Hirdetés
. Hirdetés

Találmányok egy kupacban

|

Webkamera-laboratórium, kutató-mentő robotrepülő, online emlőtumor-diagnosztika, mobiltelefonos közlekedési-jegy, óriás 3D-holografika - egy kis ízelítő az Innovációs Techshow-ból.

Hirdetés

Harmadik alkalommal rendezett Innovációs TechShow-t a Mobilitás és Multimédia Klaszter. Ezúttal - első ízben - a kormány, nevezetesen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is a rendezvény mellé állt. Pukler Gábor, az MMKlaszter elnöke bevezető előadásában felhívta a figyelmet a kormányzati részvétel fontosságára, továbbá felajánlotta, hogy az MMKlaszterben felhalmozódott know-how-t a kormány, illetve más klaszterek rendelkezésére bocsátják.

A rendezvény - számos más előnye mellett - abból a szempontból is fontos, hogy helyére tegye a némileg elcsépelt, sokszor rossz értelemben használt innováció fogalmát - mondta Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Noha számokkal igazolható, hogy általánosságban a GDP növekedésének 40-70 százaléka az innovációnak köszönhető, mégis, válságos időkben sokszor az innovációra fordítható összegek is áldozatul esnek. Szabó Gábor azt is leszögezte: minden nehézség dacára Magyarországon igenis van innováció. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint az Innovációs TechShow.

A rendezvényen bemutatott 21 innovációt több mint 80 pályázatból választották ki. A felvonultatott megoldások jellemzően webes alkalmazások, hardfejlesztések és mobilalkalmazások, amelyek elsősorban az egészségügy, a zöld gazdaság és a kreatív gazdaság különböző területeit célozzák.
Az MMKlaszter ma több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. A klaszterben jelenleg közel 30 innovációs projekt megvalósítása folyik, közel 8 milliárd forint értékben.

A nyertes

Az Innovációs TechShow fődíját - a közönségszavazatok alapján - az Intellisense Zrt. WebCam Laboratory megoldása kapta. A webkamera alapú természetmegfigyelő laboratórium (egy szoftvercsomag) elsősorban oktatási intézmények számára teszi lehetővé, hogy bármilyen egyszerű webkamerával valódi természettudományos megfigyeléseket és méréseket végezzenek. A szoftver jelenleg hat funkcióval rendelkezik: gyorsított felvétel (például a virágok nyílásának megfigyelése), kinematika (testek mozgásának vizsgálata), mikroszkóp (méréssel egybekötve), mozgásérzékelő kamera (például rejtőzködő állatok megfigyelése), univerzális logger (mérőműszerek digitalizálása), útkereső funkció (tipikus útvonalak megfigyelése).

A díjátadon Nyitrai Zsolt, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára rámutatott: az Innovációs TechShow-n felvonultatott 21 magyar találmány bizonyítja, hogy fejlesztőink lépést tartanak a világgal. Reményét fejezte ki, hogy a kiállított high-tech megoldások külföldön is sikerrel szerepelnek majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.