Hirdetés
. Hirdetés

Tesla a Daikin ellen - hamarosan kitörhet a klímaháború?

|

A zöld forradalom ledönti az iparágak közötti falakat.

Hirdetés

Mivel a globális felmelegedés hajtja az energiahatékonyság iránti keresletet, a Daikin Industries egy olyan zöld technológiát tart szem előtt, amellyel továbbra is a világ első számú légkondicionáló-gyártója maradhat az eladások alapján, valamint kifejleszt egy új hűtőközeget, amellyel a japán vállalat beléphet az elektromos járművek piacára.

A Daikin New York-i irodájából 2020 októberében érkezett az az üzleti jelentés, amely ébresztőként hatott Masanori Togawa elnök és más felsővezetők számára. "Ez komoly fenyegetést jelentett számunkra" - mondta az egyik tisztviselő, aki elolvasta, hogy az amerikai e-autó óriás Tesla otthoni légkondicionáló rendszereket akar kínálni.

Hirdetés

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk akkor azt közölte a részvényesekkel, hogy talán elindít egy otthoni fűtési, szellőzési és légkondicionáló (HVAC) rendszerekkel foglalkozó üzletágat. "Ez egy olyan kedvtelésből megvalósított projekt, amelyet szívesen beindítanék" - mondta Musk. A Tesla még abban az évben megjelent sportkocsijában egy olyan hőszivattyú volt, amelyről úgy vélték, hogy nagyobb energiahatékonyságot kínál, mint egy hagyományos fűtési rendszer.

A Daikin csoport nagyjából 2,5 billió jen (21,9 milliárd dollár) volumenű értékesítésének 90 százalékát a légkondicionáló rendszerekkel keresi. A jelenlegi légkondicionálókról azt mondják, hogy az energiahatékonyság tekintetében már majdnem elérték a határt. De a Tesla ahogyan az autóipart elfordította az elektromos meghajtású járművek irányába, miután egy évszázadig a belső égésű motorok uralkodtak, forradalmasíthatja a légkondicionáló iparágat is.

Egy évvel Musk meglepő megjegyzése után a Daikin kutatói Oszaka prefektúra Settsu városában már keményen dolgoznak a mágneses hűtésen, egy olyan új generációs technológián, amely a mágneses anyagok hőmérséklet-változtató képességét használja ki. Ez a technológia, amely vizet használ a fűtéshez és hűtéshez, először kínál lehetőséget a légkondicionálás működésének átalakítására azóta, hogy azt 120 évvel ezelőtt feltalálták az Egyesült Államokban.

A mágneses hűtési technológiával az új légkondicionálóknak többé nem lenne szükségük hűtőközegekre - beleértve az üvegházhatású gázokat is - vagy a kompresszorra, amely a légkondicionáló energiafogyasztásának 80 százalékáért felel.

"Felforgatjuk a dolgokat" - mondta szenvedélyesen Yuji Yoneda, a kutatás-fejlesztést felügyelő vezető tisztségviselő. A kereskedelmi forgalomba hozatal azonban még bizonytalan, a vállalat 2025-re határozza meg a technológia megvalósíthatóságát.

A zöld forradalom ledönti az iparágak közötti falakat. Miközben a Tesla a HVAC-piacra való belépést mérlegeli, a Daikin maga is arra törekszik, hogy behatoljon az amerikai vállalat területére. A japán gyártó a 2025-ös pénzügyi évre olyan energiatakarékos hűtőközeget kíván forgalomba hozni a gépjárművek légkondicionálói számára, amely akár 50 százalékkal növeli az elektromos járművek hatótávolságát.

"A változások mindig a harc frontvonalában történnek" - szereti mondani mostanában Togawa, aki 11. éve áll a Daikin élén. Talán ezzel Ázsia számos piacára utal, ahol a népesség folyamatosan növekszik - számolt be a Nikkei.

Tengah egy 42 ezer lakásos "intelligens város", amelyet Szingapúr 2023-ra épít fel, és amelyet az egyedi légkondicionáló egységek helyett központi hűtőrendszerrel létesítenek. A lakosok csak a felhasznált hűtött levegő órákért fizetnek majd ebben az energiahatékonyságot fokozó előfizetéses szolgáltatásban. A Daikin nyerte el a projektre a szerződést, mint beszállító, és más délkelet-ázsiai okosváros-tervek is a látókörében vannak. "Ha nem kapunk más szerződéseket, azonnal vesztesek leszünk" - mondta Yoshihiro Mineno szenior igazgató a személyzetnek tartott buzdító beszédében a japán hírügynökség szerint. Annyi bizonyos, hogy a 2020-as pénzügyi évben a vállalat eladásainak 77 százalékát Japánon kívül érte el, azaz szüksége van új szerződésekre, ha meg akarja tartani vezető szerepét. Ehhez pedig lehet, hogy a Teslával is háborúznia kell.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.