Hirdetés
. Hirdetés

Újabb sápot szed az Artisjus

|

A www.burn.hu szerint augusztus elsejétől megváltoznak az optikai adathordozókra és más berendezésekre vonatkozó jogdíjfizetési szabályok.

Hirdetés

A jelenlegi szabályozások szerint hazánkban csak úgy kerülhetnének legálisan kereskedelmi forgalomba optikai adathordozók, zenei anyag tárolására is alkalmas memóriakártyák és MP3 játszók, hogyha az importőr megfizetné a rájuk kiszabott jogdíjat és ellátná ezeket hologramos matricával. A hivatalos álláspont szerint, a jelenlegi rendszer a "jogdíjas művek magáncélú másolásával okozott károkat" hivatott kompenzálni.

Az erősen vitatható eljárásban - lévén a jelenlegi jogszabályok szerint a zenei művek, filmek magáncélú letöltése, másolása, birtoklása törvényes, míg ezek megosztása, feltöltése és továbbmásolása már törvénybe ütközik. Ha pedig így van, akkor vitatható a "károkozás" ténye, tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is fizetünk - nem csupán a felhasználói oldal fizetési kötelezettsége az, ami erősen megkérdőjelezhető, hanem a szerzők felé történő kifizetéseké is.

Az ilyen módon jogdíjköteles termékek körébe - a www.burn.hu szerint - augusztustól beletartoznak majd a merevlemezzel felszerelt asztali-DVD írók, set-top-boxok és a műholdas beltéri egységek is. A díjak 80 GB-os kapacitásig 4000, 160 GB-ig 5000, 250 gigabájtnyi vagy nagyobb tárolóképesség esetén pedig 7000 forintra rúgnak majd. Az augusztusi módosítás a Blu-ray lemezekért 400 forintot számol, azok kapacitásától függetlenül, míg a HD DVD korongokról nem rendelkezik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.