Hirdetés
. Hirdetés

Szerver-odüsszeia

|

Tizennyolc ország harminc városát érintő bemutató körútján Budapesten állomásozott a HP teherautója, rakterében a szerverarchitektúrák egyesítésére indított Odyssey-projekt első fejlesztéseivel.

Hirdetés

A HP bő másfél éve azzal a céllal indította a programot, hogy az Intel Itanium és x86-os szerverarchitektúrákat közös felügyelet alá vonja, és az üzletileg kritikus alkalmazásokhoz szükséges, magas rendelkezésre állás, nagy teljesítmény és méretezhetőség mellett a választás lehetőségét is biztosítsa egyetlen platformon.

– Az informatika területét formáló négy erő, a felhő, a mobilitás, a közösségi és a nagyadat-alkalmazások az eddiginél is nagyobb elvárásokat támasztanak az infrastruktúrával szemben, az ebből eredő kihívásokkal a következő 5-7 év folyamán minden IT-vezető szembesülni fog – mondta Birnbauer Péter, a HP Magyarország üzletileg kritikus rendszerekért felelős vezetője a budapesti bemutató alkalmával. – Jóllehet az említett technológiákkal összefüggő fejlesztésekre a vállalatok jelenleg az IT-költségvetés mindössze 20 százalékát költik, ez az arány a következő években 90 százalékra fog nőni.

 

A mind magasabb szolgáltatási szinteket a szervezeteknek ráadásul úgy kell tartaniuk, hogy az ehhez szükséges informatikai fejlesztéseket szűkre szabott pénzügyi keret támogatja. A HP szerint az egymással látszólag szembemenő elvárások is teljesíthetők olyan platform bevezetésével, amely a Unix rendszerek magas rendelkezésre állását, meghibásodásokkal szembeni ellenálló képességét a költséghatékonyabb, széles körben hozzáférhető technológiát képviselő ipari szabványos szerverekre is kiterjeszti.

Az Odyssey-projekt keretében a HP a moduláris BladeSystem architektúrára építve egységes szerverplatformot fejleszt, amelyen a vállalatok Intel Itanium és Xeon processzorokkal működő kiszolgálókat is használhatnak üzletileg kritikus alkalmazásaikhoz.
DragonHawk kódnéven a HP például olyan, Intel Xeon processzorokkal szerelhető pengeszervereken dolgozik, amelyek a HP Superdome 2 szerverkeretébe illeszkednek. Az egységes felügyeletet lehetővé tevő technológiákkal a felhasználók az Itanium-alapú blade-eken, HP-UX operációs rendszeren futó, üzletkritikus alkalmazásaik mellett Linux és Windows-alapú alkalmazásaikat is ugyanabban a szerverkeretben működtethetik majd.

Az üzletileg kritikus, konvergens infrastruktúra kiterjesztésével a Unix világában már bizonyított technológiák egy része Linux és Windows-alapú, x86-os rendszereken is elérhetővé válik. A 32 processzorfoglalatos DragonHawk-pengék például több száz processzormagig méretezhetők, a szintén x86-os, 2-8 foglalatos, HydraLynx kódnéven fejlesztett pengék a HP BladeSystem robusztus, c-kategóriájú szerverkeretében virtualizációval növelik a rendelkezésre állást, míg az nPartitions (nPars) technológiával az erőforrások megbízható módon oszthatók fel az alkalmazások között.

A HP Serviceguard, amelyet Unix környezetben Magyarországon is számos vállalat használ, már elérhető Linuxhoz. A megoldás fürtözött környezetben automatikusan átmozgatja a szolgáltatáscsomagokat a szerverek között. Ha erre valamely hardverelem meghibásodása miatt kerül sor, az alkalmazás átlagosan 1-2 percen belül újraindul egy másik kiszolgálón. A megoldás a szerverek működés közben történő karbantartását is megkönnyíti. A Serviceguard linuxos változatának első hazai felhasználói bankok és iparvállalatok közül kerültek ki.
A konvergens infrastruktúra felügyeletét a keretrendszerbe ágyazott HP Analysis Engine x86-os változata rendszerdiagnosztikával és összetett hibák másodperceken belüli, automatikus elhárításával segíti.

Az Odyssey-projekt fejlesztései a HP legmagasabb rendelkezésre állást biztosító NonStop szervereit is érintik, amelyek szintén helyet kaptak a túrakamion fedélzetén, a gyártó nagyadat-alkalmazásokhoz szánt készülékeivel, az SAP HANA és a Microsoft Parallel Warehouse appliance-ekkel együtt.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.