Hirdetés
. Hirdetés

Tíz éves a Palm

|

A Palm egy évtizede készítette el első tenyérgépét, mely mára önálló iparággá nőtte ki magát, olyannyira, hogy a cég azóta már az okostelefonok világa felé oldalaz.

Hirdetés

1996 márciusának utolsó napjain kerültek a boltokba az első Palm Pilot gépek: az 1000 és 5000 jelzésű modellek esetében még nem is alkalmazták a később fogalommá vált tenyérgép kifejezést, hivatalosan "pocket organizer", tehát amolyan zsebfilofax-szerű meghatározás illett rájuk. A Palm (tenyér) szóvól alkotott meghatározás később, a konkurrencia termékeinek megjelenése után vált igazán gyűjtőfogalommá.

A PalmPilot Jeff Hawkins agyszüleménye: a szakember 1994-ben kezdte megtervezni az eszközt, mely valóságos technológiai forradalmat indított el. Hawkins megalapította a Palm Computing vállalatot, hogy így hozhassa forgalomba az első modelleket, de ma is aktívan dolgozik, mint a palmOne műszaki és fejlesztési részlegének igazgatója.

Az első Pilot 128 kilobájtos memóriájában 500 név és cím fért el, de az igazán nagy újítást az egy gomb lenyomásával történő számítógépes szinkronizáció, a HotSync funkció jelentette.
Az először US Robotics, majd 3Com "felügyelet" alatt működő Palm sikere folytatódott az önálló vállalat megalapításával, melyből később ki is vált a tenyérgépek operációs rendszerét fejlesztő részleg - hogy aztán nemrég újra egy céggé váljanak.

A Pilotok után a III, V, majd VII sorozatok után a Zire és Tungsten sorozatokkal is sikereket könyvelhettek el a palmtopok piacán, az okostelefonok világába pedig a Treo szériával törtek be.

Ugyan a vállalat fejlődési üteme már jócskán lelassult a versenytársak százainak megjelenésével, továbbra is aktív részesei a piacnak. Nemrég megtört a PalmOS operációs rendszer egyeduralma is: tavaly bejelentették az első Windows-alapú Palm eszközt is. A Palm közleményei szerint a jövő továbbra is a mobil eszközöké, természetesen az új távközlési és hálózatos technológiák figyelembe vételével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.