Hirdetés
. Hirdetés

Trükkösen árulnak fegyvereket a Facebookon

|

Ha stickerekre, vagyis matricákra és kitűzőkre keresünk rá a Marketplace-en, ne lepődjünk meg, ha ismétlő puskát vagy pisztolyt ajánló hirdetésekbe botlunk. A Facebookon folyó fegyverkereskedelem már az amerikai politikusok szemét is csípi.

Hirdetés

A Facebook Marketplace-en továbbra is intenzív fegyverkereskedelem folyik, derítette ki a Wall Street Journal. Bár a Facebook kereskedelmi politikája tiltja lőfegyverek, robbanóanyagok és lőszerek árusítását, a kereskedők megtalálták a megoldást: a pisztolyokat, félautomata lőfegyvereket "sticker" vagyis matrica címszó alatt teszik fel a Marketplace-re.

Hirdetés

Ha bizonyos környékekre szűkítjük a keresést és matricák után bogarászunk a Marketplace-en, ilyen virágnyelven írt ajánlatokat találunk, mint ".040-es sticker" vagy "remek kis sticker, 22 hüvelykes". Az ár néhány száz dollár, majd a privát üzenetben az eladó tisztázza, hogy .40 kaliberű Glockról, vagy .22-es félautomata lőfegyverről van szó. Ráadásul azt követően, hogy rákattintunk egy ilyen hirdetésre, a Facebook algoritmusa további fegyvereket is felkínál "stickerek" témakörben, és a cég a bejelentések után sem siet eltávolítani az ominózus hirdetéseket.

A Wall Street Journal beszámolója azután jelent meg, hogy tekintélyes amerikai politikusok, köztük Kamala Harris, a demokraták alelnök-jelöltje a Facebookon szólított fel a fegyverkereskedelem megszüntetésére. Tavaly az volt a módi, hogy a fegyvertulajdonosok üres fegyvertokokat tettek fel a Marketplace-re, majd az érdeklődőknek már a valódi fegyereket kínálták.

A Facebook Marketplace 2016-os beindítása óta küzd azzal, hogy az illegális árucikkeket távol tartsa a platformtól. Az indulás után pillanatokon belül kábítószert és intim szolgáltatásokat kínáló hirdetések tömege lepte el a helyet, 2018-ban pedig a luxuscikkek hamisítványai okoztak fejfájást a Facebooknak. Bár a tiltott árucikkekre jellemző alapvető szavak szűrésével természetesen folyamatosan próbálkoznak, az efféle "matricás trükkök" ellen nem lehet ilyen egyszerűen védekezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.