure platformon elérhető nyílt forráskódú megoldáspalettáját.

Hirdetés

A gyors válaszadás képessége, a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó, a kedvezőtlen hatásokkal szemben ellenálló működés a digitálisan átalakuló vállalatoknál már jó ideje a vezetők kívánságlistáján szerepel, az elmúlt hónapok fejleményei azonban ismét nyomatékkal emlékeztették őket a transzformációs célok fontosságára. A felelősség súlyát az IT-vezetők is érzik, a SUSE májusban közzétett jelentése (How Today's IT Leaders are Daring to be Different) szerint a CIO-k 88 százaléka a következő két évet kritikus időszaknak látja, amelyben a digitalizációs projekteknek kézzelfogható üzleti eredményeket kell felmutatniuk.

Hirdetés

Huszonkét országban a legalább 250 fős vállalatok körében több mint kétezer IT-vezetővel és alkalmazásfejlesztővel készített interjúkat a SUSE megbízásából az Insight Avenue független piackutató cég, hogy felmérje a transzformációs elvárásokat és tapasztalatokat, a törekvéseket támogató technológiák és megközelítések megítélését. A begyűjtött válaszok alapján informatikai környezetük modernizálásától a vállalatok elsősorban nagyobb agilitást és ellenálló képességet, egyszerűbb működést várnak. Hibrid, többfelhős környezetben, szoftveralapú infrastruktúrán, mikroszolgáltatásokkal és konténerezéssel hónapokra, hetekre rövidítenék a szoftverszállítás ciklusidejét, mindezt megnehezíti azonban az említett technológiákhoz, valamint a mesterséges intelligenciához, fejlett analitikához és a dolgok internetéhez értő szakemberek hiánya.

Konténerezett alkalmazások két éve

A megkérdezettek több mint 80 százaléka a nagy teljesítményű feldolgozást (high performance computing, HPC), a dolgok internetét és a peremhálózatokat (edge computing) a transzformációs célok elérését támogató legfontosabb technológiai megközelítések között emelte ki, de az önkiszolgáló módon használható, valamint a nyílt forráskódú megoldásokat is mintegy háromnegyedük az élre sorolta.

Hibrid felhőkörnyezetben látja az adatközpont jövőjét a válaszadók 66 százaléka, több mint harmaduk (36 százalék) mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban a nyilvános felhőből magánfelhő környezetbe migrált munkaterheléseket, és pontosan ugyanennyien készülnek erre a következő egy év távlatában is, annak ellenére, hogy többségük (62 százalék) szerint ez korántsem könnyű feladat.

Az IT-vezetők 80 százaléka elengedhetetlennek tartja az adatközpont optimalizálását az innovációs célok eléréséhez, bár többségük tapasztalja, hogy ezen a téren az üzlet elvárásai nagyobbak, mint a transzformációhoz adott költségvetés. Adatközpont-korszerűsítéshez a CIO-k szinte egyhangúlag (95 százalék) a szoftveralapú infrastruktúra bevezetését tartják a legjobb megoldásnak, mert az felgyorsítja az IT-erőforrások hozzárendelését, egyszerűsíti a felügyeletet és megkönnyíti a DevOps módszerek bevetését, valamint a hibrid felhőkörnyezet kialakítását. A válaszadók 43 százaléka mondta, hogy adatközpontjában már jelenleg is használ szoftveralapú tárolómegoldást, 27 százalékuk pedig annak bevezetését tervezi a következő 12 hónapban.

Nagyobb üzleti agilitás gyorsabb alkalmazásszállítással, -bővítéssel és -frissítéssel érhető el, ebben a megkérdezettek 89 százaléka egyetértett. A megkérdezettek 59 százaléka mondta, hogy vállalatánál agilis módszerekkel fejlesztenek, 40 százalékuk mikroszolgáltatásokra épülő alkalmazásokat épít, 32 százalékuk pedig konténereket is használ. Utóbbiak az éles környezetben futó munkaterhelések átlagosan 27 százalékát konténerezték, de arra számítanak, hogy ezt az arányt a következő 12 hónapban 34 százalékra, két év távlatában pedig 47 százalékra emelhetik.

Nyílt forráskódú platformok Azure Arc alatt

A felmérés során begyűjtött válaszokból is kitűnik, hogy a nyilvános és a magánfelhők építéséhez, működtetéséhez szoftvereket és szolgáltatásokat adó szállítók még hathatósabban segíthetik a vállalatokat digitalizációs céljaik elérésében, ha technológiáik jó együttműködéssel megkönnyítik a hibrid környezetek átjárását. Május második felében digitális eseményként megtartott SUSECON 2020 konferenciáján ezért a SUSE Microsoft Azure platformon elérhető nyílt forráskódú megoldáspalettájának kiadós bővítését jelentette be.

A SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE CaaS Platform mostantól a Microsoft Azure Arc támogatásával teszi egyszerűbbé a vállalatoknak a hibrid felhőinfrastruktúra kialakítását és működtetését. Az Azure Arc a Microsoft felhőfelügyeleti képességeit Linux szerverekre és Kubernetes klaszterekre is kiterjeszti, és a házon belüli adatközponttól kezdve a többfelhős környezetekig mindenütt bevezethetővé teszi az Azure adatszolgáltatásokat. Az Azure Arc központi felügyeleti felületéről a Microsoft felhőjén kívül, például a peremhálózaton bevezetett SUSE Linux Enterprise Server rendszerek védelme és irányítása is menedzselhető; a SUSE Manager a rendszerek életciklusát kezeli ebben a felállásban, míg az Azure Arc a házirend szabályainak megfelelést felügyeli. A Microsoft megoldását jelenleg nyilvános előzetes változatban érik el az Azure felhasználói.

Szintén elérhető mostantól a Microsoft felhőjében - az Azure Marketplace kínálatában - a SUSE Cloud Application Platform és Linux Enterprise High Performance Computing megoldása. A SUSE Cloud Application Platformot a vállalatok egyszerűbben használhatják az Azure Kubernetes Service szolgáltatással, az új Terraform szkriptekkel a klasztereket gyorsan, pontosan és megismételhető módon hozhatják létre, és a méretezés, valamint a vegyes környezet miatt sem kell aggódniuk. A Linux Enterprise HPC Azure-ra hangolt kernele pedig a SUSE szerint még gyorsabb átvitelt ér el, amivel csökkenti a felhőalapú alkalmazások késleltetési idejét. Az adatéhes, modern alkalmazások így kiszabadulnak a házon belüli, kötött kapacitású, drága infrastruktúra korlátai közül, fejlesztésük és méretezésük is felgyorsul.

Ugyancsak a Microsoft Azure Marketplace online piactéren tette elérhetővé a SUSE SAP Solution templates megoldássablonjainak második verzióját. Az Azure Resource Manager (ARM) template-ek felhasználásával készült megoldássablonokkal a vállalatok felgyorsíthatják, automatizálhatják és megismételhetővé tehetik SAP munkaterheléseik migrálását a Microsoft felhőjébe, akár fejlesztés, tesztelés vagy éles üzemelés céljából teszik ezt.

Digitális konferenciáján a SUSE bejelentette továbbá, hogy új backup képességekkel bővítette konténerplatformját. A SUSE CaaS Platform januárban kapott webalapú klaszterfelügyeleti kezelőfelületet, amely kiterjedt monitorozó és vizualizációs eszközkészlettel segíti a többklaszteres környezetek üzemeltetését. A platformot a SUSE most a Kubernetes 1.17-es verziójára frissítette, valamint új biztonsági mentést adott hozzá, amellyel a vállalatok jobban menedzselhetik az üzemfolytonosságot, különös tekintettel az adatkezelés törvényi megfelelésére és az infrastruktúra rugalmasabb használatára. Megjelent a SUSE Linux Enterprise 15 Service Pack 2 újabb, Release Candidate 2 nyilvánosan elérhető előzetese is, amely az új Linux 5.3-as kernelt tartalmazza.

Az adatközpontok modernizálásához a SUSE a Fujitsuval és a HPE-vel is közös megoldásokat ad, amelyeket szekció-előadások sora ismertetett a konferencián. Digitális eseményével egy időben jelentette be a cég, hogy az Elektrobittel is stratégiai megállapodást kötött. Az autóiparnak beágyazható szoftvertermékeket fejlesztő Elektrobit és a SUSE újgenerációs Linux-alapú operációs rendszert fog készíteni a jövő intelligens járműveihez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.