Hirdetés
. Hirdetés

Újabb antitröszt panasz a Google ellen

|

Az Európai Bizottság egyelőre nem döntött a Google ügyében, de újabb panasz érkezett hozzá a keresőóriás ellen.

Hirdetés

A panaszt a francia 1PlusV nyújtotta be az Európai Bizottsághoz, amiért a vád szerint a Google szándékosan nem jelenítette meg az ejustice.fr oldalt a találatok között, két éven át, 2007-től 2009-ig, és helyette a keresőóriás saját szolgáltatásait részesítette előnyben. A panaszt már korábban is megfogalmazták és benyújtották, ám a mostani vádirat szerint újabb bizonyítékokkal tudnak szolgálni a Google versenyellenes viselkedésére. (A panaszt benyújtó 1PlusV a tulajdonosa az ejustice.fr oldalnak.)

Korábban a brit Foundem, a francia Ejustice.fr és a Microsoft által felvásárolt német Ciao közös beadványára az Európai Bizottság elindította a trösztellenes eljárását. Akkor a Google illetékesei, igaz, burkoltan, de a Microsoftot nevezték meg az ellenük indított vizsgálat kezdeményezőjeként. Az újabb eljárás elindítása előtt a bizottság lehetőséget biztosít a keresőóriásnak, hogy reagáljon a vádakra.

Ebben a konkrét ügyben és a korábbiakban sem várható gyors döntés. A bizottsághoz decemberben érkeztek vissza azok a kérdőívek, amelyeket reklámozóknak, kiadóknak, weboldal tulajdonosoknak küldtek ki. A dokumentum közel 100 kérdést tartalmaz, céljuk eldönteni, hogy a Google keresőalgoritmusa tisztességtelenül bünteti a versenytársakat. Az adatokat nem könnyű feldolgozni és elemezni, és a bizottság egyelőre csak arra a kérdésre keresi a választ, hogy valóban versenyellenesen viselkedett-e a Google.

Az Európai Unióban a keresőóriás piaci részesedése 80 százalék. Az Európai Bizottság által kiszabható maximális büntetés nem haladhatja meg a Google világviszonylatban elért bevételének 10 százalékát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.