Hirdetés
. Hirdetés

Üzleti alkalmazások a HANA-felhőből

|

Az SAP memóriaalapú vállalatirányítási, ügyfélkapcsolatkezelő- és adattárház- megoldásait felhőszolgáltatásként is kínálja új HANA Enterprise Cloud platformján.

Hirdetés

Orlandóban megtartott Sapphire Now 2013 konferenciáján az SAP bejelentette, hogy a memóriában futó adatbázis mellett fejlesztőeszközöket és integrációs szolgáltatásokat tartalmazó HANA Enterprise Cloud platformon fogja egységesíteni felhő alapú megoldásainak teljes portfólióját.

 

Az SAP a konferenciát megelőző napokban mutatta be a HANA Enterprise Cloud platformot, amelyen elsőként az SAP Business Suite nagyvállalati alkalmazáscsomag és Business Warehouse adattárház-megoldás érhető el felhőszolgáltatásként – ezeket a szoftvereket a szervezetek az eddigiekben jellemzően házon belül, saját adatközpontjaikban vezették be.
A 2011-ben bejelentett HANA in-memory adatplatformot – amely eredetileg az analitikai alkalmazásokat támogatta – az SAP rövid időn belül a tranzakciós alkalmazások futtatására is felkészítette: Business One kis- és középvállalati ERP rendszere után idén januárban Business Suite nagyvállalati alkalmazáscsomagját is portolta HANA-ra.

A lépés akkor nagy visszhangot keltett, mivel az in-memory technológia teljesítménye mind a jelentéskészítést, a lekérdezéseket és az összetett elemzéseket nagyon nagy adatmennyiségen is valós idejűvé teszi. Merevlemezeket használó adatbázis-kezelők esetében az eredmények perceket, órákat is váratnak magukra. Az azonnaliság olyan távlatokat nyit a szervezetek előtt, amelyekért már érdemes lehet HANA-ra cserélni az üzleti alkalmazás alatt futó Oracle vagy Microsoft adatbázist.

Az SAP januárban és a mostani bejelentéskor is hangsúlyozta, hogy a választás lehetőségét kívánja biztosítani, és hosszú távon támogatni fogja a többi adatbázis-technológiát is, de HANA melletti elkötelezettsége egyértelmű, és ez érezhető hatással lehet még az adatbázispiacra.
A HANA az eladásokat tekintve már jelenleg is az SAP legsikeresebb termékének számít, amelytől a cég idén mintegy 700 millió euró bevételt vár. Ez az összeg megközelítőleg akkora, mint a legutóbbi negyedév teljes szoftverárbevétele.

Hasso Plattner, az SAP társalapítója és elnöke szerint a felhőplatform még jobban fel fogja gyorsítani a HANA-eladásokat. A vállalatoknak nem kell heteket várniuk a HANA készülékek megérkezésére, projektjeiket órákon belül megkezdhetik. A szolgáltatást elsőként élesben használó Florida Crystals SAP ERP és Business Warehouse alkalmazásait két hónap alatt migrálta a felhőbe. Másrészt az SAP felhőszolgáltatásait használó, több mint 6 ezer szervezet eleve könnyebben léphet a HANA Enterprise Cloud platform irányába. Jelenleg a cég 60 ügyfele dolgozik ilyen projekteken.

Hozd a saját licenced
Az SAP HANA Enterprise Cloud platform leszámol az előítélettel, amely szerint a felhő nem alkalmas összetett, tranzakciós rendszerek futtatására – mondta Vishal Sikka, a vállalat technológiai igazgatója a bejelentéskor.

Nem ez az egyedüli dolog, amiben a HANA Enterprise Cloud eltér a többi felhő környezettől. Az in-memory platform ugyanis az adatközpontban nem virtuális gépeken, hanem a vason fut.
Az SAP adatközpontjaiban több száz terabájt memóriát és nagy sebességű hálózati elemeket tartalmazó szerverkonfigurációkat állított össze, és saját fejlesztésű felügyeleti rendszer, a Cloud Frame Monitor eszközeivel grafikus kezelőfelületről biztosítja a felhőkörnyezetekre jellemző, rugalmas erőforrás-kezelést. A szolgáltatást használó ügyfelek nem virtuális gépeket, hanem dedikált tárhelyet, hálózati és feldolgozási kapacitást kapnak HANA-n futó alkalmazásaikhoz.
A szolgáltatás használatának előfeltétele, hogy a szervezet rendelkezzen a HANA és a felhőben futtatni kívánt alkalmazás, például a Business Suite licencével. Az SAP tanácsadói segítenek meghatározni, hogy mely alkalmazások felhőbe vitele járna a legnagyobb előnnyel, majd a költözést is migrációs szolgáltatásokkal támogatják.

 

Az ügyfél ezt követően havi díjat fizet a menedzselt felhőszolgáltatás használatáért az alkalmazás méretének, adatintenzitásának függvényében. Az idő majd megmutatja, hogy ezt a „hozd a saját licenced”-konstrukciót minden, felhő iránt érdeklődő vállalat kellően rugalmasnak fogja-e találni.

Mobilmenedzsment a felhőből
A termékfejlesztés mellett az SAP a közelmúltban cégfelvásárlások útján is bővíttette felhőalapú megoldásainak portfólióját. A SuccessFactors HR szolgáltatásai a munkaerő-toborzás, a képzés és a bérszámfejtés folyamatait támogatják, az Arriba megoldásai pedig a beszerzést, a beszállítók kiválasztását segítik többek között analitikai és közösségi eszközökkel.

Ezen alkalmazásokat az SAP a jövőben szintén a HANA Enterprise Cloud platformra fogja átültetni, miként saját fejlesztésű szolgáltatásait is, amelyeket a stratégia jegyében már átnevezett: a Financials OnDemand mostantól Cloud for Financials, a Travel OnDemand pedig Cloud for Travel néven lesz ismert.
A SuccessFactors felvásárlásával az SAP portfóliójába került, felhőalapú Jam vállalati közösségi kollaborációs alkalmazás funkciói a továbbiakban szintén megjelennek majd ezekben a szolgáltatásokban. Az Arriba Spend Analytics költségelemző szoftvere már HANA platformon fut, a többi alkalmazás a következő hónapokban követheti, de a portolás pontos ütemterve egyelőre nem ismert.

Az SAP a HANA Enterprise Cloud platformon elérhető fejlesztőkörnyezetet is bemutatott Orlandóban, amellyel a független szoftvercégek és az induló vállalkozások a felhőben futó in-memory adatplatformra készíthetnek alkalmazásokat. További bejelentés, hogy a Business Suite HANA-n futó változata a januártól mostanáig tartó, bevezetési időszak után immár világszerte elérhető, 25 iparág számára készült kiterjesztéseivel együtt.
A Sapphire Now 2013 konferencián debütált az SAP Mobile Secure menedzsmentmegoldása is, amellyel a nagyvállalatok mobileszközeiket, alkalmazásaikat és tartalmaikat felügyelhetik minden elterjedt mobilplatformon. A megoldás az SAP Afaria felhőszolgáltatásként elérhető változatát is tartalmazza, amelyet a szervezetek felhasználónként havi egy euróért használhatnak a mobileszközök menedzselésére.

SAP Fiori néven egy app-gyűjtemény is készült – első kiadása 25 alkalmazást tartalmaz, amely a cég üzleti szoftvereinek leggyakrabban használt funkcióit teszi elérhetővé mobileszközökön, hangsúlyozottan felhasználóbarát kezelőfelületen keresztül.
Megjelent az SAP Business One 9.0 verziója is, melynek HANA platformon futó változata egyelőre korlátozottan érhető el. A kis- és középvállalati ERP megoldást az SAP az Arriba hálózatával integrálta, így a felhasználók számos folyamaton keresztül automatizálhatják beszállítókkal és vásárlókkal kialakított kapcsolataikat a felhőben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.