Hirdetés
. Hirdetés

Újabb hírek a láthatatlan indiai laptopról

|

Ismét előkerült az tízdolláros oktatási laptop: az indiai állam bejelentette, hogy a gép majdnem gyártásra kész. Csakhogy még senki sem látta.

Hirdetés

A projektet először 2007-ben jelentették be, amikor India tárgyalásai a "százdolláros laptopként" elhíresült OLPC-vel (One Laptop Per Child) máig sem világos okokból leálltak. Mint ahogy akkoriban hírt adtunk róla, az indiai Emberi Erőforrások Fejlesztésének Minisztériuma (Ministry of Human Resource Development - MHRD) bejelentette, hogy elkezdett dolgozni saját olcsó noteszgépén. A Times of India is beszámolt a fejlesztésről; a lap tudni vélte, hogy az MHRD két változatot fejleszt, sőt már rendelkezésére állt egy olyan prototípus, amit 47 dolláros darabonkénti bekerülési áron lehetne gyártani. Az akkori hírek szerint a költség darabonként 10 dollárra csökkent volna a gyártás beindulásával.

Természetesen nem csak mi, de az egész szakma meglehetősen szkeptikusan fogadta a bejelentést. Ha a projekthez legközelebb álló példát, az OLPC XO-t vesszük, aminek minden porcikáját úgy tervezték meg, hogy olcsón lehessen előállítani, akkor is lehetetlennek tűnik, hogy ilyen költségkeretből előállítható legyen egy noteszgép: az XO-ban egyetlen fődarab sincs, ami önmagában olcsóbb 10 dollárnál.

A keddi bejelentés inkább tovább sűrítette a Sakshat nevű laptopot övező ködöt, a sajtó pedig ellentmondásos információkkal szolgál arról, hogy mit jelentettek be az indiaiak. A legtöbb forrás egyetért abban, hogy az indiai kormány szerint a fejlesztést a Tata autógyár végezte az ország nagyobb egyetemeivel együttműködve. (Mi lett az MHRD "már majdnem kész" terveivel?) A Tata ugyanaz az autógyártó, amely megtervezte a szuperolcsó, 2 500 dolláros (a jelenlegi rekordmélységű forint árfolyamon is csak kb. 580 000 forintos) Tata Nano városi kisautót. Ugyan még annak sem indították be a gyártását, de igencsak ambiciózus terveket dédelgetnek vele kapcsolatban, többek között az egész világra kiterjedő exporttevékenységet.

A hírforrások egy része a Sakshatról mint valamilyen hordozható számítógépről beszél. A gép technikai jellemzőiről a semminél is kevesebbet tudunk, de állítólag 2 gigabájtos SSD-t kap, rendelkezik majd Ethernet és Wi-Fi illesztővel, és fogyasztása 2 watt körül lesz. Egy szó sem hangzott el processzorról, memóriáról vagy kijelzőről.

Ugyanakkor a Times of India most teljesen másként tálalja a bejelentést. Valamiféle "számítástechnikai eszközt" emleget, ami 25,4×12,7 centi méretű, laptophoz lehet kötni és "több megabájtnyi információt" hordoz. Az indiai lap azt is megemlíti, hogy a kormánytisztviselők nem kommentálták, miért emlegették laptopként a személyleírás alapján testes pendrive-nak tűnő eszközt, amikor nyilvánvaló, hogy nem laptopról van szó. Arra viszont még a Times of India sem tér ki, hogy a Sakshat hogyan köthető laptophoz, illetve hogy egészen konkrétan mi is ez az eszköz. Azt mondanunk sem kell, hogy képeket még senki sem látott róla.

Nem véletlen, hogy olyan találgatás is elhangzott a nemzetközi sajtóban, amely szerint az egész Sakshat-ügy egyszerű politikai manőver, hogy a közelgő általános választásokon a kormány jobb színben tüntesse fel magát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.