Hirdetés
. Hirdetés

Techóriások: elég volt a nagy nulla szabadalmakból

|

Egy a többek közt Dellt, Google-t és Facebookot is tömörítő csoport az USA fellebbviteli bíróságához fordult a probléma kapcsán.

Hirdetés

A piaci szereplők, politikusok és szakértők szerint az Egyesült Államok szabadalmi rendszere többek közt a „szabadalomtroll” vállalkozások egyre nagyobb térnyerése miatt a tönk szélére került, hiszen a szabályrendszer lehetőségeit és hiányosságait teljes mértékben kihasználó, nagy mennyiségben általános megfogalmazású szellemi tulajdonokat vásárló, majd ezek megsértése miatt valós vállalkozások ellen tömegesen pereket indító cégek veszélyt jelentenek az ország iparának és gazdaságának fejlődésére.


A keserves helyzet megfékezése tovább már nem várathat magára, ám egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy csak a multicégek lehetnek képesek valódi megoldást találni a gondokra, hiszen ezek rengeteg megvédendő szabadalmuk mellett a jövő termékeinek kifejlesztésében is részt vesznek, így egyszerre több szemszögből van rálátásuk a problémára.


A széleskörű reformálási harc kezdete valószínűleg már nem várat sokat magára, hiszen talán szárnypróbálgatás gyanánt egy a Google-ből, Zyngából, Facebookból, Dellből, Intuitból, Homeaway-ből, Rackspace-ből és Rad Hatből álló csoport pénteken kérvényezte az USA fellebbviteli bíróságánál, hogy érvénytelenítse a CLS Bank azon négy nonszensz szabadalmát, amelyekkel az egy másik pénzügyi szolgáltatót (Alice Corp.) perel. A kérdéses szellemi tulajdonok olyan számítógépes metódust írnak le, amelyekkel egy harmadik fél feltételekhez kötött kötelezvényt bocsájthat ki két másik partnere nevében.


A csoport szerint elég volt abból, hogy rengeteg informatikával kapcsolatos szabadalom rendkívül absztrakt és elnagyolt ötletet ír le, ráadásul ezeket sokszor szimplán annyival varázsolják számítástechnikai ügyekben használhatóvá, hogy belebiggyesztenek a szövegezésekor egy „számítógépen futó”, vagy „interneten keresztül” jellegű frázist, az efféle szabadalmakat meg kellene semmisíteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.