Hirdetés
. Hirdetés

Tim Cook 275 milliárd dolláros titkos üzlete Kínával

|

Személyesen lobbizott a kínai tisztviselőknél.

Hirdetés

Egy friss jelentés szerint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy 275 milliárd dolláros szerződést írt alá a kínai kormánnyal, amelyben azt ígérte, hogy az Apple segíteni fog Kína gazdaságának és technológiai képességeinek fejlesztésében. A The Information beszámolója az Apple belső dokumentumain és interjúin alapul. Azt állítja, hogy az ötéves megállapodást állítólag akkor írták alá, amikor Tim Cook 2016-ban személyes látogatásra utazott a távol-keleti országba.

A lap azt állítja, hogy az Apple és a kínai kormány közötti megállapodás meg kívánta előzni az amerikai kormány szabályozási intézkedéseit, amelyek jelentős negatív hatást gyakorolhattak volna az Apple kínai üzleti tevékenységére. Ígéretet tettek rá, hogy segítenek a kínai gyártóknak "a legfejlettebb gyártási technológiák" kifejlesztésében, és "támogatják a kiváló kínai tehetségek képzését" - közölte a The Information.

Hirdetés

Emellett az Apple abba is belement, hogy több kínai beszállítóktól származó alkatrészt használ fel készülékeiben, üzleteket köt kínai szoftvercégekkel, együttműködik a kínai egyetemekkel a technológia területén, és közvetlenül befektet kínai technológiai cégekbe. Az Apple a lap szerint "sok milliárd dollárral többet" ígért befektetni, mint amennyit a vállalat már eddig is évente elköltött Kínában. Ennek a pénznek egy részét új kiskereskedelmi üzletek, kutatási és fejlesztési központok és megújuló energiával kapcsolatos projektek építésére fordítanák.

A dokumentumokból kiderül, hogy Tim Cook "személyesen lobbizott a kínai tisztviselőknél". A jelentés szerint a vezérigazgató arra törekedett, hogy az Apple és a kínai kormányhivatal közötti "egyetértési nyilatkozat" segítségével hivatalosan is beleegyezzen egy sor engedélybe a szabályozási mentességekért cserébe. Például az iCloud titkosítási kulcsait Kínában az Apple kezeli annak ellenére, hogy ezt a felügyeleti pozíciót a kínai kormány igyekszik megszerezni. Másrészt az Apple megfelelt a kínai kormánynak azzal, hogy törölte a kínálati listájáról az olyan alkalmazásokat és tartalmakat, amelyek ellentétesek az állam prioritásaival és céljaival.

Csak 2016 májusában jelentette be az Apple, hogy 1 milliárd dollárt fektet be a Didi Chuxing kínai fuvarmegosztó startupba. Bár ez még a megállapodás aláírása előtt történt, egy kísérletként az Apple részéről, hogy megnyugtassa a hatóságokat a megállapodás érdekében. Amióta az üzletről megállapodtak, az Apple rengeteg pénzt fektetett be a gyártási folyamatok előmozdítására, és az ország általános technológiájának javítására. Egy jelentés nemrég azt állította, hogy az Apple lett az első számú okostelefon-értékesítő Kínában.

A beszámoló azt is írja, hogy ha egyik fél részéről sem érkezik ellenvetés, akkor a megállapodás egy évvel, azaz 2022 májusáig meghosszabbítható. A jelentésben az is szerepel, hogy az Apple "megfogadta", hogy "sok milliárd dollárral többet" fektet be az országban. Egyes belső dokumentumok azt is sugallják, hogy az Apple-nek az üzlet a bejelentett 275 milliárd dollárnál is többe került.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.