Hirdetés
. Hirdetés

Vajon összefér a jelen kor gazdasági és energiakrízise a zöld világ jövőjével?

|

Számos kérdőjellel, aggállyal, de közben lehetőséggel nézhet szembe a következő hónapokban - amelyekkel a szeptember 6-i Sustainable World 2022 konferencián is foglalkoznak.

Hirdetés

A fenntarthatóság megkérdőjelezhetetlen súlyát és a gazdasági életbe való betörését néhány éve még érdeklődő tekintetek figyelték, az elmúlt egy év azonban rendkívül gyors alkalmazkodásra bírta rá a gazdaság szereplőit. A geopolitikai események és az energiaválság egyszerre hozott sürgető felismerést, de közben rövid távon újabb akadályokat gördített a klímasemleges működési célok elé. A taktikai játékok közepette azonban a természet újabb és újabb figyelmeztető jeleket küld, a klímaváltozás, illetve az ezzel járó szélsőséges időjárás, valamint az ebből fakadó életminőséget rontó események pedig már fizikai kockázatot jelentenek egyéni, vállalati, valamint nemzeti szinten is.

Fenntarthatóság a gazdaság és a politika fókuszában

Egymás után kapja a csapásokat az egész világ, Európának és a magyar gazdaságnak is egy ilyen kérdőjelekkel átszőtt helyzetben kell megtartani a stabilitását, növelni a versenyképességét, segíteni a vállalatok működését és az adott helyzetre való reagálását. A rövid távú túlélés mellett nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek a hosszú távú fenntarthatósági célok, különben az elmúlt két éves krízis-sorozat tovább folytatódik.

Hirdetés

Az aktuális gazdasági és politikai célokról a Sustainable World konferencián Palkovics László, a Technológiai és Innovációs Minisztérium minisztere tart előadást, míg a zöld energia jövőjéről szóló beszélgetésben Steiner Attila, energetikáért felelős államtitkár vesz részt, és vázolja majd fel a kormány álláspontját.

A klímaváltozás veszélyeiről, amelyek már most is nagy gondot okoznak a társadalomnak, Ürge-Vorsatz Diána, fizikus és klímakutató tart gondolatébresztő előadást. Bár hosszú távú problémának tűnhet a klímaváltozás, a hatását már most is érezzük, a klímakutató már nyár elején arra figyelmeztetett, hogy az egész nyári átlag akár 2 fokkal is a szokásos felett lehet, a csapadék pedig különösen Közép-Európa felett csökken. A hőség és a kevés csapadék aszályokhoz vezet, ami az élelmiszerellátási problémákat is erősíti. A szakértő akkor úgy fogalmazott, hogy:

"Mikor életünk egyik legforróbb nyarában sülünk meg, gondoljunk arra, hogy ez lehet a maradék életünk egyik leghűvösebb nyara..."

A fizikai kockázat tehát itt van, és azonnali beavatkozást igényel mind egyéni, mind vállalati, mind országszinten. A konferencia egyik délelőtti beszélgetésében különböző iparágak képviselőit szólaltatják meg, hogy saját területük tapasztalatairól számoljanak be.

Zöld pénzügyek, ESG a gyakorlatban és zöld átállás

A pénzügyi szektor gyors zöldítése az egyik legfontosabb feladat a zöld átálláshoz, a hatalmas vállalati vagy akár a kisebb lakossági beruházási költségekre, az új programokra elő kell teremteni a pénzt. Van már számos jó kezdeményezés: a zöld kötvények, a zöld vállalati hitelezés, a zöld jelzáloglevél-vásárlás vagy lakossági szinten a Zöld Otthon Program mind ezt a célt szolgálják. Rendkívül nagy ezekre az érdeklődés, többek között azért, mert a finanszírozási feltételek is kedvezőbbek tudnak lenni, mint a hagyományos forrásbevonási körök esetén.

Mindeközben az ESG szempontok egyre több céget kezdenek érinteni, egyre bővül azoknak a köre, akik számára kötelező lesz ezen nem pénzügyi jelentés elkészítése, valamint a legtöbb vállalat már kezdi érteni, hogy a szabályoktól függetlenül, a befektetői érdekek miatt is figyelni kell a környezeti, társadalmi, és kormányzási szempontokra. Ezért elengedhetetlen, hogy minél több szó essen a bűvös hárombetűs szó gyakorlati megközelítéséről, a riportkészítéshez szükséges első lépésekről.

A zöld finanszírozási lehetőségek, illetve az ESG gyakorlati megközelítése mellett a szeptember 6-i konferencia délelőttjén, egy adott iparágat, az ingatlanszektort is bemutatják, hogy ennek esetében milyen szinteken, eszközökön, gondolkodáson keresztül valósul meg a zöld átállás.

Sustainable World 2022
Zöld pénzügyek, finanszírozás, megújuló energia, zöld közlekedés és a vállalatok jövői - ezekről lesz szó szeptember 6-án. Kattints a programért!
Információ és jelentkezés >>>

Zöld energia és zöld közlekedés

Az egyik legaktuálisabb téma most az energiakrízis megoldása, ennek a megújulók jó lehetőséget teremtenek közép vagy hosszú távon, de a rövid távú megvalósítás még nem megoldott. A 2022-es év bebizonyította, hogy aligha van az energiapiac átalakításánál fontosabb tennivalónk, a háború elsődleges feladattá tette a fosszilis energiahordozókról való gyors leválást, a kitettség csökkentését, az ellátásbiztonság megteremtését és minden ehhez szükséges beruházás felgyorsítását.

Az még kérdés, hogy a leválásban milyen szerepe lesz a kapacitásbővítést igénylő napenergiának, esetleg más megújulóknak, a zöld hidrogénnek, vagy akár az atomnak, illetve, hogy a gázról való leválás milyen időtávon, és kiváltási lehetőségek mentén lesz megvalósítható. A konferencia Zöld energia szekciójában több előadás, illetve beszélgetés keretében lesz mindezekről szó, a résztvevők között lesz például Steiner Attila, energetikáért felelős államtitkár, Endersz Frigyes, az E.ON Hungária stratégiai igazgatója, Vuk Kopanja, az ACT Commodities kvótakereskedelemmel foglalkozó szakértője, Farkas Gábor, a SolServices vezérigazgatója, Losonczy Géza, a KPMG szakértője, valamint Hannah Montag, a Clarkson & Woods szakértője is.

A klímacélok megvalósításához nem elég az energiaszektor és az épületállomány átalakítása, a közlekedésben is rendkívüli kihívások vannak. Az elektrifikáció, a zöld hidrogén, az alternatív üzemanyagok évtizedek óta nem látott újdonságokat hoznak a közlekedésbe, miközben a szokásaink is alakulnak át, amire technológiai, költség és kínálati oldalról is reagálni kell. De vajon tömegtermékké tudnak alakulni a most még méregdrága és pilot eszközök? Gátat szab-e az elektromos járművek elterjedésének az ellátási láncok töredezettsége vagy az alapanyaghiány? Fel tud készülni az ipar az új generáció megváltozott mobilitási szokásaira? Ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat a Sustainable World délutáni beszélgetései során.

Fenntartható vállalatok a jövő vállalatai

A marketing kérdésekben és a brandépítésben elengedhetetlen, hogy egy vállalat rendelkezzen zöld stratégiával, és transzparensen, a dolgozók, befektetők, ügyfelek, beszállítók elvárásainak megfelelően működjön. Tudnia kell azt is, hogy hogyan lehet zöldnek lenni anélkül, hogy a "greenwashing" csapdájába esne, de az sem kis kihívás, hogy utólag bebizonyítsa, hogy megfelelt a zöld finanszírozási feltételeknek. Ezen túl, a túl nagy vállalások akár visszafelé is elsülhetnek, nem egyszerű ugyanis jelen tudás szerint megfelelni a távoli ambiciózus klímasemlegességi céloknak. A vállalat stratégiáján túl pedig talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy a munkavállalók, akik folyamatosan működtetik és formálják a vállalatot, miként vélekednek, illetve, hogy a legfiatalabb generáció, a leendő munkavállalók felé mit tud üzenni egy fenntarthatóságért elkötelezett cég.

Rengeteg témakör, piac, vállalat, érdekeltség csoportosul a fenntarthatósági kérdések köré. Éppen ezért foglalkoznak a felsorolt témák mindegyikével az iparágakon átívelő Sustainable World konferencián, illetve az ehhez kapcsolódó Green Awards díjátadón.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.