Hirdetés
. Hirdetés

Univerzális adatplatform mesterséges intelligenciával

|

Project DataWorks néven az IBM felhőalapú adat- és analitikai platformot jelentett be, amely az összes adattípust integrálva a Watson képességeivel segíti a szervezeteket a mesterséges intelligenciával támogatott gyors döntéshozatalban. Ha beválik, a platform automatizálhatja az összetett elemzéseket megelőző hosszas előkészítés folyamatát, és azonnal munkára foghatja az adatokat.

Hirdetés

Tisztában vannak már a vállalatok az adatelemzéssel nyert betekintés üzleti értékével, annak megszerzése azonban egyre összetettebb feladattá válik, ahogyan nő az analitikai folyamatokba bevont adatforrások száma, az adattípusok változatossága és az adatok mennyisége. A tényleges elemzést ezért erőforrás-igényes előkészítés előzi meg, amelyen speciálisan képzett adatkutatók és más analitikai szakemberek dolgoznak, egymástól elszigetelt silókban működő, nehezen integrálható és menedzselhető eszközökkel és szolgáltatásokkal. Ráadásul az adatok folyamatosan változnak, ezért a vállalatoknak is szüntelenül újítaniuk kell adatmodelljeiken, hogy elemzéseikkel a legidőszerűbb és releváns információkat nyerhessék, ami még munkaigényesebbé teszi a folyamatot.

A Project DataWorks ellenben egyetlen integrált, önkiszolgáló módon használható platformot ad az összes adattípus elemzéséhez, amelyen az adatokkal dolgozó szakemberek megbízható, biztonságos és szabályozott környezetben, közösen dolgozhatnak az adatkészleteken és -modelleken, beleértve azok folyamatos frissítését is, így az előkészítés helyett az analitika lényegére, az üzleti értéket adó információ kinyerésére összpontosíthatnak.

- Fordulóponthoz érkeztünk az analitika területén - mondta Bob Picciano, az IBM Analytics alelnöke. - Ügyfeleinktől tudjuk, hogy a feladat jellegétől függetlenül idejük akár 80 százalékát is felemésztette az adatok előkészítése még akkor is, ha a fejlett mesterséges intelligencia és a tanuló algoritmusok adta lehetőségeket készültek kiaknázni. A Project DataWorks a kognitív rendszerek képességeivel minden adatforrást egyetlen platformon integrál, és azokat minden eddiginél gyorsabban elemzésre készen kínálja a felhasználóknak.

Csak kérdezni kell
Másodpercenként 50-től akár több száz gigabites átviteli sebesség mellett képes az adatokat megemészteni a Project DataWorks olyan változatos adatforrásokból, mint az adatbázisok, a dolgok internete és a közösségi média, miközben a Watson mesterséges intelligencia kognitív tulajdonságaival segíti a felhasználókat az új összefüggések még gyorsabb fellelésében, amivel az IBM szerint az összes meglévő adatplatformra ráver.

A felhasználók minden adatkészletet megnyithatnak a Watson Analytics felhőszolgáltatásban, és az elemzéshez elegendő, ha természetes nyelven megfogalmaznak egy kérdést, például arról, hogy milyen tényezőknek köszönhető egy adott termékvonal sikere. Míg az adatkutatóknak a kérdés megválaszolásához több száz adatmezőt kellene átbogarászniuk, addig a Watson Analytics ezt szinte azonnal megteszi.

Neve ellenére, amely fejlesztés alatt álló szolgáltatást sugall, a Project DataWorks már elérhető az IBM Bluemix felhőplatformján, és az említett IBM Watson Analytics, a júniusban bejelentett IBM Data Science Experience és az Apache Spark mellett a nyílt forráskódú közösségből további húsz partner olyan technológiáira is épít, mint például az Alation, a Confluent, a Continuum Analytics, a Galvanize, a NumFOCUS, az RStudio és a Skymind.

 

Adatinnováció kognitív vállalatoknak
Két újdonsággal szolgál lényegében a Project DataWorks, amely korábban nem volt elérhető az analitikai eszköztárban - mondta a Computerworldnek Gene Leganza, a Forrester Research alelnöke és kutatásvezetője. - Egyrészt valóban átfogó felhőalapú platform, amelyen minden szükséges komponens elérhető az adatalapú innovációhoz, beleértve az adatmenedzsmentet, az analitikát, Watsont, a különböző szerepkörökben dolgozó szakemberek együttműködését támogató környezetet és az indulást segítő módszertant is. Ráadásul felhőalapú, ami azt jelenti, hogy minden felhasználó könnyen hozzáférhet ehhez a teljes körű platformhoz. Másrészt a Project DataWorks mesterséges intelligenciára épülő képességeivel hozzásegíti a vállalatokat, hogy az adatalapú innováció magasabb szintjére lépjenek.

Mindent egybevetve az új platform a vállalati architektúra tervezésével megbízott IT-szakemberek álmát válthatja valóra, mondta Leganza, mivel nem kell többé különböző termékek integrálásán, működő egészének létrehozásán fáradozniuk. Egyetértett ezzel Charles King, a Pund-IT vezető elemzője is, rámutatva, hogy az analitikai megoldások piacán a szereplők nagyrészt a különböző technológiák mentén felaprózott szegmensekben versenyeznek.

- Ha a Project DataWorks az IBM szándékai szerint teljesít - mondta King -, akkor változtathat azon a gyakorlaton, amellyel a szervezetek eddig értéket igyekeztek kinyerni adatkészleteikből.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.