Hirdetés
. Hirdetés

Tárolás, vastól elvonatkoztatva

|

Ma még regionális összehasonlításban is kicsinek számít a szoftvervezérelt tárolás hazai piaca, mérete azonban az évtized végére megháromszorozódhat az IDC előrejelzése szerint. Nagy szerepe lesz ebben a dolgok internetének, amely mind nagyobb adatáradatot zúdít a vállalatokra, így arra készteti őket, hogy a kor igényeire szabott tárolómegoldás után nézzenek.

Hirdetés

Mára már, az adatközponti virtualizáció elterjedésével, a szoftvervezérelt (angolul software defined) környezetek a főáramot képviselik. Különösen a szoftvervezérelt feldolgozási kapacitás (software defined compute, SDC) esetében tapasztaljuk ezt: az International Data Corporation (IDC) adatai szerint Magyarországon a vállalatok szerverparkjuk több mint negyedét virtualizálták napjainkra.

- Gyors felzárkózásba kezdett azonban az utóbbi pár évben a szoftvervezérelt tárolás (software defined storage, SDS) szegmense is, mind nemzetközi, mind hazai téren - mondta Bakk József, az IDC Hungary elemzője. - A szoftvervezérelt adatközponti környezeten belül jelenleg a szoftvervezérelt tárolóplatformok piaca fejlődik a legdinamikusabban. Mérete a szállítói bevételek alapján 2015-ben 60 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest, de még így is viszonylag kicsi, 307 millió forintot tesz ki.

Szabályozás és szemlélet
Regionális összehasonlításban sem állunk jól ezzel, lemaradunk nemcsak a lényegesen nagyobb lengyel vagy orosz piac, hanem Csehország mögött is. A házon belül, hagyományos modellben, valamint a magán- és a nyilvános felhőben működő, elosztott tárolókörnyezetet egységesen kezelő és automatizáló, szoftvervezérelt tárolóplatformok kelet-európai piacának csupán a 10 százalékát adjuk.

- Számos oka van annak, hogy a szoftvervezérelt tárolás egyelőre nem terjedt el a hazai nagyvállalatok körében - folytatta Bakk József. - Korábban például a felhőszolgáltatások esetében tapasztalhattuk, hogy az informatikai és az üzleti döntéshozókat olykor konzervatív szemléletmód jellemzi, annak ellenére ragaszkodnak a már használt megoldásokhoz, ha a körülmények és az igények változnak, és vonakodnak új megoldások felé nyitni, amelyek lényegét sem értik mindig feltétlenül, nemhogy működésük részleteit. Szintén hátráltató tényező a törvényi megfelelés korlátozó ereje, amely az érintett iparágakban megakadályozza a nagyvállalatokat abban, hogy adataikat szoftvervezérelt környezetben tárolják.

Első pillantásra legalábbis. A törvényi szabályozás csak meghatározott adatok kezelésmódját írja elő, valójában a hatálya alá tartozó nagyvállalatok rendelkeznek olyan adatokkal, amelyeket szabadon a felhőbe, illetve szoftvervezérelt környezetbe vihetnek. Példa erre, hogy tavaly a gyártóipar, a professzionális és a közműszolgáltatások mellett a bankszektorban is indult szoftvervezérelt tárolókörnyezet kialakítására irányuló projekt.

 

Felértékelődő szerepek
Mindehhez egyrészt fel kell ismernie a vállalatnak, hogy a szoftvervezérelt tárolás milyen értéket adhat az üzletnek, másrészt a legapróbb részletekig ki kell dolgozni az információmenedzsment-környezetet, amely szabályozza a különböző típusú adatok kezelését.

- A szoftvervezérelt megoldások előnye, hogy a szoftverréteget elvonatkoztatják a hardvertől, így a fizikai erőforrások sokkal jobban hasznosíthatók velük - mondta Bakk József. - A vállalat nemcsak olcsóbb tárolókat használhat, hanem eleve kevesebb kapacitásra lesz szüksége, amelyet azonban igény szerint gyorsan és rugalmasan méretezhet a szoftvervezérelt környezetben. Beruházási költségeit a szervezet ennek köszönhetően úgy csökkentheti, hogy közben javítja a szolgáltatás minőségét. Ennek alapján már érdemes fontolóra venni, hogy szoftvervezérelt tárolás bevezetésével a vállalat növelje informatikai környezetének összetettségét. A komplexitás ugyanis nő majd, mert a tárolókörnyezet nem lesz teljes egészében szoftvervezérelt, azt a nagyvállalat hibrid modellben fogja használni. Egy ennyire összetett környezet megtervezése, kiépítése és működtetése komoly ráfordítást, körültekintő és hozzáértő munkát feltételez, amely előtérbe állítja az IT-vezető menedzseri képességeit, és felértékeli az IT-biztonságért, valamint az adatkezelésért felelő vezetők (CISO-k és CDO-k) szerepét is.

Magyarországon a szoftvervezérelt tárolóplatformok piacán jelenleg az EMC/VMware, az IBM, a Microsoft és a DataCore tartozik a legnagyobb szállítók közé. Szintén komoly szerephez jutnak a piacon az olyan nyílt forráskódú megoldások, mint a Ceph platform, így a Red Hat és a SUSE hozzáadott értéke ugyancsak egyre jelentősebb. Derűlátóan tekinthetnek a szereplők a következő évek elé, mert ahogy a dolgok internete egyre nagyobb adattömeggel árasztja el a szervezeteket, mind több nagyvállalat keres majd a kor igényeire szabott tárolómegoldást. A szoftvervezérelt tárolóplatformok piacmérete így az IDC előrejelzése szerint az évtized végéig erős kétszámjegyű növekedéssel a mostani háromszorosára, 942 millió forintra bővülhet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.