Hirdetés
. Hirdetés

Üzleti folyamatok támogatása IT eszközökkel: mi most a jó irány?

|

Manapság népszerű téma: támogassuk a vállalati, üzleti folyamatok IT-eszközökkel! Úgy gondolom, a technológia csak a megfelelő üzleti alkalmazásokkal együtt lehet versenyképes. Bodnár Zsigmond véleménye a Computerworld 42. számában jelent meg.

Hirdetés

A vállalati vezetők érdeklődése az üzleti versenyképességet növelő informatikai megoldások iránt újra szignifikánsan megnőtt. A korábbi években tapasztalt visszaesést az informatikai trendekben azonban nemcsak a gazdasági válság számlájára írhatjuk. A nagy szállítók az elmúlt években több olyan, sokszor a teljes cég informatikai koncepcióját átalakító megoldást tűztek zászlajukra, aminek az üzleti haszna elmaradt az ígérttől. Kiemelném itt a szolgáltatásalapú architektúra megvalósítását célzó vagy akár az automatizált üzleti folyamatok megvalósítását és rugalmas változtatását ígérő giga projekteket. Ha a koncepciók önmagukban helytállóak is voltak, a projektek mérete és kiterjedtsége sokszor indokolatlanul nagy volt. Emiatt az informatika sok esetben elveszítette az üzleti fókuszt, a kevesebb jóval több lett volna.

Bodnár Zsigmond, Nextent stratégiai igazgató
A gazdasági válság az informatikát sem kímélte, sok vállalat elhalasztotta beruházásait, leállította vagy befagyasztotta futó projektjeit, különösen a bizonytalan kimenetelűeket. A gazdaság kilábalásakor a vállalati vezetők már jóval többet foglalkoztak informatikai projektjeik üzleti megtérülésével, realitásával. Ma az informatikai igazgatók lényegesen több időt töltenek az üzleti vezetőkkel, mint ezelőtt valaha tették, ami jó hatással van az informatika üzleti fókuszára. Ennek hatására az informatikai piacon jelentősen nőtt az érdeklődés a kisebb, gyorsabban megtérülő megoldások iránt, ahol jobban megtalálják a helyüket az életképes új technológiák is. Ha az új technológia egy pilot projektben beválik, és látszik a gyors megtérülés, az üzleti ügyfelek azonnal lépni szeretnének - még a konkurencia előtt.

Az informatikai piacról elmondható, hogy további komoly növekedés várható az infrastruktúra-virtualizációs területen, amivel jelentős költség és erőforrás-megtakarítás érhető el már rövid távon is. A jövő az ún. cloud computingban, tehát az interneten/intraneten keresztül elérhető, standardizált alkalmazásokban, környezetekben van. Úgy gondolom, maga a technológia persze csak a megfelelő üzleti alkalmazásokkal együtt lehet versenyképes. A felhőben az alapszolgáltatásoktól haladva az egyre komplexebb szolgáltatásokig megkülönböztethetünk infrastruktúra, köztes réteg- (middleware), alkalmazás- és komplett üzletifolyamat-szolgáltatásokat. A képet árnyalhatjuk azzal, hogy a szolgáltatást lokális (tehát vállalati) szinten, független szolgáltatónál számunkra dedikált rendszerben vagy teljesen nyílt, publikus felhőben vesszük igénybe. A döntés előtt a vezetőknek érdemes megfontolni, hogy az új technológia hogyan hat az informatikai feladatkörökre és a szervezetre. Az üzlet gyorsabb kiszolgálása és a költségmegtakarítás révén gyorsabban szaporodó üzleti projektek várhatók. Vállalaton belül kevesebb igény lehet az infrastruktúrához értő szakemberekre, hiszen ezt a feladatkört a szolgáltató látja el. Az üzleti alkalmazások tervezésénél már az új technológiát kell figyelembe venni. A lehetséges szállítók köre kibővül, előtérbe kerülhetnek a kisebb szoftverházak is, emiatt jóval komplexebb lehet egy kiválasztási folyamat is. Véleményem szerint egyúttal a biztonsági és megfelelőségi követelmények is sokkal szigorúbbak lesznek.

A legmagasabb üzleti hozzáadott értéket adó felhőalapú üzleti folyamatokhoz természetesen a vállalatokon kívül a meglévő rendszereknek is át kell állniuk, de már most is elérhető számos  üzleti szolgáltatás, üzletifolyamat-menedzselő eszköz, amely kihasználja az új technológiát.
Szintén erőteljes a fellendülés azokon a piacokon, ahol az információ eddig gazdaságosan nem volt kinyerhető, de a technológia fejlődése mára ezt lehetővé tette. Jó példa erre a beszélgetések tartalmi és érzelmi elemzése (ún. speech analytics, hangbányászat), melyet ügyfélszolgálati közegben működtetve , eddig nem látott információkhoz jut a cég vezetése: mivel kapcsolatban elégedettek vagy elégedetlenek az ügyfelek, érdeklődnek-e az ügyfelek a futó tévéreklámjukban szereplő termékek iránt, illetve komoly potenciál van az érzelem alapú ügyfélelvándorlás-előrejelzésben, aminek segítségével jóval gyorsabban tudjuk kiszűrni a potenciális elvándorlókat. A piacon itt a független elemzőeszköz-gyártóké a jövő, akik képesek az ügyfélszolgálati rendszeren kívülre is adatot szolgáltatni (pl. CRM) és nem igényelnek teljes infrastruktúra-váltást.

A költségtakarékossági intézkedések átalakították a hagyományos fejlesztési projektek szemléletét is. Az üzleti intelligencia területén például jellemző volt, hogy a projekt költségvetésének közel felét vitték el a különböző gyártói licencek, hardverek, és a maradék jutott a bevezetésre, a testre szabásra. Az eltelt időszakban a nyílt forráskódú eszközök óriási technológiai fejlődésen mentek keresztül, üzleti modelljük pedig gyökeresen eltér a nagy gyártók modelljétől. Lényegük, hogy a közösségi változat mellett létezik egy professzionálisan támogatott, üzleti ügyfeleknek szánt verzió is, amely a közösségi modell miatt jóval kedvezőbb árfekvésű, mint a nagyoké, az alapfunkcionalitás 70-80 százalékának megtartása mellett. Egyre több nagyvállalat fontolja meg emiatt egy tendereztetési eljárás során a nyílt forráskódú rendszereket, hiszen a fejlesztés és a projektek költségszerkezete jóval kevesebb arányban tartalmaz licenceket, rugalmasabb, ezáltal a teljes projektnek jobb lehet a megtérülése.

Úgy gondolom, hogy az elkövetkező éveket nem egy-egy technológia egyeduralmával jellemezhetjük majd, a kiemelteken kívül komoly szerepe lesz a Web 2.0-s, az információmenedzsment, a mobil-, a mesterséges intelligencián alapuló és a közösségi alkalmazásoknak is.

(A szerző a Nextent stratégiai igazgatója)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.