Hirdetés
. Hirdetés

Tovább éleződik az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adókonfliktus

|

Az EU regionálisan szeretné megadóztatni a tech-nagyvállalatokat, az USA pedig globális megoldást akar, emiatt most megrekedtek a tárgyalások.

Hirdetés

Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a technológiai óriáscégek adózását érintő, évek óta húzódó vita, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőinek sikerült leülniük a tárgyalóasztalhoz. A gond az, hogy ezek a vállalatok, nagyon kevés vagy semmilyen adót nem fizetnek tevékenységük után rengeteg olyan piacon, ahonnan a felvevőbázisuk származik. Mindkét fél más fajta megoldási javaslattal állt elő, azonban az USA képviselője most elhagyta a tárgyalásokat, mondván, a jelek szerint nem jutnak közös nevezőre.

Hirdetés

Az Európai Unió javaslata szerint regionálisan kellene döntést hozni, tehát az adott országok törvényileg szabályozhatják, hogy egy 2 és 6 százalék közötti határon belül mennyi adót vetnek ki az óriásvállalatokra. Ezt a megoldást ajánlja egyébként a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is, melynek 36 ország, köztük az Egyesült Államok is tagja. 

Az USA viszont sokkal inkább egy globális adóreformmal szeretné megoldani a problémát, ami minden szempontból bonyolultabb eljárás, hiszen a gazdasági világ összes szereplőjének kéne hozzá kompromisszumra jutni. Az amerikai felet képviselő Steven Mnuchin tegnap azzal vonult ki a tárgyalásokról, hogy szerinte képtelenek voltak bármilyen haladást elérni, így értelmetlenek látja a további diskurzust. 

Erre Paolo Gentolini, az Európai Bizottság képviselője erre úgy reagált, hogy a technológia cégekre kivetett digitális adó "az új évszázad valósága", amit mindenkinek be kell látnia. A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire egész egyszerűen "provokációnak" nevezte az Egyesült Államok lépését, mivel szerinte az ország gazdaságpolitikája a "rendszerszintű megfélemlítésre" épül, aminek a francia állam nem hajlandó engedni.

Több országban is elkezdték előkészíteni az óriásvállalatokra kivetett adókat szabályozó törvényeket, és az USA lépése után jó páran jelezték, hogy készen állnak elfogadni azokat, ha az ország nem képes a kompromisszumra. Ez viszont azért veszélyes, mivel az amerikai kormány egy ilyen lépés esetére kilátásba helyezett egy büntetőadót melyet az európai termékekre vetnének ki, amivel komoly károkat okozhatnak az EU gazdaságának.

Európai oldalról rengetegen elkötelezettek továbbra is egy mindkét fél számára elfogadható adóreform kidolgozása mellett, nem tudni azonban, hogy az amerikai fél csak amiatt rekesztette-e be a tárgyalásokat, hogy jobb feltételeket harcoljon ki magának. Ha nem így van, akkor valóban komoly adóretorziókra lehet készülni az elkövetkezendő időkben. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.