Hirdetés
. Hirdetés

Szabadkozik az Apple Kínában

|

Miután az állami média össztüzet zúdított a vállalatra, annak jótállási gyakorlata miatt, Tim Cook, az Apple igazgatója bocsánatot kért a kínai ügyfelektől.

Hirdetés

Március közepe óta tart a kínai média hadjárata az Apple ellen: azzal vádolják a céget, hogy jótállási politikájuk igazságtalan, ráadásul arrogánsnak nevezik a vállalatot, amiért nem foglalkozik a problémával. Örülhetnek, hiszen hétfőn az Apple igazgatója online nyilatkozatában közölte, a vállalat mindent megtesz, hogy javítson a kínai ügyfélszolgálatán.

“Rájöttünk, hogy a kommunikációnk nem volt megfelelő, ami miatt az emberek úgy vélik az Apple egy arrogáns cég” - áll Tim Cook nyilatkozatában. “Szeretnénk bocsánatot kérni minden ügyfelünktől az esetleges félreértésekért és szeretnénk mély sajnálatunkat kifejezni a történtek miatt”.

Mostantól az Apple azonnal kicseréli a hibás iPhone 4 és iPhone 4S készülékeket, míg korábban a készüléket szétszedték és csak belül javítottak rajtuk. Ráadásul mostantól a csere után újraindul az egy éves garancia.

Úgy tűnik tehát, hogy az Apple igyekszik változtatni a jótállási gyakorlat minden olyan területén, amiket a kínai hírügynökségek problémásnak ítéletek, mondván azok igazságtalanok és hazugok. Március 15-én a CCTV azt állította, az Apple tengerentúli ügyfelei új készülékeket kapnak, ha az iPhone-juk hibásnak bizonyul. De Kínában nem ez a helyzet - állította a CCTV.

A tévécsatorna egyébként gyakran kritizálja a vállatokat: a McDonald’s, a Carrefour és a kínai keresőóriás, a Baidu is célkeresztbe került már a múltban. De az Apple elleni hadjárat gyorsan eszkalálódott, ahogy a többi állami csatorna is csatlakozott a CCTV-hez. A fokozott médiafigyelem rávette a kínai jogalkotókat, hogy közelebbről megvizsgálják az Apple ügyfélszolgálatát.

Vannak olyan elemzők, akik szerint az Apple-össztűz mögött az ország legfelsőbb vezetése áll, akik így próbálnak üzenni a Nyugatnak.

Mark Natkin, a pekingi Marbridge Consulting igazgatója szerint a jótállással kapcsolatos aggodalmaknál többről van itt szó. “Olyan időszakban történik mindez, mikor több kínai gyártónak is nehezére esik elérni az amerikai piacot”.

A Huawei Technologies és a ZTE is rengeteg ügyfelet veszített az Államokban, miután összefüggésbe hozták őket a kínai kormánnyal. Tavaly, egy kongresszusi bizottság azzal vádolta a két céget, hogy biztonsági veszélyt jelentenek az országra, és azt javasolták az amerikai vállalatoknak, hogy más gyártóktól vásároljanak. Sőt, az amerikai kormány egyenesen megtiltotta bizonyos szervezeteknek, hogy Kínából vegyenek hardvert.

Nem ez az első eset, hogy az Apple PR-háborúba kerül az országban. Tavaly például komoly jogi harcokat vívtak az iPad-védjegy miatt. Az ügy széles médiafigyelmet kapott, és felmerült, hogy kitiltják az Apple táblagépét az országból. Végül az Apple 60 millió dollárt fizetett egy alig ismert kínai kijelző-gyártónak.

A Cupertinóiak egyébként ritkán kérnek bocsánatot, de Kína lassan a vállalat második legnagyobb piaca lesz, ahol nem csak veszik, de készítik is az Apple termékeket. Mióta a cég vezére lett, Cook kétszer is Kínába utazott, ahol kormányhivatalnokokkal találkozott, többek között a jelenlegi miniszterelnökkel is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.