Hirdetés
. Hirdetés

Új magyar IT világsiker - Németországban terjeszkedik a Gloster

|

Az akvizíció csak az első lépése a budapesti tőzsde Xtend kategóriájában jegyzett vállalat középtávú stratégiájának.

Hirdetés

A Gloster Infokommunikációs Nyrt. 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt az "Audi Innovation Award" díjas G-plus Consulting GmbH-ban. Az akvizíció új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek: a magyar IT-cég ezzel a VW és az Audi közvetlen német szoftveripari beszállítójává válik. És ez még csak a kezdet, a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.

A megállapodásnak köszönhetően egy új típusú tudásexport indul el a német autóipar és a hazai IT ökoszisztéma szereplői között: azzal, hogy Gloster kötelékbe került a G-plus, magyar tulajdonú, német irodával rendelkező szoftveripari partnere lett a legnagyobb német gyártóknak. A két cég közötti kapcsolat nem a semmiből jött, a felvásárlás az olajozott együttműködés eredménye: 2022 júniusában a Gloster a G-plus-on keresztül nyerte el a német Audi gyártáshoz kapcsolódó riporting rendszerének megújítási projektjét 700.000 euró értékben.

Az akvizíció hosszútávú célja, hogy a Gloster 2025-ös stratégiájának megfelelően (nem csak autóipari) szoftverfejlesztési szakértőként kiterjedt jelenléttel, saját értékesítési irodákkal, helyi és magyar alkalmazottakkal legyen jelen a DAH régióban (Németország, Ausztria, Svájc). A hazai IT-cégnek ugyan ez az első külföldi irodája, de árbevételét tekintve már most jelentős részben nemzetközi megrendelésekre támaszkodik: 2022. első félévében a teljes cégcsoport árbevételének közel 30 százaléka már külföldről származott. Jelen akvizícióval egy lépéssel közelebb került a Gloster a 2025-re kitűzött 40 százalékos export arány eléréséhez.

Hirdetés

"Óriási lépés ez a német autógyártókkal történő együttműködésben: azzal, hogy a Gloster kinyitotta a kaput a szoftverfejlesztés előtt, hosszú távon a széles értelemben vett hazai IT-iparágra is hatással lehet. És persze óriási büszkeség ez a cégünk életében: mostantól saját német leányvállalatunkkal szállhatunk versenybe a csúcsminőségű szoftverfejlesztési megbízásokért. Ez az első határokon átívelő lépés azon az úton, aminek eredményeként meg fogjuk mutatni a világnak, hogy a Gloster sztori az új magyar IT világsiker! - mondta el Szekeres Viktor, a Gloster igazgatóságának elnöke az tranzakció kapcsán.

A német cég Gloster GmbH néven folytatja tevékenységét, vezetője Sárközi Zoltán a Gloster Nemzetközi Szoftverfejlesztési Üzletágának vezetője lesz. A szakember több mint 10 évet töltött a német autóiparban technológiai beszállítóként, felsőfokon beszél németül. Hazatérve alapította meg a 2021 óta szintén a Glosterhez tartozó Minero IT Hungary Kft.-t, hogy itthon is kamatoztatni tudja Németországban szerzett tapasztalatait.

A sikeres üzlet eredményeként tervezik-e a további külföldi terjeszkedést 2023-ban? - tette fel a Computerworld a kérdést Szekeres Viktornak. "A mostani felvásárlás lehetővé teszi, hogy fizikailag is jelen legyünk a német piacon: 2023. első félévében tervezzük megnyitni az első német irodánkat, ahol nemzetközi menedzsmenttel, német és magyar kollégákkal egyaránt szeretnénk bővíteni a Glostert. A külföldi terjeszkedésünk fókuszát ide helyezzük, további akvizíciókról jelenleg nem tárgyalunk" - válaszolta az elnök.

- Szükséges-e a vállalat szakemberállományának bővítése, és mekkora kihívást jelent ez a jelenlegi helyzetben? "Természetesen a céljaink támogatásához elengedhetetlen a szakembergárda bővítése, ezért külföldön és itthon is folyamatosan keressük az új kollégákat. A toborzás mellett reméljük az újabb akvizíciók is segítenek majd a kívánt létszám elérésében. Nem szeretnénk úgy tenni, mintha nem jelentene kihívást a megfelelő munkaerő megtalálása, de szerencsére a folyamatos bővülésnek és az elért sikereinknek köszönhetően vonzó perspektívát tudunk nyújtani a jelenlegi és a jövőbeni kollégáink számára" - mondta lapunknak Szekeres Viktor.

G-plus Contsulting GmbH

A vállalat 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy magas minőségű nearshore szolgáltatásokat nyújtson a német piacon. A cég 1.603.128 EUR (kb. 641 millió forint) árbevétel mellett mintegy 167.154 EUR (kb. 66 millió forint) EBIDTA-val zárta a 2021-es üzleti évet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.