Hirdetés
. Hirdetés

Szenzorokkal bélelt, világrekorder VW Tuareg

|

Rendhagyó esemény színesítette az IDC Nagy Adat és Üzleti Analitika Fórum 2015 programját. Két nappal az után, hogy célba ért a norvégiai Északi-fokon, a Cape2Cape túra győztes csapata már Budapesten demózta csúcstechnológiás, szenzorokkal bélelt és felhőbe kapaszkodó, világrekorder járgányát.

Hirdetés

Huszonegy országon át vezető út végén Rainer Zietlow, Marius Biela és Sam Roach szeptember 20-án 14:00 órakor ért célba Európa legészakibb pontján. A 19 ezer kilométeres távot a dél-afrikai Fokvárosból startoló csapat egy Volkswagen Touareg négykerék-meghajtású terepjáróval tette meg 9 nap, 4 óra és 8 perc alatt, amivel világcsúcsot állított fel.

Maga a VW Touareg sem egy hétköznapi járgány, sokkal inkább egy szenzorokkal behálózott, egyszerre többféle - vezetékes és vezeték nélküli - hálózati kapcsolaton keresztül kommunikáló, négy keréken guruló adatközpont, amelyet a Cape2Cape 2.0 Challenge túrát meghirdető HP, valamint az Intel, az Inmarsat és más, érzékelőgyártó, illetve távközlési cégek technológiai megoldásaival szereltek fel. További érdekesség, hogy a VW Touareg motorja Magyarországon készült, de Zietlow szerint nem érintett a kibocsátásteszt-manipulációs botrányban.

A túra kilenc napja során a terepjáróra és vezetőire szerelt szenzorok 350 gigabájt adatot gyűjtöttek, amelyeket folyamatos hálózati kapcsolaton keresztül a HP Helion felhőjébe továbbítottak elemzésre, majd az így nyert információkat - más forrásokból, például közösségi hálókról, weboldalakról nyert, közlekedés szempontjából releváns információkkal együtt - egy úgynevezett eseményműszerfalon keresztül a VW Touareg fedélzetén is elérhetővé tették. A csapat tagjai így valós idejű adatok alapján, menet közben optimalizálhatták a vezetés stratégiáját.

Czibók Zoltán, a HP Informatikai Kft. vezérigazgató-helyettese a konferencián elmondta, hogy a Cape2Cape Challenge túra a világcsúcs mellett értékes tapasztalatokkal szolgált, amelyekre használati esetek építhetők a hálózatba kapcsolt okosjárművek, az analitika, a kommunikáció és a biztonság területén.

Az említett műszerfal és a folyamatos - wifi, Bluetooth, 3/4G GSM és műholdas - kapcsolatot tartó hálózati hub mellett okosautókban kerülhet felhasználásra a hírszerző modul is. Menet közben ez a modul információkat gyűjtött a híroldalakról és közösségi hálókról, hogy a szövegelemzés eszközeivel olyan körülményeket, potenciálisan bekövetkező eseményeket azonosítson, amelyek veszélyeztethetik az előrehaladást. A szenzorokkal ellátott járművek a kormányzatok, közútfenntartók számára is értékes információkkal szolgálhatnak az utak állapotát illetően. A meglévő képi, térképalapú és GPS-információkkal összevetve ezek az aktuális állapotot tükröző adatok segíthetik a kátyúk azonosítását, az útjavítás és általában a beruházások tervezését.

Hasonló módon a gépkocsi vezetője által viselt szenzorokról érkező adatok az egészségi állapot monitorozása mellett a vezetés stílusának - például fáradtság miatt bekövetkező - változásaira figyelmeztethetnek, és segíthetnek a vezetőtípusok azonosításában, az autóhasználati szokások felmérésében. Mindez hasznos információkkal szolgálhat a vezetőtámogató rendszerek fejlesztőinek, az autókölcsönzőknek, a szállítmányozó vállalatoknak és a biztosítóknak is.

 

Emberi és szervezeti tényezők

Zietlow csapatának vendégszereplésével a HP kézzelfoghatóan demonstrálta, hogy a dolgok internete (IoT), a szenzor-, a hálózati és az analitikai technológiák fejlődése milyen távlatokat nyit számos iparág szereplői előtt. Az International Data Corporation (IDC) is arra számít, hogy a következő években a szervezetek versenyképességük megőrzése, illetve erősítése érdekében egyre többet költenek majd IoT és BDA (nagyadat-jellegű analitikai) megoldásokra. A piacelemző előrejelzése szerint 2020-ra az internetre csatlakozó dolgok darabszáma meghaladja majd a 29,5 milliárdot, a szállítók árbevétele pedig az 1,7 trillió (ezermilliárd) dollárt.

Valóban működő, értéket adó analitikai projektekhez és megoldásokhoz azonban a technológiánál több kell, mondta Koren Miklós, a Közép-európai Egyetem (CEU) docense, aki - a konferencia házigazdájaként - az emberi és szervezeti tényezők szerepével foglalkozott előadásában.

A CEU az IBM Magyarországgal közösen idén - Európában másodikként - adatkutatói (pontos nevén Master of Science in Business Analytics) szakot indított MSc képzésben. A hallgatók az üzleti célú adathasznosítás technológiáit, valamint azokat a lehetőségeket ismerhetik meg a mesterképzés során, amelyeket a bigdata-jellegű analitika a közigazgatásban, városfejlesztésben és más területeken kínál. A tanterv elsősorban az adatelemzési és technológiai kompetenciákra összpontosít. Kiemelt tárgy az üzleti intelligencia, de a hallgatók többek között adatvizualizációt, hálózattudományt is tanulnak, adatbiztonsági, közgazdasági, statisztikai és menedzsmentismereteket szereznek.

Jól érzékelteti a képzés felépítése az adatkutatás interdiszciplináris jellegét. A vállalati analitikai projektek sikeres megvalósításához, a bevezetett eszközök eredményes használatához sokféle adottság és kompetencia együttállása szükséges, éppen ezért a terület nem szűkölködik személyes és szervezeti kihívásokban.

Sok vállalat az adatok előkészítését például időveszteségként éli meg, átsiklik a felett, hogy a munkának ebben a szakaszában is rengeteget lehet tanulni. Gondot okoz továbbá, hogy a vállalatok nem teszik megismételhetővé a műveleteket és a folyamatokat, tudásukat így képtelenek újrahasznosítani, ezért minden analitikai projektet az alapoktól kell kezdeniük. A keresett adatokat sem könnyű megtalálni ebben a környezetben, nincs séma, amely segíthetné a munkát, a tudás szájhagyomány útján terjed, így a kilépő kollégákat is nehéz pótolni.

Másfelől az analitikai kezdeményezések jelenlegi tapasztalatai azt is mutatják, hogy a geek vénával bíró elemzők a szervezetre nem várva, szakmai érdeklődéstől hajtva megtanulják a hasznos, nyílt forráskódú eszközök használatát. Rövidtávon nyer velük a vállalat, de ezek az elemzők általában sikeresebbek a területükön, mint kevésbé agilis társaik, így könnyebben tovább is állhatnak a cégtől, és akkor a megszerzett tudás is velük megy.

Szerencsés lenne éppen ezért, ha a közeljövőben több egyetem indítana adatkutató szakot, és sokoldalúan képzett, kész szakembereket adna a munkaerőpiacnak.

 

Technológiák feljövőben

De térjünk vissza az újgenerációs analitikai eszközökhöz és technológiákhoz, mivel ezek használatában is bőven van még hová fejlődniük a hazai szervezeteknek.

Bischof Géza, az InfomatiX üzleti elemzője és Prekopcsák Zoltán, a RapidMiner budapesti irodájának vezetője a konferencián jelentette be a két cég friss együttműködését. Az adatforrások sokasága és sokszínűsége, valamint az analitikai igények fejlődése folytán a szervezetek ma már olyan eszközöket keresnek, amelyek könnyen, önkiszolgáló módon használhatók, és egyúttal jól menedzselhetők.

Az InfomatiX ilyen megoldást kínál a nyílt forráskódú RapidMiner platform, különböző adatforrások és olyan adatvizualizációs BI-eszközök összekapcsolásával, mint a Tableau, a Qlik és a Spotfire. Bischof Géza egy demóban bemutatta, hogy az így felépített analitikai megoldás használatához csupán folyamatszemlélet szükséges. A felhasználó elgondolja, miként kívánja felépíteni adatforrásait, és milyen elemzéseket, vizualizációkat szeretne, majd grafikus kezelőfelületen, húzd és ejtsd módszerrel egyszerűen összerakja a teljes analitikai folyamatot.

Oláh Attila, az Esri Hungary ügyvezető igazgatója látványosan mutatta be előadásában a nagy adat és a térinformatika találkozását. A cég BusinessMap megoldásával a különböző forrásokból származó adatkészletek elemzése digitális térképeken jeleníthető meg. A konferencia közönsége láthatta például, miként választható ki a legjobb lokáció Budapesten egy frissen facsart gyümölcsleveket árusító üzlet számára, miként fejthető meg egy barkácsáruház hullámzó teljesítményű promócióinak titka, és egy bankfióknak mely vállalkozásokat érdemes célzottan megszólítania 5 perces gyalogos megközelítési körzetén belül.

Tilesch Ferenc, a LogDrill szakértője a cég Fujitsuval közösen kifejlesztett PetaPylon analitikai készülékének képességeit demonstrálta. Az appliance az intelligens, szoftveres tömörítéstől kezdve a hardveres gyorsításon át a párhuzamos feldolgozásig mindent bevet a naplófájlok és más, nagy adathalmazok gyors elemzése érdekében. A konferencián látott demóban a PetaPylon egy 132 millió adatrekordot tartalmazó adatbázison másodperces reakcióidővel futtatta le az elemzéseket.

Berényi Attila, a HumanoIT értékesítési és marketingigazgatója szerint a nagyvállalatoknak érdemes a nyílt forráskódú OpenStack szoftverekben rejlő lehetőségeket is mérlegelniük, amikor big data és analitikai stratégiájukat formálják.

Az OpenStack szabványos hardveren futó absztrakciós réteg szoftveresen meghatározott adatközpont-infrastruktúra kialakításához, amelyen hagyományos és modern alkalmazások is működtethetők. Bár alig több, mint négy éve indult az OpenStack projekt, hogy kifejlessze a világ vezető, nyílt forráskódú felhő operációs rendszerét, a közösség munkája gyors elismerésre talált. A felhasználók ugyanis nagyra értékelik az innováció és a költségcsökkentés együttes lehetőségét, amelyet ez a környezet kínál. Lemérhető ez azon is, hogy tavaly már a vállalatoknál indított OpenStack projektek 46 százaléka eljutott az éles üzem szakaszába.

Magyarországon a szervezetek ma még inkább tesztkörnyezetekhez használják az OpenStacket, de az analitikai és a katasztrófaelhárító környezetek is mindinkább számításba jönnek. A költségcsökkentés lehetősége Berényi Attila szerint itt még jóval kisebb, mint a core-rendszerek futtatásánál, ahol az OpenStackkel a vállalatok egy 120 szerveres környezetben évente akár 11 millió forintot is megtakaríthatnak a beruházási és az üzemeltetési költségeken.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.