Hirdetés
. Hirdetés

Távmunka biztonsággal

|

A terhelés és a kiberbiztonsági kockázat szintje is hirtelen és nagyot változott a távmunkára váltó vállalatok IT-környezetében. Digitális átalakulásukat és optimális alkalmazkodásukat a Dell Technologies rugalmas IT-megoldások és jó gyakorlatból merítő tanácsok mellett ingyenes infrastruktúra-elemző kezdeményezéssel is segíti, mondta Rakoncza Zsolt, a cég magyarországi vezérigazgatója.

Hirdetés

Hirdetés

A Dell Technologies márciusban közreadott Global Data Protection Index 2020 felmérése szerint a vállalatok ma 40 százalékkal több adattal dolgoznak, mint egy éve, adatvagyonukat stratégiai jelentőségűnek értékelik, de 81 százalékuk attól tart, meglévő kibervédelme nem tud lépést tartani az üzleti igények gyors fejlődésével.           

Computerworld: A biztonsági kockázatokat fokozza, hogy a jelenlegi helyzetben sok vállalatnak hirtelen kellett átállnia a távoli munkavégzésre. Globális IT-szállítóként a Dell viszonylag könnyebb helyzetben lehet, mivel nemcsak fejleszti, hanem eleve használja is a digitális munkavégzéshez szükséges technológiát. Hogyan működik ez a gyakorlatban a világszerte több mint 150 ezer főt foglalkoztató szervezetnél?           

Rakoncza Zsolt: Digitalizációról, a működés átalakításának fontosságáról hallanak évek óta a vállalatok. A többi IT-szállítóval együtt mi is olyan megoldásokat fejlesztünk és népszerűsítünk, amelyekkel az alkalmazottak adott esetben otthoni irodából is hatékonyan dolgozhatnak, részt vehetnek az értékteremtésben. A mostani helyzetben azonban a megfelelő körülmények megteremtése egyszerre sürgetően időszerűvé vált szinte minden szervezet számára. A Dell már 2009-ben kialakította a távmunkát is lehetővé tevő modern munkakörnyezetét, amelyben kollégáinkkal intenzíven használjuk az együttműködés és kapcsolattartás digitális csatornáit és eszközeit. A dokumentumok és képernyők megosztásától kezdve a videókonferenciáig számos lehetőséget vonultatnak fel ezek a megoldások, azonban közös bennük a beépített biztonság, a felhasználók azonosításához, a hozzáférési és felhasználói jogosultságok kezeléséhez nélkülözhetetlen funkciók.           

Biztonságos távmunkakörnyezet kialakításához elengedhetetlen, hogy a végponti eszközökre csupán a legszükségesebb adatok és információk kerüljenek, amit csak lehet, nagyobb védelmet adó központi szervereken kezeljen a vállalat. A Dell Csoporthoz tartozó VMware Workspace ONE platformjával egységes alkalmazásvirtualizáló és végpont-felügyeleti megoldást adunk ehhez, amely eleve tartalmazza az említett biztonsági rétegeket. A távmunkára felkészített munkakörnyezetet futtató infrastruktúra megfelelő teljesítményéről, kapacitásáról és védelméről is szükséges gondoskodniuk a vállalatoknak, mert a kiberbűnözők a mostani helyzetben is résen vannak. Felmérésünk szerint az elmúlt egy évben a szervezetek több mint 80 százaléka élt meg olyan biztonsági eseményt, amely komoly fennakadást okozott működésében. Data Domain és Cyber Recovery adatmentési és -visszaállítási megoldásainkkal a vállalatok adataik biztonságát és az üzlet folytonosságát garantálhatják.

Rakoncza Zsolt vezérigazgató, Dell Technologies Magyarország           

CW: A technológiai feltételek megteremtésén túl a távmunkára váltó vállalatokra a szervezeti működés, az üzleti kultúra továbbfejlesztésében is feladatok várnak. Miként lássanak megoldásukhoz?           

RZS: Rugalmasságra és együttműködésre építő, átgondolt stratégiát érdemes kidolgozni ehhez, amely a közösségépítésre, a kollégák közötti bizalom erősítésére külön figyelmet fordít. Miközben határidős feladataikon dolgoznak, de a háttérben a gyerek távoktatása és a mosógép is megy, az otthoni irodába kényszerült munkavállalók úgy érezhetik, hirtelen minden a nyakukba szakadt, és ezzel a teherrel magukra maradtak. Bár a távmunka nem idegen tőlünk, magyarországi csapatunknak is fejtörést okozott, hogy a mostani helyzetben hogyan őrizhetnénk meg a közös ebédek, kávézások hangulatát, összetartó erejét. A videókonferenciás szakmai megbeszélések mellett ezért hetente kétszer kötetlenül is találkozunk ugyanezen a platformon. Hamar bebizonyosodott, hogy a virtuális felületre átemelt kávézós, teázós kétszer egy órát bőven kitöltő beszélgetések milyen jót tesznek, erősítik bennünk a tudatot, hogy továbbra is közös célokért dolgozunk, és támogatjuk egymást.           

CW: Milyen jó gyakorlatot tud átadni a Dell a többi szervezetnek a megbízható és biztonságos távmunka-környezet kialakításához és működtetéséhez?           

RZS: A vállalati adatközpontok, informatikai környezetek terhelése és kiberbiztonsági kockázati szintje is gyorsan és nagyot változott a mostani helyzetben, ezért sok IT-vezetőt foglalkoztat, hogy a hullámzó igényeknek miként feleljen meg a legjobban. Nekik segítünk partnereinken keresztül elérhető, ingyenes Live Optics szolgáltatásunkkal, amellyel összegyűjtjük, vizualizáljuk és elemezzük a szerverek, tárolók, adatvédelmi és fájlrendszerek működését mutató adatokat, majd ennek alapján a jó gyakorlat szerint tanácsot adunk az infrastruktúra optimalizálásához, jövőbiztos, jól megtérülő megoldás kialakításához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.